„Megtanulod úgy növelni a teljesítményed, hogy jól is legyél közben”

2022 szeptember 27.

Lénárt Ágota sportpszichológiai meetupján jártunk

Írta: Taxner Tünde

Lénárt Ágota, a magyar olimpiai csapat sportpszichológusa, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője olyan sportpszichológiai módszereket mutatott be szeptember 22-én, a CEU-n az érdeklődő közönségnek, amelyek az üzleti életben is alkalmazhatók, és az Élsportolók Eszköztára Topvezetőknek képzés gerincét alkotják.

Az auditóriumban csütörtök este 8-kor hirtelen csend lett, csak Ágota megnyugtató hangja hallatszott. Kényelmesen elhelyezkedtünk a székünkben, és a bátrabbak lehunyták a szemüket. Fokozatosan ellazítottuk a testrészeinket, míg a szívverésünk és a légzésünk is lelassult. Negyed óra alatt eljutottunk a teljes nyugalom állapotába, amiből fokozatosan, a saját tempónkban jöttünk vissza. Ágota hangja végigkísért minket ezen az úton. 

Szokatlan volt egy előadáson ennyire relaxált állapotba kerülni, de Ágota a kipróbálásban, a gyakorlás erejében hisz. A schultzi autogén tréning egy relaxációs technika, ami csökkenti a feszültségszintet, és növeli a toleranciát. Nemcsak az adott pillanatban hatásos, hanem akár hosszú távon is. „Ha rendszeresen alkalmazzuk, türőképesebb napi munkamenetet tesz lehetővé” - magyarázta a sportpszichológus.

„Nem kérdés, hogy rendszeresen feltöltjük a mobilunkat. Akkor töltsük fel magunkat is!”

A szervezetünk ugyanis nem arra a tempóra van berendezkedve, amit a mindennapok megkövetelnek tőlünk. A társadalom arra a törekvésre épül, hogy kitoljuk a munkabírás határát, de ezt csak ésszel lehet csinálni. „Pár éve társadalmi munkaként mentőztem” - mesélte Ágota. „A vezérigazgatókat mindig péntek délután vittük el. A szervezet kitart, de óráról órára egyre nehezebb neki azt a szintet megugrani, amit elvárunk tőle. Egy idő után jön a légycsapó hatás, vagyis hirtelen nem bírjuk tovább, és ez valamilyenn testi vagy lelki tünetben jelenik meg."

Egy másik hasznos sportpszichológiai módszer a mentáltréning. Ugyanúgy, ahogy elképzelheted fejben, hogyan mozdul a karod gyorsúszáskor, munkafolyamatokat is elemekre lehet bontani. „Ha valaki gondolatban végigviszi a történetet, kiderülhet, hogy hol van hiány. Ha nem megy végig a folyamat, az szinte mindig azt jelenti, hogy probléma lesz a kivitelezésnél” - magyarázta Ágota.

Ezek a módszerek odafigyelést kívánnak, ezért a koncentrációs gyakorlatok is a sportpszichológia eszköztárához tartoznak. „Hányszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy figyelj oda? De mit is jelent ez valójában?” - hívta fel a figyelmünket Ágota arra, hogy gyakran a legalapvetőbb kérdésekre kell megtalálnunk a saját válaszainkat. 

A KÜRT Akadémia Élsportolók Eszköztára Topvezetőknek képzésének, amit Ágota tart, „nem titkoltan az a célja, hogy egy adag személyiségfejlesztés is legyen benne”.

Az önismeret a stratégiai és taktikai tervezés során is fontos. A felkészülés ugyanis nemcsak az ellenféllel vagy a tárgyalópartnerrel kapcsolatos, hanem magunkkal is. A helyzetek modellezésében azok az eszközök is segíthetnek, amiket az olimpikonok mentális felkészítésére használnak. „Életem egyik meghatározó élménye volt, amikor a Kongresszusi Központban 1200 ember előtt kellett előadást tartanom. Megnéztem a helyszínt előre, kipróbáltam a mikrofont, a fényeket, és előre elképzeltem minden lehetséges problémát és a megoldási lehetőségeket. Csak akkor tudod magad komfortosan érezni egy ilyen nehéz szituációban, ha előre alaposan felkészülsz” - mesélte Ágota. 

A sportpszichológus a KÜRT Akadémia következő képzését is a résztvevők igényeire szabja. A részvétel során nemcsak egy gyakorlatias eszköztárral gazdagodhatunk, hanem sok tanulságos történettel is, hiszen minden hétvégére egy-egy olimpikon érkezik majd. Ismerd meg a képzés részleteit!

Érdekel az Olimpiai képzés

2022 szeptember 27.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek