Kürti Tamás, az Akadémia intézményvezető-tulajdonosának könyvajánlója

2020 augusztus 12.

A KÜRT Akadémián nyár végéig minden héten küldünk hírlevél feliratkozóinknak egy könyvajánlót szakértőinktől. Múlt héten Kürti Tamás könyvajánlóját kézbesítettük, ezt olvashatjátok blogbejegyzésünkben.

Az ajánlott könyveket az köti össze, hogy a mai világunkról, társadalmunkról mondanak el valamit, más és más perspektívából.

Az ajánlót olvasva többet megtudhattok a bőség hozta kiégés és depresszió természetéről, vagy arról, hogy miért is nem ismeritek úgy az embereket, ahogy gondoljátok; de olvashattok népszerű pszichológiai könyvet az örökölt sorsról, vagy novelláskötetet a technológia emberi kapcsolatainkra gyakorolt hatásáról. Végezetül pedig egy szakmai könyvvel zár a Lean startupról. 

Kürti Tamás ajánlója:

  • Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

  • Mára a kelet-európai lakosság jó részének nem az okoz problémát, hogy lehet-e cipőt kapni, hanem hogy milyet válasszon magának a több tucatnyi lehetőségből. A szűkös erőforrásokkal gazdálkodás szükséglete észrevétlenül eltűnt a nyugati társadalmak nagy részéből. Az ehhez kapcsolódó képességek mit sem érnek, hiába fejlesztettük őket több ezer éven át, ha a probléma a túl sok, nem a túl kevés. A Berlini Művészeti Egyetem dél-koreai születésű oktatója arra vállalkozik, hogy megújítsa fogalmi és értelmezési kereteinket a (jó)léttel való megküzdésünk sikerének érdekében. Segít megérteni, mit érdemes tennünk az után, hogy külső elvárásokat belső kényszerekké alakítottunk. Megmutatja, hogy a súlyos depresszió, a hiperaktivitás és a figyelemzavar rendkívüli mértékű terjedése nem (csak) biológiai kérdés, hanem a modern teljesítményelvű társadalom természetéhez tartozik. A mellett érvel, hogy az unalom és a szemlélődő figyelem gyógyít, a fáradtság kismértékben inspirál, nagy mértékben öl, butít és nyomorba dönt.

  • Malcolm Gladwell: Ismerős ismeretlenek – Mit érdemes tudni azokról, akikről semmit sem tudunk?

  • Ha eddig azt gondoltad magadról, hogy jó emberismerő vagy, gondold újra! Miután elolvastad...A kanadai újságíró történészként szerzett főiskolai diplomát (BA), de nem vették fel mesterképzésre, így írásra adta a fejét. Nem is akármilyenre, a New Yorker és a Washington Post elismert publicistája a szociálpszichológia területén az egyik legtöbb kutatást dolgozta fel közérthetően, izgalmas és híres vagy éppen hírhedt hőstörténetekbe bugyolálva. Az ezredfordulón tőle tanulhattuk meg – miközben bizonyítékokat sorakoztatott a kanadai jégkorongtól a Beatlesig – hogy a tehetség egy mítosz, viszont 10 000 óra gyakorlással a profizmus elérhető szinte bármely területen. Most azt bizonyítja, hogy az emberismeretünkbe vetett hitünk is fikció. Nyitó lépésként bemutatja a CIA miként nem jött rá 20 éven át, hogy Fidel Castro kettős ügynököt csinált embereikből, és használta az amerikai hírszerzés teljes kubai kirendeltségét.

  • Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai 

  • Kevesen születnek balféknek vagy zseninek, bár lényegesen jobb esélyekkel indul, aki fehér, amerikai intellektuel családba érkezik. Ha ismered a transzgenerációs témát, ez a könyv nem fog kielégíteni. Felszínes, könnyed összefoglaló azoknak, akik feleslegesnek érzik, vagy tartanak családismeretük megpiszkálásától. Még a végén kiderül, hogy kevés dolog határozza meg annyira életünket, mint szüleink, nagyszüleink vagy dédszüleink túlélési technikái, karrierattitűdjei, párkapcsolati mintái, sportolási vagy alkoholfogyasztási szokásai.

  • Mécs Anna: Kapcsolati hiba

  • Minden szentnek maga felé nyúlik a keze. Ha munkaidő után ki akarom nevetni magam – amiért arról magyarázok egész nap, hogy mit csinál a technológia a munkaéletünkkel, cégünk üzleti modelljével, termelékenységünkkel és hogy miképp érdemes irányítani szervezetünket a technológia korában – e könyv első és utolsó sztorijait, vagyis novelláit olvasom. Szórakoztató beleélni magam, ahogy hétköznapi emberek magánélete sci-fi-be illő, és mégis jelen időnkben játszódó, lapról-lapra váratlan fordulatokat vesz. Anna kolléganőnk, és rendkívül büszke vagyok rá, hogy irodalmár is ül az irodában, vagy a hómofiszban. Ettől még a könyv közepén lévő írásokat nem szerettem meg, de bátran átugrottam, és te még megszeretheted!

  • Eric Ries: Lean Startup – Hogyan tegyük ötleteinket sikeressé és fenntarthatóvá?

  • Végül egy olyan könyv, ami üzletileg közvetlenül hasznosítható, nem is kicsit. Ráadásul el sem kellett olvasnom ahhoz, hogy profitáljak belőle. A KÜRT Akadémia ügyvezetője, Vityi Péter – aki nagyvállalatot is tett már sikeressé és startupot is bukott már el, méltó tapasztalati bázissal – oktatja vállalati ügyfeleink felsővezetőinek a gyakorlatban, saját projektjeiken és nyílt képzéseinken is, ahogy validálni érdemes új termék- és szolgáltatásötletek ügyfélérték-teremtését, és pénzügyi eredménykimutatásból kiolvasni az ügyfélérték-teremtés fejlődését még mielőtt nagy beruházásokat eszközölnénk.

Ha szívesen megismernétek mélyebben a Lean módszertant, és a gyakorlatba ültetnétek az ügyfélértékalapú termékfejlesztés gondolkodásmódját, akkor jelentkezzetek a KÜRT Akadémia Vállalati programjaira!

Érdekelnek a vállalati programok

2020 augusztus 12.

Hozzászólások