Bizalmi híd az ügyfelekhez

2021 július 23.

Interjú Monostori Brigittával

Monostori Brigitta szervezetfejlesztő, coaching pszichológus, 3 gyermek anyukája és lelkes túrázó. A KÜRT Akadémián a családi vállalkozások fejlesztésében tanácsadó szakértő. A vele készült interjúból kiderül, hogyan egyensúlyoz profi módon az üzleti világ és az emberi kapcsolatok bonyolult hálója között.

Ez a cikk a szakértőinket bemutató blogsorozatunk második része.

Elolvasom a korábbi cikket is

Erre a pályára születni kell?

Gitta figyelemre méltó szakmai múltját tekintve nem kérdéses professzionalitása - de hogyan is került az ELTE pszichológia szakáról először belső tréneri feladatkörökbe, majd  független tanácsadói pozícióba?

Az interperszonális kapcsolatok iránti érdeklődése korán megmutatkozott, már 10-12 évesen tudta, hogy pszichológus válik majd belőle. 

„Még megvan az erről szóló fogalmazásom. Az osztályfőnök kérte, hogy írjuk le, hogyan képzeljük el az életünket 20 év múlva, és nagyjából az, ami ott szerepelt, az is lett, de nagyon izgalmas kanyarokkal. Mindenki azt gondolta rólam, hogy én abszolút klasszikus segítő foglalkozású, tehát az elesetteken segítő terapeuta leszek.”

Ez a korai feltételezés nem alaptalan, hiszen Gitta az egyetemen része volt a kortárs segítők csoportjának, akik az egyetemistákat sikeres beilleszkedésükben támogatták. Egyik nagyhatású mentoraként említi Ritoók Magda tanárnőt, akitől nagyon korán megtanulta, hogyan lehet egészséges módon tanácsadóként működni. Megismerkedése Kürti Tamással inspirálta őt arra, hogy független tanácsadóként is kipróbálja magát.

„Akkor úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy igazán azzá váljak, aki vagyok, meg aki lenni szeretnék, ahhoz jobb, hogyha elhagyom a nagyvállalati környezetet, legalábbis az alkalmazotti létet, és mi gyakorlatilag attól a naptól kezdve együtt dolgoztunk Tommal.”

A KÜRT Akadémiában két projekt típusban ismerik Gittát. Egyfelől a Family Business projektekben, másfelől pedig a digitális transzformációs projektekben végez együttműködésfejlesztő munkát. Biztos pontot nyújt akár egyéni, akár szervezeti helyzetekben, amikor egy vállalat meglévő működését és struktúráját az innováció és változás kedvéért fel kell forgatni. 

„Azt hiszem, hogy ez az, amit a legjobban szeretek a munkámban: kísérőnek lenni izgalmas helyzetekben. Nyilván nem csak kísérő vagyok, hanem sok esetben a biztonság megteremtője is ezekben a szituációkban. Miközben minden változik, meg kell tanulni stabilnak maradni.

Munka és magánélet összefonódása

Gitta beavatott bennünket a családi vállalkozások szövevényes működésének részleteibe. A napi szintű szoros munkakapcsolat a családtagokkal egyrészről nagyon gyümölcsöző, másrészről sok kihívást rejthet. Álom vagy rémálom a Family Business szektor?

Mi képvisel értéket a család számára? Kik a döntéshozók? Mi adja ezen cégek jövőállóságát, mitől lesz vonzó a következő generáció számára a családivállalat-építés folytatása? Ezekre a kérdésekre keres választ a közös munka során a családokkal. Nagyon sok forgatókönyv létezhet például az utódlás kapcsán. Számos következménye van az alapítók irányításhoz való hozzáállásának és a másodgeneráció elkötelezettségének. Nagyon fontos aspektus a felelősség delegálása és a kiégés elkerülése. Dönteni kell, hogy a tulajdonosi pozíciót szeretné-e megtartani a család, vagy akár a cég napi működésének menedzsmentjében is részt venne.

A cégeknek a jövőállósága sokkal inkább múlik azon, hogy a családnak van-e egy közös jövőképe, egy elképzelése arról, hogy hogyan szeretnének élni, működni és együttműködni a közel és távoli jövőben. Eldönteni, hogy számukra mi a prioritás és hogyan tekintenek mindarra, amijük van. Nem csak a vállalatra, mint vagyoni és érzelmi értékre, hanem a család által képviselt értékekre.”

Miért pont családi vállalatok?

A sarki fűszeres sztereotípiával ellentétben a családi vállalatok komplex működése sokkal inkább egy rendkívül rétegzett színdarabra hasonlít. Gitta mint egy rendező van jelen, és segít megkülönböztetni és elválasztani egymástól bizonyos szerepeket. Nem csak szervezetfejlesztőként fordul az ügyfelek felé, de a családi szálakra is odafigyel, a szereplők különböző narratíváinak megértésére törekszik és ösztönzi a nyíltabb kommunikációt. De miért is vállalkozik valaki arra, hogy egy ilyen érzékeny területen koordináljon?

“Izgalmas, mert komplex a feladat és minden család nagyon egyedi. Mély figyelmet igényel a  tulajdonos családokkal végzett munka, nagyon különböző kompetenciák és készségek egyidejű alkalmazását kívánja tőlünk, tanácsadóktól. És ettől nagyon-nagyon be tud húzni a pozitív értelmében, rá tudok hangolódni arra, ami történik.”

“Kiszagolom a tabukat”

Az ügyfelekkel való munkában a bizalom kiépítése, némi humorérzék és az odafigyelés elengedhetetlen tulajdonságok, amelyekre Gitta tudatosan épít.

“Használom azokat a megfogalmazási módokat, azokat a nyelvi fordulatokat, amiket a család használ, hogy egy belőlük organikusan eredő irány legyen az, ami alapján elkezdjük a közös munkát. Csak akkor fogják igazán magukénak érezni az eredményt, hogyha abban saját magukat látják viszont. Meg szoktam lepni a partnereimet azzal, ahogy  konfrontálok. Nem ijedek meg a konfrontációtól, viszont az érintettekre igyekszem vigyázni közben. Ahogy épül a kapcsolat az ügyféllel és kezdem jobban megérteni a család működésmódját, megmozdul bennem az intuíció, mikor úgy érzem, hogy valami nem kerek.”

Családokkal együtt dolgozni nem könnyű feladat, Gitta szerint  mégis abszolút megéri. Amikor nem más családok működését menedzseli, akkor a sajátjával tölt időt. Szabadidejében nagyon szívesen főz és a magashegyi túrák nagy rajongója.

Family Business program

2021 július 23.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek