„Sokkoló lesz, de megéri!” – Interjú a Python alapok képzés vezetőivel, Gyarmathy Zsófiával és Kulcsár Fruzsinával

2022 augusztus 12.

Ha lenne lehetőséged, hogy 3 nap alatt megtanulj egy új idegennyelvet, akkor élnél vele? Lényegében a KÜRT Akadémia új képzésén, a Python alapokon pontosan ezt kínáljuk neked, hiszen mindössze 3 nap alatt sajátíthatod el napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő, és talán az egyik legsokoldalúbb programozási nyelvét, a Pythont. De mire is jó ez a programozási nyelv és mire számíthatnak azok, akik jelentkeznek a 3 napos, intenzív kurzusra?

A képzés két oktatójával, a Neuron Solutions Data Scientistjeivel, Gyarmathy Zsófiával és Kulcsár Fruzsinával beszélgettünk az újonnan indult Python alapok képzésről.

Mióta foglalkoztok Pythonnal? Mi motivált titeket abban, hogy Data Scientistek legyetek?

Fruzsina: Én mindig is tudtam, hogy a matematika világa érdekel és valami hozzá kapcsolódó gyakorlatias szakmát szeretnék, emiatt alkalmazott matematika szakirányra jelentkeztem és ott is szereztem meg a mesterdiplomámat. A tanulmányaim során találkoztam először a Python programozási nyelvvel és a Data Science területével. Mondhatni mind a kettő szerelem volt első látásra. Emiatt amikor az egyetem felkért, hogy dolgozzak ki egy Python alapú Data Science tananyagot és tanítsam is azt, akkor nem tiltakoztam. Közel két év tanítás után már nagyon vágytam arra, hogy ne csak tanítsam, hanem csináljam is, így felkerestem a kurzus társoktatóit, a Neuron Solutions alapítóit, hogy lenne-e esetleg egy szabad pozíció a számomra a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégüknél. Azóta, már lassan egy éve náluk dolgozom.

Zsófia: Én sajnos nem voltam olyan okos, mint Fruzsi. Mert bár engem is kezdettől fogva érdekelt a matematika világa, mégsem afelé kezdtem el elindulni. Talán amiatt történhetett ez mert akkoriban ez nem volt egy tipikus nőies irány és őszintén nem is gondoltam bele igazán, hogy nekem ez egy reálisan szóba jöhető pálya. Emiatt bölcsészettudományon belül angol szakirányon indultam el, de nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy ez így nem elég nekem. Egyszerűen nagyon hiányzott a matematika. Sajnos az akkori szabályozások miatt nem tudtam másik karra áthallgatni, így az elméleti nyelvészet területére kerültem és végzettségemet tekintve matematikai nyelvész lettem. Tehát én alapvetően nem a programozás területéről érkeztem, bár volt lehetőségem számítógépes nyelvészet területén dolgozni, de úgy önmagában a tudományos élet nem fogott meg, számomra nagyon egysíkú volt. Több és picit másjellegű kihívásra vágytam. Végül a férjem világított rá arra a tényre, hogy én scriptírásban elég jó vagyok, és igazándiból, amit kihívást én keresek az a Data Science területe. És mennyire igaza volt! Nekem is szerelem volt elsőre, csakúgy, mint Fruzsinak. A Pythonnal pedig a Data Science miatt kezdtem el foglalkozni, hiszen ha Data Science, akkor egyértelműen Python.

Említetted, hogy a programozás és a Data Science területe nem volt kimondottan nőies irány, ezt hogy érzitek, még mindig így van?

Zsófia: Az tagadhatatlan, hogy ez a szakma jelenleg eléggé férfidominált, de azt veszem észre, hogy egyre több nő ismeri fel azt a tényt, amire nekem is rá kellett jönnöm és fel kellett ismernem, hogy ez pont ugyanannyira lehet opció egy nőnek, mint egy férfinek. Hiszen, ha szeretne belevágni az ember és rászánja a kellő időt és energiát akkor bárkiből lehet programozó, vagy Data Scientist.

Fruzsina: Így van. Az én esetemben annyit tudok elmondani, hogy a matematika szakirány már alapvetően sem volt túl kiegyenlített, ha csak a női és férfi arányokat vesszük figyelembe, de szerencsére nekem ott se és a jelenlegi munkám során sem okozott ez bármiféle problémát. Sose éreztem azt, hogy kivételeznének velem, vagy nem tartanának egyenrangúnak a férfi kollégáimmal. Nagyon intelligens emberekkel dolgozok együtt, így szerencsére soha senkinek se az számított, hogy milyen nemű vagyok, hanem hogy mit tudok.

Zsófia: Én is ugyan így látom, nekem sem volt soha problémám ebből, és tényleg azt érzem, hogy egyre népszerűbb karrier irány lesz ez a nők körében.

Aki el akar indulni a programozás útján, annak miért érdemes Pythonnal kezdenie és nem egy másik programozási nyelvvel?

Fruzsina: Minden programozási nyelvnek megvan a saját tipikus funkcionalitása. Például a JavaScript leginkább webes fejlesztésre használt, a Java egy tipikus választás szofterfejlesztőknek, míg a Python az adatkezelés és gépi tanulás jellemző nyelve, de webfejlesztésre is vannak komoly Python keretrendszerek. Mégis, ha ajánlanom kellene egy programozási nyelvet azok számára, akik abszolút kezdő szinten akarnak elkezdeni programozni, akkor a Pythont mondanám, mivel nemcsak egy nagyon könnyen tanulható nyelvről van szó, hanem nagyon sok területen is felhasználható.

Zsófia: Azt szokták mondani, hogy a Python az majdhogynem pszeudokód, vagyis a programkód nagyon közel áll a természetes nyelvi megfogalmazáshoz. Lényegében leírunk egy algoritmust a saját szavainkkal. Tehát tényleg nagyon egyszerűen tanulható és hogy egy példát mondjak, nekem van egy nagyon kedves barátnőm, aki szintén nyelvészetből vált éppen programozásra, de ő a C++ programozási nyelvet kezdte el tanulni. Lassan több, mint fél éve kezdte el, de még mindig csak az alapok felszínét súrolgatja a tudása, és meg kell jegyeznem, hogy sokkal jobb kvalitásai vannak, mint mondjuk nekem a programozáshoz, de egyszerűen a C/C++ nyelvcsalád százszor nehezebben tanulható, mint a Python. Illetve a Python hatalmas előnye, hogy számtalan könyvtár áll az emberek rendelkezésére. Ezeket a könyvtárakat úgy kell elképzelni, mint kis építőkockákat, amelyek tartalmazzák a szükséges kódsorokat az adott feladatokhoz, és azok megfelelő kiválasztásával és egymásra építésével egy működő, kész programot kapunk, lényegében pillanatok alatt.

Milyen területeken használható a Python?

Zsófia: A Pythonnak egy nagyon tipikus útja a gépi tanulás és általánosabban a mesterséges intelligencia, illetve a Data Science, de ugyanúgy alkalmas webfejlesztésre, vagy apró, de sok időt felemésztő rutinfeladatok automatizálására is.

Fruzsina: Így van, nem is kell feltétlen Data Scientist-nek készülni, hiszen a Python lényegében minden olyan szakembernek hasznos lehet, aki napi vagy heti szinten dolgozik nagy mennyiségű adatokkal és nagyon repetitív munkát végez, neki ez a kurzus például nagyon sokat tudna adni. Hiszen egyszerűen ír egy kódot az adott feladatra és onnantól kezdve lényegében hátradőlhet, amíg a kód elvégzi helyette a munkát. 

Van kereslet a Python programozási nyelvet használó szakemberekre?

Zsófia: Abszolút! Nekem alapvetően a Data Science területére van rálátásom, de ott egészen a kezdő szintekre is iszonyú nagy az igény. Én alapvetően német cégekkel dolgozom együtt és állandóan kérdezgetik tőlem, hogy tudok-e erre és erre ajánlani valakit. Annyira sok a munka, hogy egészen az alaptudású szakembereknek is tudnak feladatot adni, és keresik is őket.

Mire számíthatnak a hallgatók a 3 napos, intenzív Python alapok képzésen?

Zsófia: Arra, hogy elsőre nagyon ijesztő lesz, szinte sokkoló, pláne azok számára, akik még sose foglalkoztak programozással korábban, de mindenképpen kifizetődő lesz. Egy olyan alapot fognak kapni a hallgatók, amivel lényegében elkezdhetnek projekteken dolgozni, szinte azonnal. A sokkhatás pedig minden egyes feladat után egyre jobban el fog tűnni. A negyedik projekt után már a kisujjukban lesz az egész.

Fruzsina: A képzés amellett, hogy intenzív, még nagyon gyakorlatorientált is lesz. Az a célunk, hogy ott legyünk amikor először problémába ütköznek a hallgatók és tudjunk segíteni nekik, meg tudjuk mutatni, hogy onnan hogyan lehet továbblépni, hol érdemes keresni a válaszokat. Valamint Zsófival készítettünk egy jól strukturált, jól kereshető anyagot a hallgatóknak, ami szintén azt a célt fogja szolgálni, hogy ha a későbbiekben elakadna egyik hallgató, akkor tudjon mihez nyúlni, és tovább tudjon lendülni az elakadáson.

Kiknek ajánljátok a képzést? Van olyan, akinek esetleg nem?

Fruzsina: Azok akik, már nagyon profin programoznak Pythonnal, azoknak nem feltétlen ajánlanám a képzést, de szinte mindenki másnak igen. Akár újrakezdő az illető, vagy teljesen a nulláról vágna bele a programozásba, akár pályaváltó, vagy csak gyakran foglalkozik nagy mennyiségű adatokkal, egyszóval tényleg bárki jöhet, aki szeretne a programozással foglalkozni, vagy érdekli őt a terület. A képzés amúgy azoknak is szól, akik AI techonlógia felé terveznek továbbmenni, hiszen a képzéssel az AI Techonlógia képzésre is felkészítjük a hallgatóinkat.

Zsófia: Én még csak annyival egészíteném ki, hogy a Pythonhoz egy alapszintű angol nyelvtudásra szükség lesz, hiszen a programnyelvet is angolul kell majd használni, a legtöbb könyvtár, segédanyag és fórum angol nyelvű. Pontosan emiatt minden képzési anyagot angolul fogunk előállítani, hogy a hallgatók szokják, hogy minden szükséges dokumentációt ilyen formában fognak megtalálni. 

Fruzsina: Viszont jó hír azok számára, akik bár tudnak angolul, de nem túl magabiztosak, hogy hamar rájuk fog ragadni a nyelv és a Python tudásukkal egyben az angol tudásuk is fejlődni fog.

Számodra is hasznos lehet a Python programozási nyelv?
Jelentkezz képzésünkre!

Érdekel a Python alapok

2022 augusztus 12.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek