Nagy-Rácz István, a Data Science képzés vezetőjének könyvajánlója

2020 augusztus 17.

A KÜRT Akadémián nyár végéig minden héten küldünk hírlevél feliratkozóinknak egy könyvajánlót szakértőinktől. Nemrég Nagy-Rácz Istvánt kérdeztük, ő miket olvas szívesen.

Ha elolvassátok az ajánlott könyveket, megtudhatjátok, hogy mitől jó egy bor, hogyan hatnak az adatalapú technológiák társadalmunkra, és hogy a kognitív torzítások miként nehezítik az adatalapú gondolkodás alkalmazását. De hozza nektek egy szerzőpáros adatvizualizációs kísérletét és egy filmet Brad Pitt főszereplésével. Ha pedig a szakmai könyvek után egy történetet elmesélő műre vágytok, akkor olvassátok el a +1 tippet is!


Nagy-Rácz István ajánlója:


  • Barabási Albert-László: A képlet

  • Barabási összes könyvét érdemes elolvasni azoknak, akik szeretnék megérteni azt, hogy mit lehet kezdeni az adatokkal, és hogy milyen hatással van az életünkre az, hogy egyre több adat keletkezik életünk minden részében. Legutóbbi könyvében Barabási adatokkal néz a siker okai mögé, és olyan megdöbbentő állításokat fogalmaz meg, amivel sikerül megértenünk a körülöttünk lévő világot. Ráadásul olyan életszerű kérdésekre is választ kapunk, mint például arra, hogy mitől jó egy bor. Részletes könyvajánlónkat itt olvashatjátok.

  • Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

  • Harari minden könyvét kötelező olvasmánnyá tenném a közoktatásban. Ez a könyve az adatalapú technológiák társadalmunkra gyakorolt hatását talán mindenkinél jobban járja körbe. Ha szeretnél borzongani egy kicsit azon, hogy mire lehet képes a mesterséges intelligencia, neked való a könyv. A könyv egyébként arra a kérdésre is választ ad, miért fontos megszerezni azt a tudást, amelyekkel az adatokat és az adatalapú megoldásokat tudjuk értelmezni.

  • Hans Rosling: Tények

  • Bill Gates listáján is ott van ez az alapmű. Hans Rosling a könyvében arra keresi a választ, hogy miért olyan nehéz az adatalapú gondolkodás. 10 olyan alap emberi tulajdonságot mutat be, amelyek eltorzítják az érzékelésünket, és amelyek miatt tévesen és rosszul ítéljük meg a világot, amelyben élünk. Mi a megoldás? Nem lesz meglepetés a számból: hozzunk döntéseket tényekre alapozva.

  • Giorgia Lupi és Stefanie Posavec: Dear Data

  • A szerzőpáros egy éven keresztül hetente küldött egymásnak egy-egy képeslapot, amelyen az adott hetüket mutatták be egyedi adatvizualizációkkal. Igazán izgalmas könyv, amelyből rengeteg adatvizualizációs inspirációt nyerhetünk. Emellett személyes életünket állítják a szerzők az adatok tükrébe: minden mérhető, és a mérések alapján meglepő következtetések mentén saját magunkat is jobban megismerhetjük.

  • Moneyball / Pénzcsinálók

  • A lista kakukktojása, hiszen egy filmről van szó. Igaz történetet feldolgozó film, amiben Brad Pitt egy kis költségvetésű baseballcsapatot hihetetlenül sikeressé tesz azzal, hogy adatelemzéssel támogatva választja ki a megvásárolandó játékosokat.

  • + 1 Tipp: Frank Schätzing: Raj

  • Az író személyes kedvencem 🙂 Imádom az aprólékos, tudományosan alapos stílusát. Írt már izgalmas regényt a középkori székesegyházak építésének részleteit bemutatva, vagy a Hold kolonizálását részletezve. Ez a könyve egy érdekes gondolatkísérlet arról, hogy mire képes a természet, ha szembe fordul a környezetét romboló emberi fajjal.

Az adatalapú gondolkodás a vállalati világában is legalább olyan kifizetődő lehet, mint a baseballpályán. Ha szeretnéd jobban megismerni az adatalapú gondolkodás módszertanát, és szívesen tanulnál Istvántól, akkor olvasd el a november 13-án induló Data Science képzésünk tematikáját!

Érdekel a Data Science képzés

2020 augusztus 17.

Hozzászólások