„Vajon a modellem tud-e különbséget tenni egy malamut és egy husky között?”

2021 április 26.

Interjú Gyarmati Ádámmal, az AI Technológia képzésről

Gyarmati Ádám számára AI Technológia képzésünk kifejezetten hasznosnak bizonyult, hiszen már képzésünk ideje alatt sikerült új állást találnia, ahol Data Scientistként helyezkedett el. Barátai javaslatai alapján választotta képzésünket, akik mára már a KÜRT Akadémia népes alumni táborát erősítik. Modelljei segítségével olyan pszichedelikus képeket készített, ami megmutatja, hogy egyes neurális háló rétegeket milyen ideális kép aktiválná a legjobban.

2020 őszén kezdted el az AI Technológia képzésünket, és ha jól tudom, ez idő alatt már új állást is találtál az itt szerzett tudással. Mesélnél arról, hogy miért kellett váltani, és hogy az új munkakörödben hogyan tudod használni az itt tanultakat?

Igen, olyan különleges helyzetben vagyok, hogy a képzést az egyik cégnél kezdtem, és már a másiknál betanulás közben fejezem be. Nagyon szerettem egyébként a régi munkahelyemet is. Imádtam a munkatársaimat, akik mára a barátaimmá váltak, valamint nagyon izgalmas machine learning alapú projekteken dolgozhattam. De sajnos a járvány a munkahelyemmel sem volt könyörületes, váltani kényszerültem. Az új munkahelyemen már Data Scientistként kezdtem, így abszolút kijelenthetjük, hogy a képzés minden perce nagyon értékes volt és lesz is számomra. A felvételi feladataimnál több tanult módszert is tudtam alkalmazni, ami nagyon jó érzés volt.

" Ami nagyon tetszett, hogy megtanultuk rétegenként összerakni a viszonylag bonyolult hálókat is." – Gyarmati Ádám

Milyen előzetes tudásod volt, amikor jelentkeztél a képzésre? És mi az, ami miatt a KÜRT Akadémia által kínált mesterséges intelligencia képzést választottad?

Nekem alapból volt egy matekos-statisztikás múltam, szoftverfejlesztéssel összegyúrva. Erre még rájött majdnem két év az előző munkahelyemen, ahol főleg Data Scientist feladatokat láttam el. Szóval szerintem elég jó táptalajjal rendelkeztem, de szerettem volna elmélyíteni, és szilárdítani ezt a tudást. Több barátom is volt már KÜRT Akadémiás képzésen, és meleg szívvel ajánlottak titeket. Nekem rengeteget számít, ha hozzám közel álló emberek ajánlanak valakit. Én úgy gondolom, hogy a képzés kényelmesebb elvégzése érdekében érdemes legalább minimális programozói tudással rendelkezni, de anélkül is biztosan el lehet végezni. Az elvárandó önszorgalom mértéke a képzés alatt fordítottan arányos az előzetes tudással.

Milyen volt a képzés során a hangulat? Nagyrészt online zajlottak az órák, a tanárok mennyire tudták áthidalni ezt a nehézséget?

Szerencsére volt részem kipróbálni mind a két verziót, hisz a képzés elején még pár órát be tudtunk menni személyesen. Jobban szerettem bejárni. Láthattam mindenkit élőben, beszélgethettünk egy jó  kávé és pogácsa kombó mellett. Viszont úgy gondolom, hogy a képzésvezetők rendkívül jól kezelik ezt az online helyzetet is. Minden eszköz megvan, ami bent is megvolt, a hangulat ugyanúgy remek!

A képzés egyik nagy próbatétele a vizsgamunka. Te milyen témán dolgozol, és milyen, a képzésen tanult technikákat, módszereket használsz?

Szeretem a kutyákat, valamint érdekel, hogy jelenleg hol van a modern hálók képességeinek határa. Vagyis, igazából a saját határaim érdekelnek. Vajon a modellem tud-e különbséget tenni egy malamut és egy husky között? Ez szerintem egy elég nehéz feladat, vannak esetek, amikor én is csak tippelni tudok. A feladat megoldásához konvolúciós neurális hálókat kezdtem el gyártani. Elég kevés a megbízható képem róluk, így a kicsi minta adta nehézségekkel is meg kell küzdeni. Erre a data augmentationt hívom segítségül, valamint gondolkodom generatív hálókon is. Kíváncsi vagyok arra is, hogy mi az a részlet a képeken, ami alapján a döntés születik. A jelenlegi modelljeimmel már készítettem is ilyen pszichedelikus képeket, amik megmutatják, hogy bizonyos neurális háló rétegeket milyen ideális kép aktiválná a legjobban. Ezt ,,DeepDream”-ként szokták emlegetni. Élvezem ezt a projektet, meglátjuk mi sül ki belőle.

DeepDream1
DeepDream2
DeepDream3
DeepDream4

A mesterséges intelligencia egy folyamatosan növekedő terület – ez a két féléves képzés mely részeit mutatta meg? A későbbiekben hogyan tudod mélyíteni majd a tudásodat?

Volt egy kis Python alapozás, adatmanipuláció, vizualizáció, klasszikus modellek, neurális hálók, modern architektúrák. A képzés elég jól lefedte azt a területet, amit mélyíteni szerettem volna. Ami nagyon tetszett, hogy megtanultuk rétegenként összerakni a viszonylag bonyolult hálókat is, valamint értjük is mit, miért úgy csinálunk. Én úgy vallom, hogy ez a képzés egy nagyon jó alapot tud adni, amire már könnyű ráépíteni.

Érdekel az AI Technológia képzés

2021 április 26.

Hozzászólások