KÜRT Akadémia Live #7: Spotlightban az adattudós

Mit mondanak az adatok a járványgörbe alakulásáról?

 

Lemaradtál? Nézd meg itt a teljes Live-ot: 

 

A koronavírus globális elterjedése óta a figyelem középpontjába kerültek a matematikusok és a nagy adatokkal foglalkozó szakemberek. Hirtelen az absztrakt modellek világából az online portálok címlapjára kerültek, hiszen tudásuk mind a közvéleményt, mind a döntéshozást befolyásolta. A KÜRT Akadémia Live következő alkalmán arról beszélgetünk, hogy miként is dolgozik egy, a járványt modellező matematikus, milyen adatokat használ egy adatvizualizációs szakember.

Vendégeink:

  • Bátorfy Attila, adatvizualizációs szakember, újságíró,
  • Nepusz Tamás, bioinformatikus
  • és Röst Gergely, matematikus.

Amiről beszélgetnek:

  • Mit mondanak az adatok a járványgörbe alakulásáról?
  • Honnan nyerik az adatokat, amelyekre a modelleket és az adatvizualizációt építik?
  • Hogyan lehet az embereknek az exponenciális folyamatokat megmutatni?

Csatlakozz hozzánk, és tedd fel kérdésedet te is! Regisztrálj, hogy a zárt videókonferencián te is bekapcsolódhass a beszélgetésbe!

 

Mi az a KÜRT Akadémia Live?

Heti rendszerességű élő, online beszélgetéssorozat, ahol meghívott vendégekkel a vírushelyzet különböző aspektusait járjuk körül, hangosan morfondírozunk a fellelhető hard adatok és a kérdés soft vonatkozásai alapján.

 

Az online rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Szakértők

Bátorfy Attila
ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet - Kommunikáció és Médiatudomány Tanszék mestertanár, Átlátszó.hu - újságíró, adatgrafikus
https://www.linkedin.com/in/attila-b%C3%A1torfy-8a20995a/

Bátorfy Attila az ELTE BTK médiaszakának mesteroktatója és doktori hallgatója, emellett az Átlátszó.hu újságírója és az Átló vizuális újságírással foglalkozó projekt vezetője. Több mint tíz éve foglalkozik újságírással és adatokkal, korábban a Kreatív marketingkommunikációs szaklap szerkesztője, majd a Vs.hu hírportál rovatvezetője volt. Az Átlátszóhoz 2016-ban csatlakozott adatújságíróként, ahol 2018 novemberében elindították az Átló nevű adatvizualizációs projektet. Az ELTE médiaszakán 2015 óta oktat újságírói módszertant és adatábrázolást, 2019 szeptemberétől pedig a tanszék teljes állású tagja, ahol újságírást, médiakutatást és információábrázolást tanít.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/05/batorfy-attila.png

Bátorfy Attila

ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet - Kommunikáció és Médiatudomány Tanszék mestertanár, Átlátszó.hu - újságíró, adatgrafikus

Nepusz Tamás
Mérnök-informatikus, bioinformatikus, a CollMot Robotics informatikai vezetője
https://www.linkedin.com/in/tamasnepusz/

Mérnök-informatikus, bioinformatikus, mesterséges intelligencia és adatbányászati szakértő, open source fejlesztő, aki évek óta nem tudja eldönteni, hogy inkább a tudományos vagy az ipari problémák érdeklik — ezért fejlesztett már Parkinson-kóros betegek kézmozgását elemző műszert, fehérjekomplexek azonosítását segítő algoritmust és önvezető drónrajt is.

Jelenleg a CollMot Robotics drónos fényshow-kat és ipari megoldásokat szállító vállalkozás informatikai vezetője. Karanténprojektje a kézműves járványmodellezés és a hozzá tartozó differenciálegyenletek eldugdosása vizualizációk mögé.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/05/nepusz_tamas_150x150.png

Nepusz Tamás

Mérnök-informatikus, bioinformatikus, a CollMot Robotics informatikai vezetője

Röst Gergely
Matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének docense

Röst Gergely 2006-ban doktorált elméleti matematikusként az SZTE-n, és egy évvel később már Kanadában, a torontói egyetemen kutatott. Ebben az időben kezdett el dolgozni a járványok matematikai modellezésén egy kanadai nagy interdiszciplináris hálózat tagjaként. 2007 szeptemberében visszatért Szegedre az MTA-SZTE Analízis és Sztochasztika Kutatócsoportba. 2011-ben elnyerte az Európai Kutatási Tanács ERC Starting Investigator Grantjét, aminek segítségével megszervezhette Magyarország első matematikai járványtani kutatócsoportját.

Hattagú csapatával a koronavírushoz kapcsolódó járványmodell megalkotásához akkor kezdett neki, amikor a kínai Vuhan városát, majd Hupej tartományt lezárták. Munkatársaival olyan, a járvány várható terjedését előrejelző komplex modellt készítettek, amely figyelembe veszi az életkori és települési különbségeket.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/05/rost_gergely.png

Röst Gergely

Matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének docenseAjánlott képzéseink