PÉNZÜGYI MODELLEZÉS MÓDSZER

Mi a Pénzügyi Modellezés módszer?

A pénzügyi modellezés egy stratégiatervezési módszer, amely segít a cégeknek/vállalatoknak előrejelzéseik elkészítésében és jövőbeli tervezésében. A módszer segítségével könnyebben felismerhetők azok a paraméterek, amelyeken változtatni kell ahhoz, hogy teljesüljenek a kitűzött célok, és megtervezhetők a különböző üzleti szcenáriók pénzügyi összefüggései.

Érdekel a Pénzügyi Modellezés

Milyen problémára ad választ a Pénzügyi Modellezés?

A pénzügyi modellezés segít abban, hogy a vállalatok felkészüljenek a változásokra és azok pénzügyi vetületeire. A módszer segítségével könnyebben felismerhetők azok a paraméterek, amelyeken változtatni kell ahhoz, hogy teljesüljenek a kitűzött célok, és megtervezhetők a különböző üzleti szcenáriók pénzügyi összefüggései.

Amikor egy vállalat életében változás lép fel, az óhatatlanul az összes többi területet is változásra készteti. Például növekedés esetén nemcsak a piaci lehetőségeket kell megérteni, hanem mindezt sales tanácsadással kell a megfelelő mederbe terelni. Ez magával vonja a szervezeti átalakításokat (új emberek felvétele, új részlegek kialakítása, új folyamatok, tevékenységek bevezetése, beruházások, szoftverfejlesztési szükséglet, értékesítési szervezet felépítése, jutalékrendszer, disztribúciós hálózat felépítése), ami pedig rengeteg olyan pénzügyi kérdést vet fel (mi lesz ennek a megtérülése, milyen árbevétel várható, milyen költségstruktúrával lehet működtetni, mennyi lesz a finanszírozási igénye, összességében mennyibe fog kerülni mindez, mennyi a várható nyereség), ami csak a Pénzügyi Modellezés módszerével képezhető le a számok és a pénz nyelvére.

Minden vállalati változásnak pénzügyi vetülete is van. Változhat a pénzügyi, a költségstruktúra, a bevételstruktúra. Minél nagyobb a változás egy üzleti modellben, annál nagyobb lesz a pénzügyi vetülete.

Mivel a könyvelésből nem látszódnak a fő összefüggések, amik az üzleti döntésekhez szükségesek, bizonyos árbevétel fölött a zavartalan működéshez elengedhetetlen a Pénzügyi Modellezés.

Továbbá a Pénzügyi Modellezés kiküszöböli a véletlenszerű, sok bizonytalansággal járó, kockázatos vállalati működést. Nem vaktában tippelget, hanem előre megtervezi a különböző üzleti szcenáriók pénzügyi összefüggéseit, amiből látszódni fog, milyen esetekben fogy el a cash flow, vehető ki osztalék, jut pénz a beruházásokra, vagy mekkora hitel szükséges a működéshez.

Mik a Pénzügyi Modellezés módszer főbb lépései?

A pénzügyi modellezés 3 fő részből áll, melyek szorosan összefüggenek egymással: eredménykimutatás, mérleg, cashflow.

Első lépés az adatok összegyűjtése és strukturálása, hiszen az üzleti modellt kell jól megérteni, és annak összefüggéseit alaposan feltárni.

A modell felállításához tisztázni kell az alapvetéseket. Ezek a premisszák: általános makropremisszák, mikropremisszák, cégre, vagy a gazdaságra vonatkozó alapfeltételezések (milyen inflációval, számolunk, milyen euróárfolyammal, mi a bérnövekedés mértéke, mi a tervezés részletezettsége, és időszaka stb.).

 A premisszák után következik az egyik legfontosabb rész, az input oldal vizsgálata. Ide tartozik, hogy miből áll össze az árbevétel, mennyi az eladott darabszám, mekkora a létszám, a tárgyi eszköz, termékenként az önköltség, az értékesítés és marketing kampányok költségei, stb. Input adat bármi, amiben jól láthatóan egyedileg befolyásolja az üzletmenetet.

A harmadik a HR-el összefüggő tényezők, a létszám (létszámcsoportok: sales-esek, marketingesek, üzemeltetők a struktúráknak megfelelően) és a bérköltségek, bérstruktúra.

Negyedik a meglévő tárgyi eszközök, valamint a tervezett beruházások. Milyen eszközökkel rendelkezik ma a cég, ezek mekkora értékcsökkenési ráfordítást generálnak, a jövőbeni beruházások mekkora összegben történnek és milyen időtáv alatt kerülnek amortizálásra.

Továbbá cégspecifikusan lehet még egyedi költségblokkokat, vevői követeléseket vagy külön ÁFA-t is vizsgálni.

Milyen eredményeket várhatunk a Pénzügyi Modellezés módszertől?

Amikor megvannak a szükséges adatok, és a modell is összeállt, akkor következik az izgalmas rész. Egyrészt a cégvezetés / tulajdonos már egy nagyon konkrét csapásirányt kap arról, hogy mennyire reálisan elérhető a kitűzött cél, hogyan finanszírozhatóak a beruházások, mikor szükséges tőkebevonás vagy adott paraméterek mellett mekkora nyereség várható. Másrészt, ha a modell még nem hozza a kívánt eredményeket, akkor a modell segítségével könnyedén felismerhető, hogy mely paramétereken kell változtatni ahhoz, hogy teljesüljön a cél. Mindemellett vizsgálhatjuk azt is, hogy a különböző üzleti szcenáriók esetén a főbb paraméterek vagy az eredményesség hogyan változik.

Tipikus kérdések:

 • Melyik a legnehezebb pontja a Pénzügyi Modellezésnek?

Tisztázni, hogy mik a fő “triggerei” az üzletnek. Ezt mélyinterjúval, stakeholder interjúkkal lehet feltárni. Így kell feltárni, hogy mi hajtja, mi akadályozza az üzletet, mi tudja jól megváltoztatni az üzletmenetet, hogyan lehet szegmentálni a vevőket és a termékeket.

Nehezítheti a Pénzügyi Modellezést az is, ha nem állnak rendelkezésre historikus pénzügyi modell adatok, vagy még a könyvelés sem elérhető, vagy a korábbi évek könyvelése nem összehasonlítható a mostani működés struktúrájával.

 • Mikor aktuális?

A stratégiai irányokat rendszeresen érdemes validálni egy modell segítségével. De jelentős változásoknál, új üzletág indításakor, szabályozási környezet változásánál, vagy a piaci viszonyok jelentős átalakulása esetén is érdemes frissíteni a modellt, vagy új modellt készíteni.

Fontos betekintést ad a cég pénzügyeibe akkor is, amikor egy látszólag jól működő termék vagy szolgáltatás nem hozza a megfelelő eredményességet.

 • Milyen méretű cégeknél érdemes használni?

Jellemzően a KKV szektor - tehát egy 100 millió és 5 milliárd forint bevételű - vállalatainál van a legnagyobb haszna és hozadéka a Pénzügyi Modellezés módszerének. Ekkora méretű cégeknél egy jól vezetett könyvelésből is kinyerhetők az adatok, nem szükséges hozzá vállalatirányítási szoftver. Másrészt ez az a csoportja a cégeknek, ahol sok esetben impulzív módon, tudatos tervezés nélkül működnek a vállalatok, épp emiatt pedig lehetetlen megjósolni a jövőjüket akár rövid távon is. Pénzügyi Modellezés nélkül bármikor beüthet a krach, elfogy a cash, veszteséges lesz a működés vagy nem lehet osztalékot fizetni.

 • Mennyi ideig tart a Pénzügyi Modellezés egy vállalatnál?

Egy kisebb üzleti modell elkészítése öt-tíz munkanapot vesz igénybe. Függ az input oldaltól is. A megfelelő driver-ek feltérképezése jóval több időt vesz igénybe, mint a konkrét modell elkészítése. Az alapos előkészítés kulcs, mert egy komplexebb modellt csak nagy körültekintés mellett szabad módosítani, ugyanis könnyen kimarad egy sor, egy képlet, egy költségelem, és akkor a modell úgy romlik el, hogy az csak alapos vizsgálat esetén tűnik egyáltalán fel.

Érdekel a Pénzügyi ModellezésAkik minket választottak

 • SPAR Magyarország

  SPAR Magyarország

 • T-Systems Magyarország

  T-Systems Magyarország

 • Magyar Telekom

  Magyar Telekom

 • Schiller Autó Család

  Schiller Autó Család

 • Alteo

  Alteo

 • Denkstatt

  Denkstatt