KÜRT Akadémia Live #1 – 7 izgalmas gondolat a munkahelyi hálózatokról

2020 április 23.

2020. április 15-én elindítottuk a KÜRT Akadémia Live-ot: élő, online beszélgetéseket a vírusválság témáiról. Első alkalommal Szvetelszky Zsuzsa és Vicsek András hálózatkutatók beszélgettek arról, hogy vajon van-e élet az irodai pletykák nélkül. Bejegyzésünkben 7 izgalmas gondolatot osztunk meg veletek, ha kíváncsiak vagytok az egészre, akkor nézzétek meg a beszélgetést felvételről!

1. Hiányzik a spontaneitás

A vállalatokat részben az informális, véletlenszerű találkozások tartják össze, osztotta meg velünk Zsuzsa. Ha a munkatársak tudják, hogy 50% esély van arra, hogy valamelyik kedvelt kollégájukkal összefutnak, amikor kimennek kávézni a konyhába, akkor már reggel is nagyobb örömmel készülhetnek munkába. Most ez a fajta véletlenszerűség veszett el a munkahelyek mindennapjaiból, minden interakciónk direkt.

2. Kétfős beszélgetésekig jutunk

Egy ember az elem, kettő a szerkezet, és három a rendszer. Ezek a háromszögek stabilizálják a közösséget, amely fontos a cégek életében. Ám most, az online élet során sokszor csak a diádokig jutunk, csak ketten indítunk privát beszélgetést, egy harmadik személyt már nehezebben hívunk be, vélekedett Zsuzsa.

3. A felemelő, közös célok összeránthatják a csapatot

András megosztotta velünk, hogy a home office második hetére szinte minden munkatársa valamilyen gyomorbántalomra panaszkodott: szembetűnő volt, hogy az extra stressz és a bezártság fizikailag is megviseli őket. Ezért kitaláltak egy közös célt, amely túlmutat a mindennapi munkán, és ami motiválhatja őket: egy olyan ingyenes app fejlesztésébe fogtak, amely segíti a cégeket, hogy a munkatársak játékosan kapcsolatot tartsanak fenn egymással.

Nézd meg a teljes beszélgetést felvételről!

4. Jobban kell figyelnünk a munkatársainkra

Vezetőként a távmunkába kényszerült munkatársakra még jobban kell figyelnünk, mint a hétköznapokban. Egy videókonferencián, ha visszajelzünk munkatársunk utolsó mondatára, tudja, hogy figyeltünk a beszámolója végén, ha az elejére is visszajelzünk, úgy érezheti, végig figyeltünk. Ha pedig visszakérdezünk, hogy a múlt héten mesélt nehéz helyzete hogyan alakult, akkor valódi törődést élhet meg, ami növelheti az elköteleződését, tanácsolta Zsuzsa.

5. Minden alkalommal új alkalmazás

Szóba kerültek a generációs különbségek is, Zsuzsa pedig megosztotta velünk, hogy egy fiatal kollégája rávette, hogy minden alkalommal egy új alkalmazást használva meetingeljenek - mire végre megszokta az egyiket, már egy újat kellett telepítenie. De utólag belátta, milyen igaza volt a kollégájának, hiszen elengedhetetlen, hogy minden platformon otthonosan mozogjunk, és hogy hamar beleszokjunk egy új online környezetbe.

6. A meetingszám nőtt, a meetingméret csökkent

András a Worklytics felmérésének egyik slide-ját is elhozta nekünk: ebből kiderül, hogy a meetingszámok nőttek, a meetingek mérete viszont csökkent, amióta otthonról dolgozunk. A fókuszidő majdnem harmadával esett vissza, hiszen az online meetingeken nehezebb hosszabb ideig koncentrálni: sokkal kevesebb inger ér minket a meetingen, míg könnyebben és észrevétlenebbül térhetünk át másik tevékenységre. Zsuzsa hozzátette, hogy a munkaidő növekedése, a munka- és magánélet határainak fellazulása egy szomorú következménye a helyzetnek, hiszen az utóbbi években éppen az ellenkező irányba tettünk erőfeszítéseket.

7. Keresd meg a vállalat influencerét!

András pozitív példaként említette a Telenor erőfeszítéseit: hálózatkutatással még korábban azonosították, hogy kik azok a munkatársak, akik csomópontként sok kollégájukra hatást tudnak gyakorolni. Őket a mostani helyzetben is bevonták a brainstormingba, és együtt találtak ki olyan céges, jótékony vagy szabadidős aktivitásokat, amelyek javíthatják a munkatársak közérzetét, erősíthetik közöttük a kapcsolatot, és csökkenthetik a stresszt: például online jógaórát vagy közösségi maszkvarrást szerveztek.

Mi az a KÜRT Akadémia Live?

Heti rendszerességű élő, online beszélgetéssorozat, ahol meghívott vendégekkel a vírushelyzet különböző aspektusait járjuk körül, hangosan morfondírozunk a fellelhető hard adatok és a kérdés soft vonatkozásai alapján.

Vegyél részt a következő KÜRT Akadémia Live-on élőben!

2020 április 23.

Hozzászólások

Comments are closed.