AI For Good meetup

Lemaradtál? Itt vissza tudod nézni a teljes meetupot.

A mesterséges intelligenciáról szóló hírek sokszor a félelmekre építenek. Egy disztópiában találjuk magunkat látva az életünkre törő algoritmusokat. Az AI For Good meetupunkon azt szeretnénk megmutatni, hogy miként tudják az AI eszközök a társadalmat szolgálni.

Előadóink között lesz olyan, aki a személyre szabott diagnosztika, lesz, aki a mezőgazdaság vagy a közlekedésbiztonság területéről érkezik, de olyan is, aki gyógyszerkutatás során használt gépi tanulás eszközökbe avat be minket. 

A meetup előadói:

 • dr. Vodicska Barbara, vezető kutató, Oncompass Medicine
  • Az Oncompass Medicine egy olyan mesterséges intelligencia alapú online orvosi szoftverrendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a daganatos betegek személyre szabott, molekuláris szinten célzott kezelését. Az orvosi rendszer a daganat komplexitásának figyelembevételével választja ki a legnagyobb tudományos evidenciával rendelkező célzott gyógyszeres kezelést. Az Oncompass Medicine megoldása 2019-ben az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) konferenciáján, Bangkokban kapott nemzetközi szakmai elismerést, továbbá 2021-ben megnyerte az európai Future Unicorn Awardot, valamint a globális GET IN THE RING innovációs versenyt egészségügy kategóriában.

 • Havas Norbert, alapító, Proofminder
  • Hogy segíthet a gépi látás a növénytermesztés kihívásaiban? Az agráripart szokás a “legfontosabb üzlet”-nek is hívni, hiszen mindannyiunk számára fontos az egészséges, jó minőségű és elérhető árú élelmiszer. Napjainkban egyre több figyelem és egyre nagyobb nyomás nehezedik erre az ágazatra, hogy megfeleljen a közvélemény, a szabályozók és a környezeti hatások támasztotta kihívásoknak. Habár egy tradicionális és a változásokat lassan elfogadó szektorról van szó, a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a döntéstámogatás lehetőségeit minél előbb ki kell aknáznia a fent vázolt kihívások megválaszolásához. A Proofminder a nagy felbontású, drónok által gyűjtött adatok és feldolgozásuk területére fókuszál, és számos izgalmas eredményt ért el már működése első éve alatt is. Ezekről a kérdésekről és eredményekről, a bennük rejlő potenciálról szól Havas Norbert, a Proofminder technológia vezetőjének előadása.  

 • Várhelyi-Tóth Gergely, társalapító, CTO, roboGaze
  • Évente körülbelül 1.3 millió ember hal meg valamilyen közúti balesetben, amelyek többsége emberi hibából származik: figyelmetlenség, fáradtság, alkoholos befolyásoltság vagy épp valamilyen erős érzelmi hatás következtében. Ezek felismerése és a sofőr figyelmeztetése a cél a roboGaze-nél, ahol az elmúlt években rengeteget fejlődő gépi látási és különféle egyéb machine-learning alapú módszereket használnak a sofőr és az utaskabin eseményeinek detektálására. Céljuk, hogy a potenciálisan balesetet jelző faktorokat közel 100%-ban tudják jelezni és ezáltal biztonságosabb utakat teremteni. Az előadásban arról lesz szó, hogy milyen eszközök kerülnek a mesterséges intelligencia fejlődése során egy startup kezébe, amikkel hatékonyan támadhat korábban „túl nagynak” tartott problémákat.

 • Kovács Gyula, társalapító, ügyvezető, Neuron Solutions
  • Egerek és emberek – újratöltve: ez a történet csak címében hasonlít John Steinbeck híres kisregényére és hozzá nem a gazdasági világválság, hanem a technológiai konjunktúra adja a hátteret. Konjunktúra, vagyis „körülmények, viszonyok összetalálkozása, kedvező alakulása”, itt éppen a farmakológia és a mesterséges intelligencia összefonódása. Ezen randevú egyik alanya, a farmakológia, mely a gyógyszerek és gyógyszerjelölt hatóanyagok hatását és mechanizmusait vizsgálja kísérletekből vagy esettanulmányokból származó adatok elemzésével. Egy adott hatóanyag hatása azonban komplex, gyakran nem lineáris összefüggésekben rejlik és értékek millióinak bonyolult mintázatából azonosítható. Itt jön képbe, az ilyen „rejtett” összefüggések és mintázatok felismerésére kiválóan alkalmazható mesterséges intelligencia, pontosabban annak az egyik legismertebb ága, a gépi tanulás. A randevú után pedig már semmi sem lesz olyan mint régen, a dimenziócsökkentés, az idősor elemzés, a reprezentációtanulás és a neurális hálók immár a meghódították a kísérleti egerek és gyógyszerkutató emberek világát is.

A beszélgetés házigazdája:

Csatlakozzatok online meetupunkhoz, és tegyétek fel kérdéseteket a beszélgetés résztvevőinek!

 

Szakértők

Szabados Levente
Vezető AI szakértő, Képzésvezető, KÜRT Akadémia
https://www.linkedin.com/in/levente-szabados-76334728/

“A tudat a hivatásom.” – Levente eredeti háttere a kognitív tudomány és buddhizmus, de az utóbbi évtizedben mesterséges intelligencia területen dolgozik, tanácsadóként, egyetemi tanárként, kutatásvezetőként és technológiai igazgatóként. Bár fő fókusza a természetes nyelvfeldolgozás területére esik, vezetőként a technológia üzleti alkalmazása is figyelme homlokterében van, egyaránt részt vesz az elméleti kutatásban és gyakorlati megvalósításban is, tanácsadóként pedig segít az ügyfeleknek az AI által teremtett lehetőségek realizálásában.

 

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2019/08/szabados-levente.jpg

Szabados Levente

Vezető AI szakértő, Képzésvezető, KÜRT Akadémia

Dr. Vodicska Barbara
biomérnök, vezető kutató, Oncompass Medicine
https://www.linkedin.com/in/barbara-vodicska-841290aa

BME – biomérnök diploma, Német Rákkutató Központ (DKFZ) és Heidelbergi Egyetem – PhD

Az Oncompass Medicine egy olyan mesterséges intelligencia alapú online orvosi szoftverrendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a daganatos betegek személyre szabott, molekuláris szinten célzott kezelését. Az orvosi rendszer a daganat komplexitásának figyelembevételével választja ki a legnagyobb tudományos evidenciával rendelkező célzott gyógyszeres kezelést. Az Oncompass Medicine megoldása 2019-ben az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) konferenciáján, Bangkokban kapott nemzetközi szakmai elismerést, továbbá 2021-ben megnyerte az európai Future Unicorn Awardot, valamint a globális GET IN THE RING innovációs versenyt egészségügy kategóriában.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2022/02/vodicska-barbara.png

Dr. Vodicska Barbara

biomérnök, vezető kutató, Oncompass Medicine

Havas Norbert
CTO, társalapító, Proofminder
https://www.linkedin.com/in/norbert-havas/

Norbert több mint 20 éve foglalkozik adatokkal és üzleti folyamatok adat alapúvá tételével. Tapasztalatait elsősorban külföldi projektekben szerezte, ahol adatokon alapuló nagyvállalati termékfejlesztéssel, innováció- és termékmenedzsmenttel foglalkozott. A Proofmindert társaival 2020-ban alapította azzal a céllal, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi látás adta lehetőségeket az agrárium legtöbb szereplője számára elérhetővé tegye. A Proofminder a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától 2021-ben az év leginnovatívabb agrár startupja díjat kapta.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2022/02/havas_norbert.jpeg

Havas Norbert

CTO, társalapító, Proofminder

Várhelyi-Tóth Gergely
CTO & Co-Founder, roboGaze
https://www.linkedin.com/in/tgergo1/

A roboGaze többi tagjával együtt, szintén az autóiparban nevelkedett mérnök-informatikus. Az elmúlt 7-8 évben a mesterséges intelligencia és azon belül is a különféle felügyelet nélküli és félig felügyelt (unsupervised/semi- unsupervised learning) rendszerek szakértője/kutatója. A roboGaze-ben 2020 nyara óta mint alapító és CTO van jelen és menedzseli a fejlesztést minden irányát.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2022/02/varhelyi-toth.jpg

Várhelyi-Tóth Gergely

CTO & Co-Founder, roboGaze

Kovács Gyula
társalapító, ügyvezető, Neuron Solutions
https://www.linkedin.com/in/gyula-kovacs/
https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2022/02/kovacs-gyula-negyzet.png

Kovács Gyula

társalapító, ügyvezető, Neuron SolutionsAjánlott képzéseink