Gyorstalpaló: Agilitás teljesen kezdőknek

2021 január 19.

7 kérdés, amit nem mertél feltenni a módszerről, ami forradalmasítja a vezetést.

Szerző: Bíró Bence Péter

Az agilis kifejezés a köznyelvben tettrekészséget jelent, álláshirdetésekben már-már elcsépelt szónak számít. Ugyanakkor az agilis szervezeti működés egy tejesen új munkamódot taglal, amely felforgatja a szervezetek életét. Az agilitás tehát itt nem egy tulajdonságot, hanem egy szervezeti keretrendszert foglal magába.

1. Miért olyan népszerű az agilis működés, mi a legnagyobb előnye?

Vegyünk példának egy nagyvállalatot. A hagyományos (waterfall) működéssel egy új piaci lehetőségre, változásra a reakció akár 2-5 év is lehet. Agilis munkamóddal mindez akár 6-8 hónapra rövidülhet. A módszertan legfontosabb előnye, hogy a gyorsan változó környezetben gyors alkalmazkodást tesz lehetővé. Ez javíthatja a versenyképességet, felgyorsíthatja a fejlődést és az innovációt. A COVID-19 pedig mindannyiunkat figyelmeztetett arra, hogy milyen gyorsan megváltozhat minden körülöttünk.

2. Milyen vállalatoknak való az agilis átállás?

A legnagyobb hozzáadott értéke a digitalizációban, illetve digitális fejlesztésekben figyelhető meg. Legyen szó épp IT cégről, vagy bankról, ahol a digitális folyamatok egyre nagyobb szerepet kapnak. De kkv szférában, akár egy építészeti cégnél is életszerű folyamat lehet. Itt van példaként a Bánáti + Hartvig Építész Iroda:

A vezetési módszertan és keretrendszer pedig bármilyen csapat menedzselésében hasznos lehet. Már csak azért is, mert egészen eltér a tradicionálisan megszokott vezetői gyakorlatoktól.

3. Hogyan működik egy agilis módszerrel dolgozó csapat?

A konvencionális működéssel ellentétben az agilisan szervezett csapatoknak nincs kimondottan vezetője, aki elmondja, hogy kinek mi a dolga. Nincs projektmenedzser, viszont van 3 fő szerep:

Az önszerveződő csapat, aki felhatalmazott, hogy a legjobb megoldásokat megtalálja csapatmunkával.

Az úgynevezett Product Owner, aki a munka kimeneteléért felel. Ő felelős a termékvízióért, a mérföldkövekért és a célok meghatározásáért. Ő az, aki felveszi és közvetíti a vevői igényeket és megfogalmazza a pontos briefet a csapatnak. A szerep is minden esetben domain tudást igényel, hiszen ő felel azért, hogy a vevő pontosan azt kapja, amit kér. Úgynevezett epic-eket határoz meg, amit később a csapat feladatokra bont és felskálázza.

Az úgynevezett Scrum Master, akinek az elsődleges feladata, hogy az emberek közötti együttműködést, ezáltal a termékegységek leszállítását gördülékennyé tegye. Egyénileg és csapatban igyekszik a lehető legtöbbet kihozni mindenkiből. A facilitátori szerepek mellett az ő feladata az erőforrás-tervezés is a sprintekre.

A munkafolyamatok 2-3 hetes, úgynevezett „sprintekben” zajlanak. A sprintek után pedig „retrospektív” nevű megbeszélésen megvizsgálják, hogy mit lehetett volna jobban csinálni, illetve ez alapján mit tesznek másként a későbbiekben. Ennek előnye, hogy a retrospektíven a felgyülemlett feszültséget is kiadhatják magukból a kollégák, a munkafolyamatokat nem akasztja meg a panaszkodás a sprintek alatt. A retrospektíven pedig egyből megoldást is keresnek rá.

4. Milyen csapatra van szükség az agilis működéshez?

Van, akivel zökkenőmentesebb, van, akivel döcögősebb az új módszer beépítése.

Kinek könnyebb alkalmazkodni? Akinek lételeme az állandó fejlődés, szereti az együttműködést, illetve önállóbb karakter, az agilis munkamódban jóeséllyel lubickolni fog.

Kinek okozhat fogfájást az agilitásra való váltás? A zárt gondolkodásúaknak, zárt struktúrákat kedvelőknek nagyon nehéz az átállás. Azoknak is nehézkes, akik erősen ragaszkodnak a szervezeti játszmákhoz.

Felmerül a kérdés: vajon a régi embereket el kell bocsájtani, és agilisabbakat felvenni? A jó hír, hogy az esetek többségében nem. Ez viszont a keretrendszerbe van kalkulálva, hisz a Scrum Master hivatott is ezt a súrlódást elsimítani. Érdemes időt adni a nehezebben átálló kollégáknak, és segíteni őket a kihívásokban, hiszen megfelelő szaktudással és agilis képzettséggel egyszerre rendelkező személyt felvenni igen nehéz feladat.

5. Mi az, ami fontos az agilis munkamódban?

Az agilis munkamód mélyreható megtanulása komplex és időigényes folyamat, az alapok viszont jól érthetőek a hivatalos agilis kiáltványból is (Beck & mtsai, 2001).

Az agilis kiáltvány szerint előnyben részesíti:

  • Az egyéneket és a személyes kommunikációt a módszertanokkal és eszközökkel szemben.
  • A működő szoftvert az átfogó dokumentációval szemben.
  • A megrendelővel történő együttműködést a szerződéses egyeztetéssel szemben.
  • A változás iránti készséget a tervek szolgai követésével szemben.

„Az egyik legfontosabb kompetencia, amivel rendelkeznünk kell, az a saját folyamatainknak és a saját munkamódszereinknek a megkérdőjelezése. Annyira gyorsan változik a világ, hogy amivel ma dolgozunk, az már nem lesz elég jó jövőre.”Szalai Enikő – nemzetközi HR szakértő, a Canon egykori európai HR igazgatója

A teljes beszélgetés itt érhető el:

A 12 hivatalos agilis alapelv (Beck & mtsai, 2001):

  1. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy az ügyfél elégedettségét a működő szoftver mielőbbi és folyamatos szállításával vívjuk ki.
  2. Elfogadjuk, hogy a követelmények változhatnak akár a fejlesztés vége felé is. Az agilis eljárások a változásból versenyelőnyt kovácsolnak az ügyfél számára.
  3. Szállíts működő szoftvert gyakran, azaz néhány hetenként vagy havonként, lehetőség szerint a gyakoribb szállítást választva.
  4. Az üzleti szakértők és a szoftverfejlesztők dolgozzanak együtt minden nap, a projekt teljes időtartamában.
  5. Építsd a projektet sikerorientált egyénekre. Biztosítsd számukra a szükséges környezetet és támogatást, és bízz meg bennük, hogy elvégzik a munkát.
  6. A leghatásosabb és leghatékonyabb módszer az információ átadásának a fejlesztési csapaton belül, a személyes beszélgetés.
  7. A működő szoftver az elsődleges mércéje az előrehaladásnak.
  8. Az agilis eljárások a fenntartható fejlesztést pártolják. Fontos, hogy a szponzorok, a fejlesztők és a felhasználók folytonosan képesek legyenek tartani egy állandó ütemet.
  9. A műszaki kiválóság és a jó terv folyamatos szem előtt tartása fokozza az agilitást.
  10. Elengedhetetlen az egyszerűség, azaz az elvégezetlen munkamennyiség maximalizálásának művészete.
  11. A legjobb architektúrák, követelmények és rendszertervek az önszerveződő csapatoktól származnak.
  12. A csapat rendszeresen mérlegeli, hogy miképpen lehet emelni a hatékonyságot, és ehhez hangolja és igazítja az működését.

A „szoftver” kifejezést behelyettesíthetjük termékre, vagy szolgáltatásra, hisz az agilis működési mód az IT szférán kívül is nagy segítséget jelenthet.

6. Minden éremnek két oldala van. Az agilis átállás esetén mi az apróbetűs rész?

Csak az agilizálódjon, aki elköteleződött a kiválóság mellett. Nem mindig, és mindenkinek éri meg. Ha egy cég megelégszik a stagnálással, vagy lassú piaci részesedésvesztéssel, esetleg mindez a stratégia része (pl. mert a cég épp exit előtt áll), úgy nem javasolt az agilis transzformáció. Illetve azoknak sem éri meg, akik azonnali megtérülést várnak, hisz egy ilyen komplex változási folyamat időt, pénzt és energiaráfordítást igényel, aminek a beéréséhez időre van szükség. A sikerek mögött rengeteg küzdelem van, átváltozás nincs nehézségek és kudarcok nélkül. Az agilis munkarend ezt belekalkulálja a saját működésébe, hisz minden kudarcot megpróbál ünnepelni.

Ha ilyen változáson gondolkodunk, muszáj feltennünk a kérdést: mi a célja esetünkben ennek a fejlesztésnek?

7. Hogyan tovább, ha szeretnék elindulni az agilitás útján, vagy megrekedtem az átállásban?

Az agilis módszertan már bizonyított, hatalmas lehetőségeket hordoz magában. Az agilis vezetés az új korszak vezetése, ahol pillanatok alatt kell váratlan helyzetekre reagálni. Az agilitás az USA-ból indult ki, és mint ilyen, a magyar valóságra való implementációja számos zsákutcát tartogathat. A jó hír viszont, hogy számtalan magyar példát végigkísérve, illetve számos nemzetközi cég agilis fejlesztésében tapasztalatot szerezve át tudjuk adni a legjobb gyakorlatot, és rá tudunk mutatni a lehetséges buktatókra. Mindennek a legfontosabb előnye az idő- és költséghatékonyság ahhoz viszonyítva, hogy mindent egyedül, a saját bőrünket vásárra víve próbáljunk kitaposni agilis ösvényünket a sötétben.

Többféle képzésünkön az agilis vezetői víziótól kezdve a Product Owner gyakorlati tudásáig sok mindent megtalálhatsz. Emellett sokrétű szervezetfejlesztési kompetenciával rendelkezünk. Mindannyiunk esete egyedi, így a személyre szabott javaslatokért és ajánlatokért vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

Hivatkozott szakirodalom: Beck, K., Beedle, M. Bennekum, A. v., Cockburn, A., Cunningham, W., Fowler, M., Grenning, J., Highsmith, J., Hunt, A., Jeffries, R., Kern, J., Marick, B., Martin, R. C., Mellor, S., Schwaber, K., Sutherland, J., Thomas, D. (2001). Manifesto for Agile Software Development. http://agilemanifesto.org/. Elérés 2020. november 24.

Képzéseink

Vállalati programjaink

2021 január 19.

Hozzászólások