„A képzésen hallott elmélet és a valós esettanulmányok végre kiegészítették a puzzle hiányzó részeit”

2024 március 1.

Interjú Mihály Kálmánnal Product Owner Masterclass képzésünkről

Honnan érkeztél Product Owner Masterclass képzésünkre?

A Procter&Gamble-nél kezdődött a karrierem, a kezdetektől kereskedelmi területen szocializálódtam, több mint 20 évet töltöttem el az értékesítés különböző részein. Pályám szempontjából meghatározó volt a Procter&Gamble, egyrészt mert megtanított olyan keretrendszerekben gondolkodni, melyek nemcsak az értékesítés, hanem a cégszervezés, marketing területén is hasznosak. Másrészt - bár akkoriban a digitális eszközök még messze nem ilyen szinten voltak jelen – az amerikai anyacég már azokban az időkben is felismerte az adatok és az adatelemzés fontosságát. Ez az erős adatközpontú szemlélet beépült a mindennapi munkámba, egyértelműen előnyt jelentett. A másik meghatározó szakmai élményem, ami kapcsolódik az agilis szerepekhez, egy hazai egészségügyi nagyvállalatnál volt, ahol értékesítési vezetőként dolgoztam. Szoftvert fejlesztett a csapat, én pedig aktívan bevonódtam a fejlesztési folyamatokba – akkor még nem volt kimondva, de ez már agilis működés volt a javából, hiszen A és B csapatokkal dolgoztunk, írtunk user story-kat, bug-okat vettünk fel, és Scrum Master-ünk is volt. Ide vezethető vissza érdeklődésem az agilis szerepkörök, és azon belül is a Product Owner szakma iránt. Ezekben a projektekben úgymond ösztönösen működtem, és az eredmények igazolták ezt. Hivatalosan 2017-ben találkoztam először az agilis vállalati működéssel, de én már korábban is agilis értékesítési vezetőnek tartottam magam, hiszen már akkor is villámgyorsan kellett reagálni a piaci változásokra a csapattal együtt. Mi már akkor is rövid idejű egységekben gondolkodtunk, sok átfedés és sok párhuzam volt akkori működésünk, és a képzésen tanultak között.

Miért döntöttél a Product Owner képzés és a KÜRT Akadémia mellett?

Elsődleges célom az volt, hogy rendszerezzem a meglévő tudásomat, kapjam meg a hiányzó részeket, ezen kívül kíváncsi voltam, mennyit tudok és mi van még azon túl. Szerettem volna elmélyülni a Product Owner szerepkörhöz tartozó szakmai ismeretekben. Komoly szintű képzést kerestem, erre a KÜRT Akadémia garancia volt. Korábbi mentoromtól, kollégámtól, Monostori Gittától, szervezetfejlesztő, caoching pszichológustól hallottam a képzésről.

Mihály Kálmán, Product Owner Masterclass képzésünk végzett hallgatója

A tanultak közül melyek voltak a számodra leghasznosabb témák, vagy azok a módszerek, melyek olyan gyakorlati tudást adnak, ami azonnal beépíthető a napi szintű munkába?

Jól felépített képzésen, jól átgondolt tematika mentén haladtunk. Távolról közelítettünk, az agilitás elméleti alapjaitól közeledtünk a PO szerepkörhöz. Ezen belül haladtunk lépésről lépésre, megismertük a feladatokat, szertartásokat, melyek jól elkülönültek a tananyagban. Kiemelném a rengeteg gyakorlati példát. Oktatónk, Szintén Erika mindig elmondta, hogy a nagykönyvben hogy van megírva az aktuális tudnivaló, de felhívta rá a figyelmünket, hogy a valós életben ez néha máshogy néz ki. Bemutatta az agilis kiáltvány ideális példáit, majd a valós, reális helyzeteket is megvilágította nekünk, ami óriási segítség. Jó tudni, hogy nem ördögtől való eltérni kisebb-nagyobb mértékben a keretrendszer elemeitől. Szuper eleme a képzésnek, hogy találkozhattunk, beszélgethettünk egy valódi Product Owner-rel, feltehettük a kérdéseinket, és jó volt az őszinte válaszait hallani. Szintén pozitív volt, hogy a nemzetközi vizsgára tapasztalt szakember készített fel minket. Egy mondatban összefoglalva: meglévő gyakorlati tapasztalatom volt bőven, így a képzésen hallott elmélet és a valós esettanulmányok végre kiegészítették a puzzle hiányzó részeit.

Összességében elégedett voltál a képzéssel?

Maximálisan. Pont megfelelő volt a csapat létszáma, tetszettek a használt eszközök, jó volt a helyszín. Azt kaptam, amit szerettem volna, abban segített a képzés, amiben úgy éreztem, hogy szükségem van megerősítésre.

Kinek ajánlanád a Product Owner Masterclass képzést?

Lényegében mindenkinek, aki agilis keretrendszerben dolgozik, ezen belül elsősorban azoknak, akik most, vagy nemrég kezdték el ezt a szerepkört. Minden olyan cégnél hasznos ez a tudás, ahol a projektekbe több divíziót kell bevonni, gondolok itt a kommunikációra és az információk áramlására. Szívesen dolgozom továbbra is Product Owner szerepkörben, de ha másképp hozza az élet, akkor is biztos vagyok benne, hogy a képzésen tanult struktúrát, a keretrendszer elemeit be tudom majd emelni a működésbe. Egyszerre kaptam a meglévőt kiegészítő és összegző tudást. Azt gondolom, a mai világban egyre nagyobb szükség van az agilis működés megismerésére.

Szívesen tanulnál szakértőinktől? Szeretnéd mélyíteni a Scrum keretrendszerrel és a PO szereppel kapcsolatos tudásodat? Ismerd meg a képzésünket!

Érdekel a Product Owner Masterclass képzés

2024 március 1.

Hozzászólások