„Ha az értékláncban valami elmozdul, akkor minden koponyára szükség van a cégben”

2021 augusztus 19.

Interjú Vityi Péterrel

A sikeres válságkezelő vezetőkről kérdeztük Vityi Pétert, a vállalati tanácsadásban és agilis vezetőképzésben egyedülálló szakembergárdával dolgozó KÜRT Akadémia ügyvezetőjét, aki nem mellesleg 7 évig a Microsoft Magyarországot irányította.

Milyen vezetők vették sikerrel a Covid-akadályokat? 

Azok, akik el tudtak rugaszkodni. Akik olyan új üzleti lehetőségekre is nyitottak voltak, amelyeket korábban elképzelni se tudtak. És akik nem egyedül akarták megoldani ezt a helyzetet, hanem be tudták vonni és motiválni tudták a munkatársaikat a közös gondolkodásban. Hiszen, ha az értékláncban valami elmozdul, akkor minden koponyára szükség van a cégben.

Van olyan stratégiatervező eszköz, ami ebben a folyamatosan változó környezetben segítette a vezetőket? 

Az agilis módszertan éppen erről szól: váratlan helyzeteket kell lereagálni, lépésenként haladni és a visszajelzések alapján korrigálni. A strukturált stratégiaalkotásban pedig a Business Model Canvas eszköze segíthet: egy „vásznon” át tudják látni a vezetők és a munkatársak is az egész cég működését.

Sok vezető nem hisz a „csodamódszertanokban”, hanem inkább intuíció alapján oldaná meg a helyzetet. 

Előfordulhat, hogy új helyzetben éppen jó megoldást talál egy vezető, de elég valószínű, hogy az első problémánál elbizonytalanodik, hogy valóban ennyire a megérzéseire kellene-e támaszkodnia. A vezetőképzéseinken és vállalati tanácsadásaink során olyan hazai és nemzetközi legjobb gyakorlatokat tanítunk, amelyeket más vállalatok sikeresen alkalmaztak. A vezetőket felkészítjük arra, hogy a problémát jól tudják azonosítani, és ahhoz azt az eszközt válasszák ki a tanultakból, amely a legalkalmasabb a vállalatuk helyzetében. Így a tudat, hogy az az eszköz már számtalan vállalatnál bevált, segíthet abban, hogy a vezető türelmes legyen, kitartson a választott út mellett, és hogy a munkatársait és a menedzsment csapatot is meggyőzze, hogy az a jó irány.

Felteszem, hogy a menedzsment csapat összhangjának is nagy szerepe van a sikeres válságkezelésben.

Egy teljesen felbolydult környezet mindent felerősít. Felerősítheti a bizalmat, ha egy vezetői csapatban az dominált, de felerősítheti az ellentéteket is. Ezért is fontos, hogy a menedzsment csapatban már tiszták legyenek a viszonyok. Amikor a KÜRT Akadémia szakértőivel egy nagy céggel elkezdünk dolgozni, általában először a menedzsmentet „rakjuk rendbe”. 

Vezetői kihívások tanácsadás

2021 augusztus 19.

Hozzászólások

Comments are closed.