Agilis munka­csapatok

Agilis projektcsapatok

Mi tesz egy munka- vagy projektcsapatot agilissé?

Azokat a „gyorsreagálású”, különféle szervezeti egységek tagjait hierarchiaszinttől függetlenül tömörítő projekt- vagy munkacsapatokat tekintjük „agilis”-nek, amelyek egyrészt egy adott termék/szolgáltatás létrehozásához, javításához vagy működtetéséhez szükséges kompetenciát és kapacitást biztosítják, másrészt pedig az agilitás értékeinek (gyors szállítás, folyamatos iteráció, bevonás) megfelelő munkamódszerekkel működnek.

Milyen kihívásra ad választ?

A projektfókuszú működés helyett a termék- vagy funkcionalitáscentrikus működést erősíti, vagyis nem projektenként toborozzuk a csapatot, hanem amíg van feladat az adott termék vagy szolgáltatás kapcsán, addig a csapat (akár változó összetételben) létezik.

Az alkalmazott módszerek, eszközök (legtöbb esetben SCRUM) a változó, vagy ismeretlen ügyféligények körvonalazására, és a piaci körülményekre való gyors reagálásra teszi képessé a csapatot, mindezt gyakori „piaci” tesztelés, vagyis rövid ciklusos scope definíció és a visszajelzés-alapú módosítás lehetőségének biztosításával.

Érdekel a módszer!

 

Mik a főbb ismérvei?

 • Önszerveződés: az adminisztratív módon kijelölt projektcsapattal szemben itt a résztvevők és az adott téma szakértői indítványozzák a szükséges kapacitások körét, de a résztvevők önként vállalják a részvételt.
 • Folyamatos változás: a csapat saját feladatait és így összetételét is rendszeresen újradefiniálja.
 • Transzparencia: a napi, illetve pár hetente ismétlődő ceremóniák a belső és a külső érintettek számára is valós idejű képet biztosítanak az előrehaladásról, a függőségekről, és a csapat működési kultúrájáról.
 • Felhatalmazás: a Product Owner több mint projektvezető, a megvalósítandó termék vagy működési elem valamennyi aspektusát ismeri, és ezért operatív döntéseket is hoz a csapat működésében.

Milyen eredményt várhatunk tőle?

Elsősorban a szállítás gyorsítása érhető el azáltal, hogy a csapat mindig csak a konkrétan ismert követelmények megvalósításán dolgozik, illetve hogy folyamatosan rendelkezésre áll valamennyi szükséges erőforrás és tudás.

A munkavégzés biztonságát is növeli, hogy időszakosan tesztelhető az irány helyessége, illetve a továbblépés szükségessége.

Tipikus kérdések

 • Mitől agilis egy csapat?
  A csapat attól agilis, hogy összetételében és feladatkezelésében gyorsan reagál a változásokra. 
 • Mit jelent hogy keresztfunkcionális?
  Azt jelenti, hogy nem szervezeti ábra, hanem inkább szükséges képesség fókuszú az összeállítása, így bármely érintett szervezeti egységből lehetnek tagjai.
 • Honnan tudjuk, hogy mi történik a csapatban, mit mikor szállít?
  A rendszeres előrehaladást, együttműködést és feladatmegosztást egyeztető, és adott esetben külső stakeholdereknek is bemutató ceremóniák kellő gyakorisággal adnak betekintést.

Érdekel a módszer!

Rólunk mondták

Nagyvállalati ügyfél

Ilyen egy valódi CSAPAT.


Keresd szakértőnket

Németh György Valentin alapító - PROgile.eu, SAFe Program Consultant
Írj nekünk!