Párbeszédben a mesterséges intelligenciával

2023 február 10.

Ilyen volt a KÜRT Akadémia “Mesterséges szép új világ?” meetupja

A ChatGPT nevű, mesterséges intelligencia alapú chatoldal hetek óta annyira leterhelt, hogy akadozik. Mindenki az MI térhódításáról beszél a sajtóban és egy kávé fölött, a barátokkal, a kollégákkal is. Mennyire megfogható, mennyire testközeli, és milyen alkalmazási területei vannak jelenleg a mesterséges intelligenciának? Mire van szükség ahhoz, hogy a munkánk során hatékonyan együtt tudjunk működni ezzel a gyorsan fejlődő technológiával?

Írta: Taxner Tünde

Ezeket a kérdéseket három különböző területről érkező szakember, Kovács Gyula cégvezető, a Neuron Solutions társalapítója, Szauder Dávid médiaművész, AI-művész és Szabados Levente vezető AI-szakértő, a KÜRT Akadémia AI Technológia című képzésének vezetője járták körbe 2023. január 25-én, a KÜRT Akadémia rendezvényén.

Közös szövegalkotás

A ChatGPT a széleskörű, ingyenes felhasználási lehetőség miatt pár hónap alatt szerte a világon népszerűvé vált. “Azért szeretjük használni mert, emberi. Vagyis inkább emberinek tűnik, hiszen ugyanabból a forrásból dolgozik, mint mi: az internetre épül” - Kovács Gyula szerint ez a hype alapja.

A fejlesztő OpenAI nevű vállalat már sok éve foglalkozik nyelvi modellezéssel. A jelenleg elérhető chatoldal a GPT-3.5 nevű mesterséges intellingenciára épül, amit évek óta tréningeznek. A rövidítés jelentése Generative Pre-trained Transformer. Generatív, mert 2020-ban a fejlesztők rájöttek, hogy már annyi példát, tanítást kapott a rendszer, hogy szinte bármilyen feladatra tud magától reagálni. Hogyan lehetséges ez, és milyen fejlesztések állnak a háttérben?

Kovács Gyula, a Neuron Solutions vezetője, a magyarázatot messziről kezdte. “Mindig vissza kell mennünk oda, hogy mi az emberi intelligencia” - mondta előadásában. Egyértelmű, hogy nem tudunk egyetlen elfogadott, átfogó definícióval előállni, tehát az intelligencia különböző aspektusaiból érdemes kiindulni. A Natural Language Processing (NLP) technológia alapja az a gondolat, hogy a nyelv az emberi intelligencia egyik fontos ismérve. “Önmagában az, hogy beszélünk, megkülönböztet minket az összes többi fajtól” - mondta Gyula. A kutatók az 50-es évektől kezdve úgy gondolják, hogy a nyelvműködést mélyebben meg kell értenünk.

Az első nyelvészeti megközelítést egy szófelhővel lehet ábrázolni, ahogy a lenti képen látszik. A cél ebben a fázisban az volt, hogy a nyelvet statisztikailag nézzük, és próbáljuk meg a kifejezések gyakoriságát, a köztük lévő összefüggéseket matematikai modellekkel leírni. Ennek azonban voltak korlátjai, hiszen a szavak jelentésével nem foglalkoztak. “Ezért megpróbáltak olyan teret alkotni, amiben a szavak közti összefüggés leképezi a jelentésbeli összefüggéseket” - mutatta Gyula a lent látható vektoros ábrákat.

Kovács Gyula előadása a nyelvészeti kutatások fejlődéséről.

Ekkor még mindig nem érték el a fejlesztők a GPT-3 komplexitási szintjét, hiszen azt nem vették figyelembe, hogy a beszédünk egy szekvencia. A szövegalkotás során ugyanis alapvető, hogy a gondolatok logikus sorrá álljanak össze. Ha már próbáltuk, tudjuk, hogy a jelenlegi ChatGPT program már képes erre, hiszen megpróbálja befejezni azt a gondolatsort, amit megadtunk az oldalon.

“Igazából párbeszédbe tudunk elegyedni a mesterséges intelligenciával.” - Kovács Gyula

A meetup előadói párbeszédben vannak a mesterséges intelligenciával.

A beszélgetés alapja az az elképesztő szövegmennyiség, amit a program megtanult, amihez hozzáfér. Gyula hasonlata szerint a program olyan, mint egy nagyon bonyolult papagáj, aminek az egész internetet betanítottuk. Mivel visszamondja nekünk az ott található gondolatokat, magabiztosan tud hazudni is. “Az internet nem az abszolút igazságok tárháza. Ezt az egészet beépítette a chat program is” - magyarázta Gyula. Hozzátette, hogy ráadásul a program csak 2021-ig tanult, ezért a jelenlegi angol királyt például már nem tudja megnevezni.

A korlátok ellenére jelenleg sokféle feladatot el lehet a ChatGPT-vel végeztetni: információt kinyerni egy nagy adathalmazból, jelentés vagy érzelmi töltet alapján osztályozni adatokat, összefoglalni egy szöveg lényegét, vagy akár folyamatos szöveget generálni. A program már a Google sheets-be is integrálva van, a =GPT paranccsal lehet alkalmazni, ha például adatokat szeretnénk hatékonyan rendszerezni egy táblázatban. Azonban ennél kevésbé száraz felhasználási lehetőségek is vannak. Például Gyula egyik kollégája mesét iratott a kislányának - ezt a folyamatot comprehensive generation-nek hívják.

Közös képalkotás

Szauder Dávid még ennél is kreatívabban alkalmazza a mesterséges intelligenciát művészként. Me, myself & AI nevű projektjében elsődlegesen a Stable Diffusion nevű programmal hoz létre szövegből képet. A fiktív, kortárs festőnő, DahliaX képei is úgy születtek, hogy Dávid a program promtolásával, vagyis szöveges instrukciók adásával addig alakította a kiadott képet, amíg a saját elképzeléseivel megegyezett. Egy 16 képből álló, egységes formanyelvet követő, esztétikus képsorozatot állított össze a mesterséges intelligencia segítségével.

Szauder Dávid bemutatja a DahliaX projektet a Kürt Akadémia meetupján.

Az alkotás kiindulópontja Dávidnál mindig egy saját vizuális koncepció. Ahhoz, hogy ezt kapja eredményül, sokat kell próbálkoznia, sok képet kell generálnia, és meg kell tanulnia szavakkal kifejezni az elképzelését. “Vannak bizonyos kritériumok, amiket be kell adnom a rendszernek ahhoz, hogy elérjem a megfelelő hatást” - magyarázta Dávid. Ehhez pedig alaptudás szükséges: nemcsak az angol nyelvet kell jól ismerni, hanem a képalkotás alapjait is. “Ha elengedjük a program kezét, és bármit rajzolhat, borzalmas dolgok születnek” - vélte Dávid. Szerinte észben kell tartani:

“Ez egy eszköz. Az alkotó a valódi kreatív, nem a mesterséges intelligencia.” - Szauder Dávid

Az eredményként kapott képeknek egyelőre csak nagyjából a 20%-át szokták professzionális célokra felhasználni, pedig Dávid szerint ebben nagy lehetőségek rejtőznek. “Rádöbbentem arra, hogy bizonyos helyzetekben az MI képes arra, hogy adott tervezési fázisokat átvegyen, és a maga hihetetlen erejével, gyorsított tempójával elég hatékony”. Például a belsőépítészetben vagy a marketingben az alkalmazott művészek bevonhatják az MI alapú programokat a kreatív folyamatba.

Ha a képek mellett az is érdekel, hogyan néznek ki az MI segítségével létrehozott videók és animációk, Dávid alkotásai és az egész meetup megtekinthetők ezen a linken.

Közös alkotás a közeljövőben

Az együttműködés kulcsa minden területen a nyitott hozzáállás. A meetup mindhárom résztvevője egyetértett abban, hogy a nyitottságra épülő párbeszéd segíthet nekünk megérteni a mesterséges intelligencia működését, meglátni az egyes programok korlátait és az erősségeit.

Szabados Levente vezető AI-szakértő a Kürt Akadémia meetupján.

Ezen kívül a folyamatos tanulás segíthet nekünk még abban, hogy reziliensen vegyük a jövő kihívásait. Szabados Levente vezető AI-szakértő szerint például a közeljövőben a keresőmotorok piacán átalakulások várhatók. Az MI segítségével hamarosan sokkal személyesebb, élményszerűbb lesz a keresés folyamata, mint amit jelenleg a Google nyújtani tud. Ezen túl például a gyógyszerkutatásban és a közigazgatásban már dolgoznak MI alapú megoldások bevezetésén. “Attól tartok, nem fogjuk tudni mindig észrevenni, hogy megjelent” - mondja Gyula. Az arcfelismerés például észrevétlenül vált az életünk részévé. Levente szerint ez nem újdonság, hanem történelmi jelenség.

“Nagyjából 50 évente találunk olyan technológiát, amit nagyon túlbecsülünk, aztán nagyon alul, de közben megjelenik a hétköznapjainkban.” - Szabados Levente, a KÜRT Akadémia képzésvezetője

Ezek az újítások gyakran morális pánikot okoznak, hiszen új kihívásokat jelentenek számunkra - gondoljunk például a jogi dilemmákra. Az újságíró szellemi terméke az a cikk, amit a ChatGPT-vel íratott meg? Mi történik, ha a Mona Lisa tökéletes reprodukcióját tömegek kezdik el árulni, és már nem lehet megállapítani az eredeti forrást? Kinek a szellemi terméke egy olyan kép, amin egyértelműen felfedezhető idősebb Pieter Bruegel hatása?

Az egyetlen megoldás, hogy újradefiniáljuk magunkat ebben a változó környezetben. Ebben segít a KÜRT Akadémia AI Technológia képzése is, ami átfogó képet ad a technológiáról és megmutatja, hogyan alkalmazhatjuk a saját szakmánkban. A kurzus lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevő szakemberek részévé váljanak annak a szakmai közösségnek, amely Magyarországon lefekteti az AI alapú gazdaság alapjait.

Érdekel az AI Technológia képzés

2023 február 10.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek