„A biztonságos légkör megteremtése kockázatvállalással kezdődik”

2023 január 20.

Interjú Császár Csabával, a KÜRT Akadémia szenior partnerével, szervezetfejlesztési szakértőjével

Hogyan tudjuk átélni az érzelmi biztonságot, és kinek a feladata megteremteni a biztonságos légkört egy szervezetben? Császár Csaba szervezetfejlesztési szakértő, a Kürt Akadémia szenior partnere osztotta meg velünk tapasztalatait.

Írta: Taxner Tünde

Az elmúlt évtizedekben az érzelmek előtérbe kerültek a közgazdaságtanban, az egészségünk kapcsán és a közéletben is. Gondoljunk csak a #metoo mozgalomra, Richard H. Tahler 2017-es Nobel-díjára vagy a kollégánkra, aki a karanténidőszak óta pszichológushoz jár. Az érzelmek forradalma a szervezeteket is elérte. Így figyeltünk fel szélesebb körben az érzelmi biztonság, mint a munkahelyi elkötelezettség és innováció egyik alapfeltételének fontosságára is.

Az érzelmi biztonság hiányát gyorsabban fel lehet ismerni, mint a meglétét. A pszichológiai fogalom népszerűvé válása előtt is tudható volt, hogy a szégyen és a félelem milyen bénító hatással van egy munkahelyi közösség életére. A munkavállalók személyes kapcsolatainak minősége kihat a szervezet sikerességére: ha a kollégák nem merik az ötleteiket képviselni, félnek cselekedni vagy felszólalni, akkor romlik az együttműködés hatékonysága, csökken a szervezeti alkalmazkodóképesség és visszaesik a szervezet hatékonysága is. Ezzel szemben a munkahelyi érzelmi biztonság megléte azt jelenti, hogy a kollégák megoszthatják legvadabb “félkész” ötleteiket is, megkérdőjelezhetik a staus quo-t, visszajelzéseket adhatnak egymásnak, és képesek a konfliktusos helyzeteket közösen feldolgozni.

"A biztonságos légkör megteremtése kockázatvállalással kezdődik."

Ha biztonságban érezzük magunkat munka közben, elkezdünk bízni magunkban és másokban, ami segíti az együttműködést. „A bizalom a csoportkohézió alapja” - hangsúlyozza Csaba. Innováció csak olyan környezetben születhet, ahol a munkavállalók bíznak magukban, illetve egymásban, és mernek kreatívak lenni. Nagyobb transzformációk is csak úgy valósulhatnak meg a szervezet minden szintjén, ha a környezet megtartó erővel rendelkezik, és lehetővé teszi a változtatást.

„A biztonságos légkör megteremtése kockázatvállalással kezdődik.”

“Az érzelmi biztonság közösségben megélt élmény: a tiszteletet és “elfogadva levést” is közösségben élhetjük át. A munkahelyi biztonságos légkör megteremtéséhez viszont mi magunk vagyunk az origó: a visszajelzések és személyes élmények, megélések megosztásai nem jönnek maguktól, és az egymáshoz való személyes kapcsolódás sem automatikus: valakinek meg kell tennie az első lépéseket, és az első gyerekünk megérkezése óta (valakinek el kellene mennie boltba…) már biztosan tudom, hogy ez a “valaki” én magam vagyok…” - fejti ki Csaba.

Önmagunk felvállalása egy közösségben első lépésként sokak számára kockázatvállalást jelenthet. A biztonságos légkör építéséhez és  fenntartásához visszajelzéseket kell kérni és adni, őszintén és hitelesen meg kell mutatni magunkat, ezzel felvállalva a hibázás lehetőségét is. Önmagunk felvállalása nem jelenti azt, hogy kilépünk a környezethez illő szerepeinkből, és ugyanúgy viselkedünk a munkahelyünkön, mint otthon. Természetes, hogy egymástól eltérő szerepeink vannak - ezek mind lehetnek önazonosak és transzparensek. A legfontosabb kérdés szervezeti környezetben Csaba szerint az, „hogyan tudjuk a szerepeinket konstruktívan működtetni”. Meg kell találnunk ugyanis a metszetet a saját elképzeléseink és a környezetünk elvárásai között.

„Az érzelmi biztonság megteremtését nem szabad csak a vezetőre bízni.”

Gyakran találkozunk azzal a gondolatmenettel, hogy az érzelmi biztonságért elsősorban a vezető felelős. Csaba szerint a vezető szerepe az, hogy megmutassa, hogyan változik. Felelőssége, hogy elkezdje megteremteni a légkört, és példát mutasson, illetve figyeljen arra, hogyan bánnak egymással  a kollégák.

„Azt kell megnézni, hogy mi történik, amikor kimegy a vezető a szobából” - hangsúlyozza Csaba. A vezető járhat elöl jó példával, de a csapattagok felelőssége, hogy a légkör fennmaradjon, és ne alakuljon ki kiközösítés vagy zaklatás. Mit tehetünk ezért a mindennapokban? Csaba tanácsa így szól:

„Mutasd meg magad, kapcsolódj a többiekhez, és légy részese az együttműködési keretek kialakításának!“

Ha segítségre van szükséged vezetőként ebben a folyamatban, fordulj bizalommal Csabához!

Ismerd meg a Vezetők fejlesztése szolgáltatásunkat!

2023 január 20.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek