Online részvétellel 

Adat az egészségügyben Meetup

Időpont: 2021. március 9., kedd, 17:00-18:30

Platform: Zoom Meeting (a linket a regisztrált résztvevőknek küldjük az esemény előtt)

 

Hogy áll a hazai egészségügyi szcéna adattudatosság szempontjából? Mik a piaci és a nempiaci szereplők jellemzői? Milyen diszruptív lehetőséget rejt az AI az emberi sejtek digitális szimulációja során? Milyen adatfeldolgozási kihívásokkal jár egy egészségügyi informatikai rendszer, ún. adattó kialakítása? Meetup-unkon olyan hazai egészségügyi projekteket mutatunk be, melyekre a hatékony (gépi) adatfeldolgozás, az adatvezérelt döntéshozatal jellemez és hatásuk piaci és nem piaci szempontból is értelmezhető.

A 20 perces előadásokat egy kerekasztal beszélgetés követi, ahol felteheted kérdéseidet szakértőinknek.

 

Előadóink:

 • Farkas Bálint – Software Architect, Turbine.ai
  A biológia, mint mérnöki tudomány

  A járvány alatt mindenki megismerhette, hogy a gyógyszerfejlesztés mennyire költséges és hosszú folyamat. A vakcinák kutatása elképesztően gyorsan történt, a legtöbb gyógyszernél a kezdeti ötlettől a piacra vitelig gyakran 10-15 év is eltelik, a projektek 90%-a pedig megbukik. Ennek fő oka, hogy a gyógyszerkutatás még mindig próba-szerencse alapon működik. Nem értjük igazán az emberi szervezet működését, ezért tesztelünk rengeteg gyógyszermolekulát, és felhasználjuk azt, ami működni látszik. A Turbine emberi sejteket szimulál digitálisan. Egy ilyen technológia képes előrejelezni egy molekula hatását, és meg tudja magyarázni azt is, hogy hogyan működik. A biológia mérnöki tudománnyá alakul: próbálkozás helyett tervezni tudunk.Előadásomban bemutatom, hogyan működik a Turbine ötlete!

 • Kuthy Antal – CEO, E-Group
  Adattavak és komplex analitikai rendszerek az egészségügyben

  Az egészségügyi adatok napjainkban az egészségügy szinte minden területén – a prevenciótól a  betegellátáson és szolgáltatásokon át az innovációig – kulcsszereplővé váltak.  Az E-Group ICT Software Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciális együttműködésével szervezett  „Hálózatos analitikai és adathasznosítási lehetőségek az egészségügyben” című projekt rövid néven: InnoHealth DataLake (IHDL). A 2018-ban indult projekt fő célja egy típusában új, komplex informatikai rendszer (’adattó’) koncepciójának kidolgozása, infrastruktúrájának megvalósítása és gyakorlati implementálása.

 • Szabó Bálint – Informatikai Főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság
  Adatvagyon-hasznosítás és digitalizáció az egészségügyben

  Az egészségipar informatikai területe, vagyis az E-Health, hatalmas növekedés előtt áll, Magyarország pedig gyors tempóban halad előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) a 2017-es indulása óta tárolja és továbbítja az adatokat az azt felhasználó intézmények között. A mára már több mint 1 milliárd egészségügyi tranzakciót magában foglaló adatvagyon kiaknázása és a rá épülő fejlesztések kidolgozása kulcsfontosságú lépés mind az operatív mind az ágazatvezetői szint számára.

A meetup házigazdája:

Szakértők

Farkas Bálint
Software Architect, Turbine.ai

Bálint közel 10 évet töltött a Microsoftnál különböző pozíciókban, másfél éve pedig a Turbine csapatát erősíti, és a cég kutatói által használt szoftverplatformon dolgozik.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2021/02/FarkasBalint_500x500.jpg

Farkas Bálint

Software Architect, Turbine.ai

Kuthy Antal
CEO, E-Group

Antal villamosmérnök-informatikus, 1993-ban, friss műegyetemi diplomával, egyetemi társával, Nagy Andrással közösen megalapítja az E-Group-ot. Tanulmányait Japánban, Németországban és az Egyesült Királyságban folytatta. Kiemelt érdeklődési területe a Cognitive Computing / AI technológiák, és az ezekkel kapcsolatos innovációs lehetőségek kiaknázása, a magyar potenciál megteremtése.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2021/03/kuthy-antal.png

Kuthy Antal

CEO, E-Group

Szabó Bálint
Informatikai Főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság

Szabó Bálint az e-egészségügy jövőjét meghatározó fejlesztést végző program szakmai vezetőjeként fogta össze az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kialakítását, annak bevezetését és fenntartását. Jelenleg az Országos Kórházi Főigazgatóság Informatikai Főigazgató-helyetteseként képviseli és irányítja az OKFŐ és az OKFŐ irányítása alá tartozó intézmények egészséginformatikai területét.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2021/03/szabo-balint.png

Szabó Bálint

Informatikai Főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság

Nagy-Rácz István
Alapító és senior partner, Dmlab, Képzésvezető, KÜRT Akadémia
https://www.linkedin.com/in/istvann/

Magyarország egyik vezető adatelemzéssel foglalkozó cége, a Dmlab alapító senior partnere. Több mint 10 éves data scientist tapasztalata ötvözi a számos üzleti projekt vezetőjeként szerzett üzleti gondolkodásmódot a Műszaki Egyetem adatbányászati kutatócsoportjában szerzett technikai és elméleti tudással. A Dmlab csapat operatív és stratégiai vezetése mellett az elmúlt években számos adatalapú start-upban dolgozott, valamint a Dmlabban felhalmozott tudást és tapasztalatot olyan technológiai megoldásokba transzferálja, amelyek segítségével különböző területen tevékenykedő vállalatokat segít az adatvezérelt működésben. Konferenciák, valamint egyetemi és vállalati oktatások rendszeres előadója.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2019/08/nagyracz-istvan.jpg

Nagy-Rácz István

Alapító és senior partner, Dmlab, Képzésvezető, KÜRT AkadémiaAjánlott képzéseink