Elindult a Felelős Túlélők – a HR Fest és a KÜRT Akadémia közös beszélgetéssorozata

2020 május 26.

Sokféle túlélés létezik, kevés, ami példamutató, még kevesebb, amit meg mernek mutatni és hatékonyan segít a fejlődésben – Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia alapítója, vezetője ezekkel a gondolatokkal indítja a Felelős Túlélők podcast ars poeticáját. Arra vállalkozott, hogy a HR Fest-tel közösen indított beszélgetéseken családi tulajdonú vállalatok elsővezetőit kérdezi arról, amit csak tőlük lehet eltanulni.

Nézd meg a beszélgetést!

A Felelős Túlélők létrejöttének kulisszatitkai derülnek ki Tóth Gergely, a HR Fest alapító-tulajdonosa és Kürti Tamás beszélgetéséből. Ők ketten álmodták meg a műsor témáját és küldetését. Elmondják, hogy számukra mi is az és miért fontos a felelős túlélés. A személyes és szakmai túléléstörténetek mellett az is szóba kerül, hogy egy vállalat ma milyen értékekhez és eszközrendszerekhez tud visszanyúlni, hogy a jelenlegi krízishelyzetből kilábaljon.

Nézd meg a beszélgetést!

Kürti Tamás első Felelős Túlélő vendége május 7-én Boross Dávid volt, az Oázis Kertészet második generációs tulajdonos-ügyvezetője. "A mi üzletünkben az árbevétel 60 százaléka márciusban realizálódik, ilyenkor kell megcsinálni az évet." – mesélte Tamásnak, akivel a vírushelyzet okozta válság kapcsán beszélgettek arról, hogy miként lehetséges ilyenkor a munkaerő megtartása, a csapatmentés, a túlélés. És arról is, hogy bele lehet-e nőni a vállalkozói létbe, és hogy segít a céges kultúrában szocializálódás a túlélésben, a válsághelyzetek megélésében és kezelésében. 

És hogy mi is az a Felelős Túlélés? Kürti Tamás így fogalmazza meg saját és a műsor ars poeticáját: 

„Sokféle túlélés létezik, kevés, ami példamutató, még kevesebb, amit meg mernek mutatni és hatékonyan segít a fejlődésben. Azaz, a legjobban meg tudunk tanulni vele együtt élni.

Vannak barátaim, akiknél az utódlás a közhiedelemben legjobban ismert és elismert „átvettem apámtól a céget és fejlesztem tovább” úton jön létre. Ez kevesek kiváltsága, az esetek legkisebb arányában jön létre. Fontos, hogy hogyan és miért, de most még fontosabb, hogy milyen színes a jól működő alternatívák tárháza. Az utódlás jól követi az evolúció sokszínűségét és egyértelmű szabályrendszerét. Az utódlás mutációkkal történik, azaz ma már nincs olyan, hogy ahogy ment úgy viszem tovább. Van, hogy a kompetenciák, van, hogy a piaci környezet, van, hogy a családtagok viszonya hívja életre a mutációkat. Olyan is van, hogy egy rég elfelejtett erősség visszatér és átrendez mindent. Egy biztos, sok tudatos erőfeszítés, kitartás és figyelmesség része van a jó kimenetelű játéknak. E tudatos törekvéseket nagyban lehet segíteni hasonszőrűek tapasztalatcseréivel és kialakult praktikák átvételével is. Anno, tizenegy éve ez volt a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület (www.FBN-H.hu) alapításakor a szándékom és most is ez a Felelős Túlélők című frappánsnak szánt beszélgetéssorozattal is. Én is egy mutációt képviselek a sok közül. Én visszatértem az apám által hobbiként művelt felelősséghez, apai nagymamám szakmájához – Ő iskolaigazgató volt és kémia tanárnő. Én 20 év alatt – néha Amerikáig „menekülve” a családi cég kutatás-fejlesztési igazgatójaként derítettem ki, hogy jobban érdekel az emberek kémiája, mint a technológiáé. Persze kellett egy lökés is, amit Mérő Lacinak köszönhetek. Meghívott előadni üzleti gondolkodó képzésébe, majd egy beszélgetésre, amiben megvitattuk mit tehetnénk azért, hogy egy-egy képzés kurrikuluma olyan sebességgel változhasson, mint ahogy a piacon élvonalbeli szakmák ritmusa diktálja. Így született a KÜRT Akadémia, egyszerűen csak azért, hogy legyen jobb dolgozni.”

Hamarosan újabb beszélgetésekkel jelentkezik a Felelős Túlélők, addig is kövessétek a HR Fest és a Kürt Akadémia Facebook-oldalait az újabb tartalmakért! 

2020 május 26.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek