„Az lesz igazán sikeres, aki jól tudja használni a Mesterséges Intelligenciát”

2024 június 7.

Interjú Iglódi-Csató Judittal, AI for Business képzésünk végzett hallgatójával

A banki, kiskereskedelmi és gyógyszeripari szektorban szerzett széleskörű tapasztalatokat üzleti vezetőként, a legkülönbözőbb csapatok vezetésében. Márka- és kereskedelmi marketing, kereskedelmi menedzsment és végrehajtás, média, ügyvezetés, stratégiai tervezés, CSR, People Management és operatív HR vezetése terén is jártas. A hatékonyság mindig fontos szempont volt munkájában, nemcsak saját, hanem az általa vezetett csapatok szintjén is. AI for Business képzésünknek leginkább a gyakorlati részeit élvezte. Nemcsak mindennapi tevékenységeibe, hanem a munka világába is biztosan beépíti a tanultakat. Iglódi-Csató Judittal beszélgettünk a képzésről.

Nagyon izgalmas a karrierutad. Kiváló helyeken, vezető beosztásokban, szuper dolgokat csináltál. Milyen szakmai háttérrel érkeztél AI for Business képzésünkre?

A karrierem során elsősorban kommunikációval, kormányzati kapcsolatokkal, márkaépítéssel, marketinggel és aztán HR-rel is foglalkoztam. Az utóbbi 8 évben különböző gyógyszeripari területeken üzletágvezetőként, illetve ügyvezetőként dolgoztam. A vállalati működésben a hatékonyság mindenütt nagyon fontos szempont és egyben kulcsszó volt. A Tesco például (ahol Judit Marketing és Kommunikációs, majd HR és Kommunikációs Igazgató volt) egy kifejezetten működésorientált vállalat, ahol nyilvánvalóan nagyon meg kell fontolni azt, milyen erőforrásokkal tudnak egyre jobb eredményeket elérni. De ugyanez volt igaz a gyógyszeriparra is, ahol egy másik szempont, a tanulás és a folyamatos fejlődés is kifejezetten jellemző volt, elsősorban a fejlesztéssel, a gyógyszerek jövőbeli pipeline-jával foglalkozó részlegek számára. Iparágtól függetlenül, korábbi munkahelyeimen folyamatosan kérdés volt, hogy a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, képességeket, tehetségeket, tudást, információt hogyan tudjuk a leghatékonyabban a munkánkba integrálni, és hogyan tudunk abból nap mint nap több értéket teremteni. Elsőszámú vezetőként láttam, mennyire változó egyénenként, hogy ki milyen mértékben, mennyire használja a rendelkezésre álló eszközöket. Egyrészt van egy életkori vagy generációs attitűd is, ami meghatározza, kinek mi az, amivel komfortos, melyek azok a munkafolyamatok, ahol szívesen venne igénybe akár mesterséges intelligencia alapú támogatást. Sok podcast-ot hallgatok, több helyen hallottam a ChatGPT-ről már a megjelenésétől kezdve, de sokáig nem próbáltam ki. Szemben a 14 éves fiammal, aki viszont felhasználói szinten, napi rendszerességgel, már a kezdetektől igénybe vette a mesterséges intelligenciát, hiszen az ő generációjának ez természetes. Éppen felszabadult némi időm, és mindenképpen hasznosan szerettem volna eltölteni. Ismerem és figyelemmel kísérem a KÜRT Akadémiát, ezért amikor szembejött velem a képzés, biztos voltam benne, hogy hasznos tudással fog felvértezni.

Iglódi-Csató Judit, AI for Business képzésünk végzett hallgatója

Milyen elvárásokkal érkeztél és mit vártál a képzéstől?

Mindenképpen arra számítottam, majd örültem is, hogy gyakorlatorientált volt a képzés, és olyan praktikus tudással látott el, vagy segített kapaszkodókat adni, amit tényleg jól lehet használni nemcsak a munka világában, de általánosságban a mindennapokban is. Kevés információm volt a mesterséges intelligencia használatáról, egyrészt szerettem volna bővíteni a tudásomat, másrészt pedig kontextusba helyezni az egészet, megérteni, honnan és hová tart ez a fejlődési folyamat. Azon túl, hogy melyik eszközt mire tudom használni, szerettem volna látni az AI helyét a világban. A kérdéseimet maximálisan megválaszolta Szalóczy Nóra.

Külön örültem a képzés hibrid voltának, ugyanis az én figyelmemet nagyon nehéz online lekötni. Bevallom, az elméleti részben a nyelvi modellek működése nem nyűgözött le annyira, de bölcsész lévén ez azt hiszem, érthető. Illetve tudományos témákba merülve mindig meg kell ismerni a teóriákat is, melyek körülveszik azt. Cserébe rengeteg kézzelfogható dolgot tanultunk, sok hasznos tippet a prompt írásról. A személyes alkalmakon sokkal jobban tudtam kapcsolódni a tananyaghoz is, és a csoportmunka is szuperül sikerült, pedig nem könnyű tizenvalahány vadidegen embert összekovácsolni. Jó volt a közeg és a társaság is, külön érdekes volt, hogy mindenki más-más szakmai és céges háttérből, más indokokkal érkezett a képzésre. Ez még izgalmasabbá tette a gyakorlatokat, mert minden résztvevő más-más szempontokat hozott minden egyes példához.

Tetszett, hogy életszerű dolgokkal foglalkoztunk. Szalóczy Nóra elképesztően felkészült, óriási tudása van a mesterséges intelligenciáról. Külön öröm volt, hogy közös egészségügyi hátterünk miatt (Iglódi-Csató Judit az elmúlt 8 évben a gyógyszeriparban dolgozott, Szalóczy Nóra, a képzés oktatója pedig nemcsak különböző egészségügyi adatokon alapuló fejlesztésekben és kutatásokban vesz részt, hanem hamarosan “Egészségügyi adattudomány” címmel oktatni fog a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzser karán) speciális szakmai témákban is el tudtunk merülni, Nóra sok praktikus kapaszkodót adott. Egészen elképesztő, milyen technológiák léteznek, melyeket hatékonyságnövelésre lehet használni. Erre tökéletes példa az egészségügyben ismert advisory board-ok tudományos beszélgetések, ahol az orvosszakma különböző területeinek szakértői ülnek le, és aztán összefoglaló készül a diskurzusról, melyet a hatóságoknak is le kell adni. A szakmai összefoglaló elkészítése korábban rengeteg időt vett igénybe, ma már a mesterséges intelligencia adta eszközökkel rendkívül felgyorsul ez is.

Óriási különbség lesz a cégek sikerességében attól függően, hogy kik tudják korai adaptálóként átvenni, hagyni a Mesterséges Intelligencia terjedését a cégükben, és megtanulni együtt élni ezzel. Bármilyen területen fogok dolgozni, biztos, hogy beépítem a saját, és csapatszintű működésbe a mesterséges intelligenciát.

Mi volt számodra a legérdekesebb vagy leghasznosabb a tanult technológiák közül?

Összességében véve az eszközök tudatosabb, hatékonyabb használata. Tudom, milyen kérdéseket érdemes feltennem és hogyan definiáljam azokat. A ChatGPT-vel kapcsolatban nagy felfedezés volt, hogy a platformon belül számos más alkalmazás van, melyektől segítséget kérhetek. A prezentációkészítéshez, Excel használathoz a továbbiakban nem lesz szükség tudásra, mert a mesterséges intelligencia mindent megold helyettünk. A ChatGPT mellett megemlíteném a Perplexity-t és a Copilot-ot, mindkettő sokszorosan hatékonyabbá teszi a munkát.

Kiknek ajánlanád az AI for Business képzést?

Mindenkinek, hiszen szakmától függetlenül az lesz igazán sikeres, aki jól tudja használni a mesterséges intelligenciát, aki megtalálja az egyensúlyt abban, hol érdemes segítségül hívnia, és mely feladatokat old meg továbbra is enélkül. Ajánlom a képzést azoknak, akik ismerik és használják az AI eszközöket, új szintre fog lépni a tudása a képzés hatására. Akik egyáltalán nem ismerik, nem használják még, esetleg fenntartásaik is vannak, azoknak pedig biztos, hogy aha élmény lesz a képzés. Sok gondolatot, és egy transzformációs folyamatot is elindított bennem a képzés, hiszen másképp nézek a dolgokra ezek után én is.


Cégvezetőként 2024-ben egyik legfontosabb feladatod, hogy lásd, mit hoz még az AI, hogyan rendezi át, forgatja fel a piacokat, szektorokat, hogyan alakítja át saját cégedet, milyen lehetőségeket, kockázatokat rejt magában, mekkora produktivitást hozhat és mi mindenre képes még. Nézd meg AI for Business képzésünk tematikáját!

Érdekel a képzés

2024 június 7.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek