Startol az Ipar 4.0

2022 október 14.

Ki, és pontosan mit ért a mostanában sokszor emlegetett “Ipar 4.0” fogalom alatt? Miért van rá szükség? Hogyan tud eljutni idáig egy hazai cég, és vajon hol állunk a digitalizációban itthoni viszonylatban? Erre, és még sok érdekes kérdésre adott választ az Ipar 4.0 bemutató nyílt napja.  

A nyílt nap Kovács László képzésvezető előadásával indult, és egy izgalmas műhelylátogatással ért véget, ahol a kiállított demóknak nemcsak a megtekintésére, hanem kipróbálására is lehetőség adódott.  

Az esemény a KÜRT Akadémia és a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ közös szervezésében indul, így adta is magát az elején a Technológia Központ missziója, mely így szól: “Magyarországon minél több korszerű, a globális piacokon is versenyképes vállalat működjön az Ipar 4.0 technológiák minél szélesebb körű alkalmazásával.” A központ már eddig is sokat tett a magyar vállalatok digitalizációjának előremozdításában; több különböző projekt zajlott az elmúlt években, melyek során közel 500 magyar termelő/gyártó cég és családi vállalkozás kapott segítséget és útmutatót - egyötödük részletes digitális tervet is – a folyamathoz. 

Az Ipar 4.0 elnevezés definíciója szintén előkerült, mely a BME TK megfogalmazása szerint “a termelési folyamatok olyan hatékony szervezését írja le, melynek keretében az eszközök önállóan kommunikálnak, és összehangoltan működnek az anyagáram mentén.”  

Sokan azonosítják az Ipar 4.0 fogalomkörhöz tartozó tevékenységeket a nagyvállalatokkal, pedig – ahogy Kovács László is fogalmaz – “ipar 4 szemléletben gondolkodni már egész kis méretekben is lehet és célszerű.” Ez a digitalizáció lényegében az út a fax-tól az egymással és a vevőkkel kommunikáló gyártó berendezésekig. Az Ipar 4.0 szemlélet elsajátításával biztosítható, hogy a különböző digitalizációs és automatizációs lehetőségek közül a vállalkozás a leghatékonyabb opciókat válassza és ezzel a legjobb fejlesztési, beruházási megtérülést érje el. Ehhez szükség van egy stratégiára, mely irányt mutat a fejlesztésekhez, és fontos jó előre tisztázni azt is, hogy az adott cég hol tart az ipari érettség szintjén. Csak ezek után lehet megtervezni a fejlődés lépéseit és a nagyobb mérföldköveket.  

A magyar KKV-k, családi vállalatok körében végzett kutatások azt mutatták, hogy a megkérdezett cégek mintegy 40%-a gondolkodik új technológia, és nagyjából 30% új IT rendszer bevezetésén – számukra különösen fontos, hogy ezen beruházásokat az ipar 4.0 szemlélettel tervezzék és hajtsák végre. A megkérdezett cégeknek 52%-a fejlesztéseinek fókuszában a meglévő technológia kapacitásbővítése áll. Itt is nagyon fontos, hogy a termelés növeléséhez a teljes tevékenység szűk keresztmetszeteire érdemes koncentrálni, mert ezek csökkentésivel, megszüntetésével esetleg költséghatékonyabban növelhető a termelés, mint egy új gépsor beállításával. Az Ipar 4. 0 szemlélet ebben is tud segíteni. 

Kiderült az is, hogy a magyar vállalatok termelékenysége az EU-s átlagnak csupán a fele (nem túl friss, 2017-es adatok, azóta nem áll rendelkezésre publikus adat erről, de megkérdezett szakértők szerint nagyjából ugyanez látszik napjainkban is), és a magyar gyártó-termelő KKV-k gépeinek a kihasználtsága csak 30-40 százalékos. Megfelelő stratégiával, az ipar 4 tudás-és adatalapú lehetőségeivel ez akár 100%-ra is növelhető - lenne. A magyar cégek, családi vállalatok digitális fejlettségükre 10-es skálán csupán 2 pontot kapnának, így a bevezetőben feltett kérdésre - miért van szükség digitalizációra és Ipar 4.0 megoldásokra - hamar meg is lett a válasz: bőven van hova fejlődni.  

Az Ipar 4.0 lehetőségei hatékonyságot (magasabb teljesítmény, jobb minőség, nagyobb rendelkezésre állás), növekedést és agilitást (gyors reagálás a vevői igényekre és a piaci változásokra) hoznak a cégek életébe, így a mai bizonytalan és kiszámíthatatlan időkben akár egy cég talpon maradása is függhet attól, hogy képes-e időben átállni és minden eszközzel azon lenni, hogy hatékonyabbá váljon az Ipar 4 lehetőségeivel élve.   

Fontos megemlíteni az IPAR 4.0 összefüggésében a Lean módszertant és szemléletet is, amire képzésünkön is részletesen kitérünk majd, három alkalmat is szentelve ennek megismerésére konkrét esettanulmányokon keresztül. A teljes képzésre jellemző a gyakorlatorientáltság, a workshop jelleg, melyen egymástól is tanulhat mindenki.  

A képzésre jelentkezők megtanulnak céges digitalizációs tervet készíteni, melyet saját vállalatukra, projektjükre szabhatnak, ezáltal a kezdetektől konkrét, és azonnal hasznosítható tanácsokat kapnak.

Tudás-és adatalapú működés a kulcsa a fejlődésnek - IPAR 4.0 képzésünket javasoljuk mindazoknak, akik:  

  • ipari, üzleti kkv szektorban dolgozó vezetők, kulcsbeosztottak, szakértők, projektmenedzserek;
  • ipari nagyvállalati középvezetők, akik érintettek a vállalat digitalizációjában;
  • vezetőként nagyarányú munkaerő-felvétel nélkül szeretnék a gyártó-termelő cégük hatékonyságát növelni;
  • vezetőként szeretnék a cégük folyamatait átláthatóvá tenni és fejleszteni az ipari digitalizáció segítségével;
  • a lean módszertan és a digitális eszközök lehető legjobb összekapcsolására törekszenek;
  • azt tapasztalják, hogy bár adott a jól kiépített technológiai rendszerük, ez mégsem elegendő a gyártás-termelés hatékonyságának maximalizálására.

Az Ipar 4.0 képzés elérhető a zártkörű képzési formában is.

Megnézem a képzést!

2022 október 14.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek