Gondolatok 2022-ről #3 – Császár Csaba

2022 december 28.

Idén is kíváncsiak voltunk, szakértőink hogyan élték meg, milyennek látták a 2022-es évet, és hogyan értékelik ezt az újabb ellentmondásos esztendőt. 

A harmadik, aki válaszol: Császár Csaba, Szenior partner, szervezetfejlesztési szakértő, KÜRT Akadémia 

Császár Csaba, Senior partner, KÜRT Akadémia szervezetfejlesztési szakértő

Mi az, ami igazán jól sikerült 2022-ben? 

Három év covidos várakozás után végre eljutottam résztvevőként egy remek nemzetközi fejlesztési programra. Felszabadító volt újra résztvevőnek lenni és észrevenni, hogy most más szemmel néznek rám egy csoportban, mint amit megszoktam. Valahogy én lettem a legidősebb, és ezzel olyan kérdések és projekciók érkeztek meg, amikre nem voltam felkészülve. Jó edzés volt! Ilyen erősen eddig nem érkezett meg, hogy van mit visszaadnom.  
Összejött néhány energizáló találkozás vezetőkkel és csapataikkal, amikért hálás vagyok. 

Mi az, ami sikerülhetett volna jobban is?

Túl sok fejlesztési kezdeményezés maradt meg az egyszeri indító akció szintjén és nem lett végül belőlük közösen építkező folyamat. 

Volt néhány elindult projekt, amiket nem sikerült tisztán lezárni. Van, ami azóta is zavar – ebből is látszik, milyen fontos a minőségi lezárás. 

Mire vagy a legbüszkébb ebből az évből?

Fontos és előremutató döntések születtek a családban, energizáló és megható is látni, ahogyan a jó úton járnak a gyerekeink. Ebbe persze beleférnek a küzdelmes időszakok. 
Az külön öröm, hogy kalandosan, de végül összejött egy közös 10 napos családi nyaralás is ötösben, és olyan arcát ismertük meg Európának, ami eddig távol esett tőlünk. 

Mi volt számodra a legelgondolkodtatóbb vagy legmeglepőbb pillanat/esemény/élmény 2022-ben?

Az előző kérdést viszem tovább: belehelyezkedni az általam eddig megismert nagy európai narratíváktól eltérő perspektívákba és történetekbe a Baltikumban. Más viszonyítási pontok, eltérő hatalmi és gazdasági dinamikák és rengeteg ismeretlen, néha mélyen megrázó történet. Egy példa a sokból. Elgondolkodtató volt megtapasztalni a két évtizedes fejlődés eredményeit (pl. digitalizáció) az észt vidéken és Tallinnban is. 

Te miben szeretnél fejlődni 2023-ban?

Többet és rendszerezettebben akarok visszaadni (szakmának, ügyfeleknek, annak, akit érdekel) abból, amit tudok és aki vagyok. Az ügyfelekkel zajló projekteken és az iskolarendszerű képzési programokon túl szeretnék még egy formát kipróbálni. 

+1 Milyen tanácsot/jókívánságot adnál 2023-ra? 

Mindenki őrizze meg a humorérzékét! 

Császár Csabáról:

Közgazdászként végzett a Corvinuson, majd néhány évnyi egyetemi oktatói tapasztalatszerzés után a rendszerváltás éveiben kollégáival megalapították az OD Partnert, aminek 23 évig meghatározó tagja és egyik vezetője is volt. A kezdetektől vállalati átalakulásokon és vezetőfejlesztő programokban dolgozik, munkája mellett folyamatosan képezve is magát. Szervezetfejlesztő-szupervizor másoddiplomát szerzett és számos módszer-specifikus nemzetközi program tapasztalataiból is építkezik, miközben hazai és nemzetközi képzési programok oktatójaként is segíti a szakma következő generációját. 

Munkájához integratív megközelítéssel közelít: az üzleti stratégiák és modellek hatékonyság és siker fókusza és a szervezetek emberi dimenziója közötti termékeny összhangot keresi. Felhatalmazó, az önszerveződésre és tanulásra építő működés megteremtésében támogatja ügyfeleit, leginkább felsővezetői csapatokkal dolgozva. A konkrét helyzetekre való szabad figyelem és szakmai megalapozottság mellett fontos eszköze a humor, ami a minket körülvevő paradoxonok és saját magunk elfogadásának lehetőségét adja meg. 

2022 december 28.

Hozzászólások