„Most már magabiztosabb vagyok a szerepemben” – Interjú Tihanyi Dórával a Product Owner képzésről

2022 szeptember 2.

Tihanyi Dóra info-bionikus mérnök daganatos betegségek kutatásával foglalkozik az Oncompass Medicine Hungary Kft-nél. Már pár hónapja Product Owner pozícióban dolgozott, amikor eldöntötte, hogy szeretne a biológia és az informatika metszetében még tovább fejlődni, és jelentkezett a Product Owner képzésünkre.

"Azt szerettem volna, hogy legyen egy átfogó képem a keretrendszerről és a saját munkakörömhöz tartozó feladatokról."

Mivel foglalkozik a cég, és milyen szoftverfejlesztésben veszel részt?

A céget kutatóorvosok alapították 2003-ban azzal a céllal, hogy a daganatos betegek közül minél többen részesülhessenek a legfrissebb tudományos eredmények által nyújtott előnyökben. Ma már rutinszerű, hogy az előrehaladott daganatos betegeknél több száz génes vizsgálatot végeznek, és több száz olyan gyógyszer van forgalomban, amiknek a hatékonyságát befolyásolja, hogy milyen mutációk vannak jelen. Így a tudományterület előtt álló következő kihívás annak a megválaszolása, hogy hogyan választható ki a leghatékonyabb terápia a daganatot okozó molekuláris elváltozások ismeretében.

A cégünk most két fókusszal működik. Egyrészt több országban nyújtunk egy nagyon komplex, precíziós onkológiai programot, ami tartalmaz molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat, ezek tudományos interpretációját és szakértők által nyújtott döntéstámogatást az onkológusok részére. Másrészt pedig egy olyan szoftvert fejlesztünk, amely az egyes betegek teljes molekuláris profilja, és egy általunk épített adatbázis alapján személyre szabottan állítja prioritási sorrendbe a daganatellenes gyógyszereket. Ennek a szoftvernek felhasználója voltam évekig, és körülbelül egy éve veszek részt a fejlesztésben Product Ownerként. 

Miért választottad a KÜRT Akadémia Product Owner képzését, és milyen kezdeti elvárásaid voltak a képzéssel kapcsolatban?

Már több hónapja dolgoztam Product Owner pozícióban, amikor a képzésre jelentkeztem. A Scrum csapatunk tagjai nagyon sokat segítettek abban, hogy eligazodjak az új feladatok között, de úgy gondoltam, hogy egy átfogó képzés hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabban tudjam végezni a munkámat.

Annak ellenére, hogy a képzés előtt nagymértékben tudtam támaszkodni a kollégáim útmutatására és tanácsaira, azt szerettem volna, hogy legyen egy átfogó képem a keretrendszerről és a saját munkakörömhöz tartozó feladatokról. A képzéstől pontosan ezt vártam és azt, hogy utána nagyobb magabiztossággal vehetek majd részt azokban a beszélgetésekben, amelyek a folyamataink kialakításáról szólnak és, hogy jobb user story-kat tudjak írni, ezzel nagyobb mértékben segítve a fejlesztők munkáját.

Említetted a képzés első alkalmán, hogy biológiai szaktudással érkeztél a céghez, és most kihívást jelent a kapcsolattartás az IT területtel. Hogy látod, segített neked a képzés ebben?

Nem a szaktudásbeli különbség okozott elsősorban nehézséget. Nagyon sok meglepetés ért eleinte csak abból adódóan, hogy egy-egy kifejezés, amit mi a felhasználók között használunk, az IT fejlesztők számára egészen mást jelent, mert a kódban más elnevezéseket használnak.

Azt is folyamatosan tanulnom kell, hogy mik azok a dolgok, amik felhasználói szemmel nekem egyértelműnek tűnnek, de fejlesztőként nem gondol rájuk az ember, ha a PO nem írja le részletesen. Ezzel kapcsolatban egy nagyon kézzelfogható tanácsot kaptam a képzésen. Azt mondta a tréner, hogy elkerülhetetlen, hogy félreértések adódjanak. Ez ellen úgy tudunk tenni, ha a fejlesztés elkészülte után minél előbb ránézek PO-ként az eredményre, és minél hamarabb jelzem, ha valami nem stimmel. Ezt a rendszert be is vezettük azóta, és nagyon jól működik.

"Egyértelműen a képzés eredménye, hogy most már én is részt veszek a retrospektív meetingeken."

Van olyan módszer, amit a képzés hatására elkezdtél aktívan használni a munkád során?

A képzésen tanultak és a fejlesztők visszajelzései együttesen lényegi változásokhoz vezettek például a user story-k felépítésében.

Egyértelműen a képzés eredménye, hogy most már én is részt veszek a retrospektív meetingeken. Eddig csak a fejlesztői csapat volt ott, de a képzésen megtanultam, hogy nekem is ott a helyem, és nagyon hasznosnak látom, hogy ott vagyok. 

Nem voltak eddig kidolgozott user personaink, ezt megcsináltam azóta. Jobban igyekszem epicekbe rendezni a storykat, és ezeket is szépen kidolgozni. Sokat segített a Minimal Viable Product fogalmának megértése, ezt szem előtt tartva könnyebb priorizálni. A termékvízióról is többet beszélgetünk azóta.

A képzés mennyiben változtatta meg az agilis szemléletedet?

Nem dolgoztam korábban más módszertan mentén, úgyhogy szemléletváltásra nem volt szükség. Inkább azt mondhatom, hogy most már értem, hogy mi miért történik, és magabiztosabb vagyok a szerepemben. Könnyebb így a felhasználókkal és a cégvezetéssel az igényekről tárgyalnom, és a fejlesztőkkel is gördülékenyebb a kapcsolattartás. Emellett jó volt azt kimondani, hogy mire jó a Scrum módszertan, és mire nem, milyen előzetes lépésekre van szükség.

Kinek ajánlanád a KÜRT Akadémia Product Owner képzését?

Nekem sokat segített, hogy úgy vehettem részt a képzésen, hogy már volt tapasztalatom a módszertanról és a szerepkörről. Így nem a fogalmak megértésére kellett elsősorban koncentrálnom, hanem a saját tapasztalataimra tudtam reflektálni a hallottak tükrében, és a leggyakorlatiasabb kérdéseimet is feltehettem. Úgyhogy azoknak mindenképpen ajánlanám, akik nemrég kezdtek el ilyen pozícióban tevékenykedni, és van már egy kis tapasztalatuk a szerepkörről. 

Szívesen tanulnál szakértőinktől? Szeretnéd mélyíteni a Scrum keretrendszerrel és a PO szereppel kapcsolatos tudásodat? Ismerd meg a képzésünket!

Érdekel a Product Owner képzés

2022 szeptember 2.

Hozzászólások