A modern kor triatlonja – digitális transzformáció

2021 augusztus 6.

Interjú Mizsei Szabolccsal

Szabolcs 5 évvel ezelőtt egy közös innovációs projektmunka után megrendelői oldalról csatlakozott a KÜRT Akadémia csapatához. Bár sose gondolta volna, hogy az élet a szervezetfejlesztés felé sodorja most már teljeskörű tanácsadóként dolgozik és technológiai szolgáltatásfejlesztő nézetből tekint a szervezetfejlesztésre. Sok inspiráló mentorral dolgozhatott, akik motiválták és támogatták szakmai útján. Ma már főként ő mentorál. Hogyan lett a közgazdászból képzésvezető? A vele készült interjúból kiderül. 

Ez a cikk a szakértőinket bemutató blogsorozatunk negyedik része.

Elolvasom a korábbi cikket is

A Corvinuson végzett közgazdászként. Első munkája a Pénzügyminisztérium intézményi könyvelésének modellezése volt egy integrált pénzügyi alkalmazási platformon. Később szabályozói oldalon, majd távközlési és energetikai cégeknél dolgozott közép- és felsővezetői munkakörökben.  

„Izgalmas kihívás volt, de már akkor tudtam, hogy nem lesz belőlem programozó. Mindig az üzleti logika érdekelt. Foglalkoztattak a hierarchikus rendszerek gyakorlati problémái. Szerettem volna megérteni, látni gyakorlatban is, hogyan kezelik a nagyvállalatok a digitális üzleti kihívást. Akkor persze ezt még nem így hívtuk.”

Szabolcs szerint a digitalizációhoz legalább három dolog kell: technológiai háttértudás,  üzleti és humán fogékonyság. Képzésvezetőként az Agilis stratégiatervezés és Az agilis vezető a digitális korban képzéseket támogatja, de találkozhatunk vele a HR 4.0 képzésen is. Digitális-agilis projekteken vezetői tanácsadóként dolgozik.  Az együttműködések után is figyelemmel kíséri, hogy merre haladnak ügyfelei digitális fejlesztései. 

„Elengedhetetlen, hogy mélyen érdekeljen az ügyfeled üzlete. A KÜRT Akadémia igazi előnye, hogy egy szélesen gondolkodó, a szakma legjobbjait összefogó ernyőszervezet. Egyben egy izgalmas munkakörnyezet, ami nem elégszik meg szabvány válaszokkal.”

Egyetem, külföld, agilitás

A Budapesti Corvinus Egyetem elvégzése után Texasban volt vendégdiák. Az új nyelvi környezet és oktatási rendszer lehetőségeit kihasználva szerzett nemzetközi tapasztalatot.

„A Közgázon nagyon érdekelt a közösségi döntéshozatal és a közpolitikai programelemzés. Texasban tartalmilag 80%-ban ugyanazt tanultam, mint a Közgázon, kint azonban sokkal nagyobb kollaboriációt vártak el tőlünk. Minden nagyon gyakorlatorientált volt. A vitakultúra, az interaktivitás, az együttműködés, a projektmunkák és az intenzitás akkor még nagyon új volt. A tanév közben, a szorgalmi időszakban masszív volt a terhelés. Mostani pályakezdőket arra bíztatom, hogy demisztifikálják az agilitást. Tekintsék egyfajta munkapiaci alapképességnek azt. A hierarchia mentesség, az önszerveződés és a magas önismeret a mai tehetségek legjobb fejlődési pályája.”

Az agilitás nem egy buzzword, hanem egy munka- és gondolkodási környezet. Mivel az üzleti környezet ma gyorsan változik, az első stressz után ezt a fajta komplexitás-növekedést minden cég megpróbálja megragadni.

„Ha őszintén beszélünk egy HR-essel, bevallja, hogy már évek óta vége a hagyományos létramászó karrierutaknak. Érdemesebb sokkal szélesebb kompetenciák mentén meghatározni magunkat. Cél a minél több keresztfunkcionális tudás megszerzése. A felület a kitörési lehetőségre pedig a keresztfunkcionális projektek tere. Ettől a munkától lesz valaki igazán értékes egy szervezetben, Érdemes olyan folyamatosan szélesedő szerepkört választani, amit tényleg szívesen végzünk.”

Kutatói perspektíva a tanácsadásban

A tanácsadói munka egyik speciális kihívása, amikor nemzetközi csapatokkal foglalkozik a szakértő. Azonkívül, hogy Szabolcs jártas a gyógyszeripar, a gyártás, és a pénzintézeti szektor digitális fejlesztéseiben a társadalomtudományi kutatás sem áll távol tőle. Szívesen tanulmányozza a nemzeti kultúrák jellegzetességeit és az agilis gyakorlatok kapcsolatát.

„Kevés még az empirikus kutatás az agilis területen nem csak itthon, de nemzetközileg is. Anno, Geert Hofstede korszakalkotó munkája a kultúrákat a gondolkodás kollektív programozásaként definiálta.  A nemzeti és benne a helyi kultúrák jellegzetességeinek ismerete és ennek tudatos alkalmazása elsősorban a globális, multinacionális vállalatok menedzsmentje számára biztosít konkrét gyakorlati hasznot. A nemzetközi fejlesztői csapatokban viszont a kulturális különbségek azonnal és napi kihívásként jelentkeznek. Ez a kutatási terület felértékelődik. Remélem, néhány év múlva újra erre is lesz időm.”

Mi motivál egy digitális tanácsadót?

A tanácsadói szakma kihívása, hogy mindig csak egy adott időszakra kapcsolódnak egy szervezet életéhez, de az ügyfelek számára felbecsülhetetlen értéket képvisel a tanácsadók által képviselt konkrét gyakorlati tapasztalat.

„Egy fejlesztés elején a legtöbb csapat egészségesen szkeptikus. Nehezen hiszik el, hogy tényleg valami más jön, vagy hogy kimagasló teljesítményre képesek. Számunkra az jelent kihívást, hogy a csapatok hétről hétre efelé törekedjenek, alkalmazzák a technológiákat, ismerve az üzleti irányokat és közben minél előbb szállítsanak. Ha ez sikerül, akkor jól dolgozunk. Persze volt már részem nagy kudarcban is. Ez a munka kockázatos műfaj.”

Szabolcs a csoportdinamika felderítésében pszichológiai ismereteit is kamatoztatja.  

„Mivel mindig is technológiai és innovációs területen dolgoztam egy barátom javaslatára részt vettem a pszichoterapeuta képzés első évében. Munkám legszebb része, hogy valódi kapcsolatokat építek az ügyfelekkel. Arra törekszem, hogy a szervezet a még elviselhető legnagyobb terhelés mellett kihozza magából digitálisban a maximumot. Ez leginkább egy állóképességi versenyfelkészüléshez hasonlít. Mi pedig egyfajta „edzők” vagyunk, akik széles eszköztárral dolgoznak. Figyelünk, visszamérünk és végig vigyázunk a sportolóinkra. A siker pedig nem rólunk szól.”

Ha már edzés, van-e  valami közös a digitalizációban és a sportban?

„A digitalizáció vezetői szemmel szerintem leginkább egy olyan sportághoz hasonlít, mint például a hosszútávú triatlon. Ha mondjuk most a nyári kánikulában egy átlagos állóképességű amatőr futó azt mondja, hogy 18 hónap múlva egy középtávú triatlont szeretne teljesíteni, akkor a futótársai reakciója az lesz, hogy (a) ez egy őrültség, (b) esetleg valami kórós, divatos és felesleges önigazolás. Ezzel szemben saját élményből azt állítom, hogy erre a teljesítményre, tudatos felkészüléssel, heti 8-10 óra edzésmunkával és egy jó edzővel minden átlagos állóképességű ember képes. A digitalizáció pont ilyen. Minden magyar középvállalat sikeresen megbírkózhat a digitális kihívással saját forrásból és saját kapacitással.” 

Szabolcs kihangsúlyozta, hogy a sokrétűség és a kitartás a digitalizációban és a triatlonban is elengedhetetlen.  Amennyiben kitartóan és összehangoltan fejlesztjük a szervezetünket, és reális elvárások találkoznak a tudatos tervezéssel semmi sem elképzelhetetlen.

Szabolcs szabadidejében is szeret kísérletezni. Évente egyszer hosszabb gyalogtúrára indul. Havonta tart digitális szülői értekezleteket szülőknek, új szenvedélye a gravel kerékpározás és a fiával szeret vasútmodellezni. 

„A Covid alatt kényszerűségből sokat barangoltam a virtualvacation.us - Explore The World From Home -on. Lenyűgöznek a mérnöki teljesítmények. pl. a modern építészet vívmányai. Szeretném jövőre megnézni a  felhőkarcolókat Chicagóban élőben is, este pedig jazz koncertekre járni. Teljesen kikapcsol a smooth-jazz.”

Agilis vezetők képzésünk

Vállalati tanácsadás programunk

2021 augusztus 6.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek