Online részvétellel 

Nem Piaci Szereplők x Adatok meetup

https://youtu.be/7OJ3Pb-A9vQ

Amikor az adattudomány hatékony felhasználásáról van szó, sokunknak elsőre az üzleti profitszerzés juthat eszébe. Holott a KÜRT Akadémia Data Science képzésén is számos olyan hallgató vesz részt, akik nem piaci cégeknél dolgoznak, hanem alapítványoknál, egyetemeken vagy éppen az államigazgatásban.

A november 4-ei online meetupunkon arra leszünk kíváncsiak, hogy a nem piaci szereplők esetén milyen módon lehet hasznosítani az exponenciálisan növekvő adatmennyiséget? Milyen hálózatelméleti eszközöket tudnak bevetni például céges csalások leleplezésénél vagy a postai működés megtervezésénél? És az akadémiai életben miként változtathatja meg az adatforradalom a pszichológiai kutatásokat? Három egykori Data Science hallgatónk mellett Pusztai Gábor az államigazgatás és az adattudomány kapcsolatáról mesél majd.

Előadóink:

  • Hajós Bernadett, pénzügyőr őrnagy, szakértő főnyomozó, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága
   Az adatelemzés XXI. századi dimenziói a NAV Bűnügyi Főigazgatósága tevékenységének tükrében

   A globalizáció és a digitalizáció együtt jár azzal, hogy az élet szinte minden területén exponenciálisan növekszik az elektronikus formában rendelkezésre álló adatok mennyisége. Ez igaz a nem piaci szereplőknél keletkező adatokra is.
   A jelenség a NAV Bűnügyi Főigazgatósága számára is új kihívásokat teremt, hiszen a nyomozások eredményes befejezése érdekében biztosítani kell a keletkezett, illetve beszerzett adatok tárolását, feldolgozását, elemzését és értékelését. A megfelelően feldolgozott adatok amellett, hogy hozzájárulnak a nyomozások gyorsabb és hatékonyabb befejezéséhez, jelentős segítséget nyújtanak a jövőbeli bűnelkövetések megakadályozásában is. Az előadásban a NAV Bűnügyi Főigazgatóság tevékenységét segítő elemzői eszközrendszer és módszertan kerül bemutatásra.

  • Újszászy Balázs, IT Üzleti Tervező, Magyar Posta Zrt.
   Hálózatelméleten alapuló architektúramodellezés a Magyar Postán
   Bár sokan nem tudják, a Magyar Posta nagyon kiterjedt IT architektúrával rendelkezik annak érdekében, hogy kiszolgálja az ügyfelek, partnerek és kormányzati szervek igényeit. Egy ilyen architektúra átlátása és modellezése emberek számára szinte lehetetlen. De mi történik akkor, amikor már a modellező eszközökkel is nehéz kinyerni a lényeges információkat?
   Előadásomban megpróbálok rávilágítani arra, hogy egy vállalat architektúrája szintén csak adatok sokasága, amelyet egy kis fejtöréssel előnyünkre válthatunk.

 

  • Pusztai Gábor, Üzletfejlesztési és üzemeltetési igazgató, Nemzeti Mobilfizetési Zrt.
   Az NM Zrt. szolgáltatási platformjának adathasznosítási vonatkozásai és jövőképe

   Az NM Zrt. jogszabályban kijelölt tevékenysége egy országos platform (Nemzeti Mobilfizetési Rendszer) üzemeltetése és fejlesztése, amelynek során jelentős mennyiségű tranzakcionális adatot is kezel. Milyen adatok ezek? Jelenleg milyen eszközöket és erőforrásokat alkalmaznak ezek hasznosítására? Miért és mire használják? Milyen lehetőségeket látnak a továbbfejlesztés terén? Miért kell átlépni a bottleneck típusú problémákon? Fenti kérdések mentén átfogó betekintést kaphatnak a társaság adatokkal kapcsolatos tevékenységébe és elképzeléseibe.

 

 • Damsa Andrei, pszichológus, kutató
  Adat az ember mögött - data science a humán tudományokban

  Az adaton és gépi tanuláson alapuló megoldások egyre markánsabban jelennek meg a humán tudományok területén is. Az előadás során bemutatásra kerülő példák alátámasztják, hogy a data science tekintetében érdemes a dobozon kívül gondolkodni - legyen szó a munkavállalói aktivitás értékelésről, a videojátékosok motivációs jellemzőinek megismeréséről, vagy a pszichológiai kutatásmódszertan forradalmasításáról.

A meetup házigazdája:

 • Nagy-Rácz István, alapító és senior partner, Dmlab, emellett a KÜRT Akadémia Data Science képzésének vezetője
  Több mint 10 éves data scientist tapasztalata ötvözi a számos üzleti projekt vezetőjeként szerzett üzleti gondolkodásmódot a Műszaki Egyetem adatbányászati kutatócsoportjában szerzett technikai és elméleti tudással. A képzés egykori hallgatóit tapasztalataikról fogja kérdezni.

Lemaradtál? Nézd meg itt a teljes meetupot:

A meetupot online, Zoom Meetingen szervezzük, ahol résztvevőként lehetőséged lesz kérdéseket feltenni az előadóknak. A 20-20 perces prezentációkat egy rövid közös beszélgetés követi.

Szakértők

Nagy-Rácz István
Alapító és senior partner, Dmlab, Képzésvezető, KÜRT Akadémia
https://www.linkedin.com/in/istvann/

Magyarország egyik vezető adatelemzéssel foglalkozó cége, a Dmlab alapító senior partnere. Több mint 10 éves data scientist tapasztalata ötvözi a számos üzleti projekt vezetőjeként szerzett üzleti gondolkodásmódot a Műszaki Egyetem adatbányászati kutatócsoportjában szerzett technikai és elméleti tudással. A Dmlab csapat operatív és stratégiai vezetése mellett az elmúlt években számos adatalapú start-upban dolgozott, valamint a Dmlabban felhalmozott tudást és tapasztalatot olyan technológiai megoldásokba transzferálja, amelyek segítségével különböző területen tevékenykedő vállalatokat segít az adatvezérelt működésben. Konferenciák, valamint egyetemi és vállalati oktatások rendszeres előadója.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2019/08/nagyracz-istvan.jpg

Nagy-Rácz István

Alapító és senior partner, Dmlab, Képzésvezető, KÜRT Akadémia

Hajós Bernadett
Pénzügyőr őrnagy, szakértő főnyomozó, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága
https://www.linkedin.com/in/hajos-bernadett-423235a2/

1998-ban a NAV jogelődjénél, a Vám- és Pénzügyőrségnél kezdte a pályáját, és 12 éve foglalkozik adatelemzéssel, ezen belül hálózatkutatással. Szakterülete a büntetőeljárás során keletkezett adatok (EKÁER, pénzügyi tranzakciók, hívásforgalmi adatok stb.) közötti összefüggések feltárása, valamint a büntetőeljárás alá vont személyek kapcsolati rendszerének feltérképezése. Részt vesz továbbá a Bűnügyi Főigazgatóság elemzői eszközrendszerének fejlesztésében, illetve adatelemzők továbbképzésében.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/10/hajos-bernadett.jpg

Hajós Bernadett

Pénzügyőr őrnagy, szakértő főnyomozó, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága

Pusztai Gábor
Üzletfejlesztési és üzemeltetési igazgató, Nemzeti Mobilfizetési Zrt.
https://www.linkedin.com/in/gaborpusztai/

2015 óta dolgozik a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél jelenlegi pozíciójában, amelyben a társaság IT üzemeltetési, fejlesztési, back office, ügyfélszolgálati, üzletfejlesztési és adathasznosítási (CDO) tevékenységeiért felel. Pályáját a Pénzügyminisztériumban kezdte, később magyarországi befektetők kiemelt állami támogatásával foglalkozott, majd a Magyar Állam kereskedelmi képviseletét vezette Zürichben. Közgazdász és közpolitika végzettségű. Szakmai érdeklődésének kiemelt területe az adatokon alapuló döntéshozatal.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/10/pusztai-gabor.jpg

Pusztai Gábor

Üzletfejlesztési és üzemeltetési igazgató, Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Újszászy Balázs
IT Üzleti Tervező, Magyar Posta Zrt.

Gazdaságinformatikus, 2019 óta a Magyar Posta IT Architektúra Osztályának munkatársa.
Fő érdeklődési területei közé tartozik a nagyvállalati architektúra modellezés és az új technológiák megismerése, implementálása és lehetőségeik kiaknázása.
Munkája során arra törekszik, hogy egy feladat elvégzése során mindig helyet kapjanak az olyan újdonságok, amelyek új megvilágításba helyezhetik a megszokott eredménytermékeket, vagy még nem ismert összefüggések felfedezésére adnak lehetőséget.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/10/ujszaszy-balazs.jpg

Újszászy Balázs

IT Üzleti Tervező, Magyar Posta Zrt.

Damsa Andrei
Pszichológus, kutató
https://www.linkedin.com/in/andrei-damsa-22a80186/

Damsa Andrei a Digitális Jólét Program divízióvezetője és a JátékosLét Kutatóközpont szakmai vezetője. Szakterülete kiterjed a digitalizáció emberi viselkedésre való hatásának feltérképezésétől kezdve, a videojáték kutatáson keresztül, a játékosítás (gamification) módszertanának vizsgálatára és alkalmazására. Kutatásai során adatorientált és gépi tanulás alapú megoldások segítségével modellezi az emberi viselkedést.

https://kurtakademia.hu/wp-content/uploads/2020/10/damsa-andrei.jpg

Damsa Andrei

Pszichológus, kutatóAjánlott képzéseink