„A mai világban lépést kell tartanunk a technológiai fejlődéssel”

2023 április 5.

Interjú Orovica Szilárddal, a KÜRT Akadémia új ügyvezető igazgatójával

Erős pénzügyi vonal, Németországban töltött évek, vonzalom a digitális technológiák irányába, 29 évesen CEO-vá válás, robotok, sikeres mosoda-franchise vezetése, folyamatos fejlődés, tanulás, és az új keresése. Agilitás, kíváncsiság, élethosszig tartó tanulás, változás. Kürti Tom tanácsára tudatosan fordít időt a játékra is. Asztalborítás és életveszélyes helyzet, melyet CEO-ként új munkahelyén munkavédelmi okokból biztosan tiltani fog - Orovica Szilárd személyében új ügyvezetőt üdvözöl a KÜRT Akadémia. 

Mesélnél arról, milyen főbb állomásai voltak a karrierednek, és honnan érkeztél a KÜRT Akadémiához?

Pécsett végeztem közgazdászként, majd Nürnbergben folytattam pénzügyi tanulmányokat. Frankfurtban, a Big Four-nál indult a karrierem, (Szilárd a PricewaterhouseCoopers-nél kezdett el dolgozni), és végül úgy alakult, hogy majdnem 9 évet töltöttem német nyelvterületen, ami mindenképpen meghatározó időszak volt az életemben. Sokat dolgoztam német cégeknek a későbbiekben is; a német hatás sok szempontból most is jelen van. Egy nagy családi cégnél feleltem a külföldi leányvállalatokért, majd itthon a Siemens egyik leányvállalatánál lettem ügyvezető. Ezt követően a Siemens csoporthoz tartozó magyarországi 800 fős félvezetőgyártó gyár pénzügyi ügyvezetői pozícióját töltöttem be, összesen 15 év alatt több különböző cégnél dolgoztam ebben a szerepkörben. Menet közben változott a cégméret és a felelősség, de domináns volt a német gyártó multi tapasztalat. A digitális technológiák mindig érdekeltek, így a KUKA Robotics-nál, majd a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál töltött évek (Szilárd ügyvezető és CFO volt 7 évig a robotvezérlő szekrényeket gyártó vállalatnál, közben évekig Igazgatósági tag a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál), az ipari robotika és az ipari robotok gyártása kifejezetten testhezálló volt számomra. Az ügyvezetőséget sokáig CFO oldalról láttam, de mindez általában magában foglalta a klasszikus támogató funkciókat is, cégtől függően a HR, IT, logisztika, beszerzés is hozzám tartozott, és később kiegészült olyan területekkel is, mint a sales-service, szoftverfejlesztés, vagy SSC. 

A nagyméretű cégeknél töltött évek alatt elkezdett érdekelni az, hogy megismerjem a másik oldalt is, merőben máshogy működő, merőben más céges kultúrával rendelkező vállalatokat. Végül 180 fokos fordulatot véve úgy döntöttem, olyan cégnél folytatom a karrieremet, ami mindenben ellentéte a korábbi tapasztalataimnak. Kíváncsi voltam, milyen a munkakörnyezet, a munkakultúra, az elvárások egy kis, magyar szolgáltató lakossági kockázati tőke által finanszírozott cégében. Visszatekintve is jó döntés volt: rendkívül hasznos tapasztalatokat szereztem, és beigazolódott az, hogy a sok újdonság szépen tudja árnyalni korábbi tapasztalataimat. A Bubbles-nél elképesztően motiváló volt, hogy belevihettem a merőben más tapasztalataimat a cégvezetésbe, aminek szemmel látható sikerei lettek. 2022-ben rekordévet zártunk: a több, mint 60 önműködő mosodával rendelkező automatizált lánc - saját és franchise mosodákkal - folyamatosan növekszik, évente több mint 150.000 ügyfelet szolgál ki ez a scale-up. Menet közben számomra nagy élmény volt látni, mennyivel gyorsabb, eredménycentrikusabb, lényegretörőbb egy kisméretű cég. Sok újat adott nekem, és én is sok újat tudtam vinni a Bubbles életébe. Megnyugtató érzés, hogy belső, hozzáértő csapatnak tudtam átadni a vezetést, akik legjobb tudásuk szerint, a lehető legmotiváltabban fejlesztik tovább a mosodahálózatot.

Orovica Szilárd, a KÜRT Akadémia ügyvezető igazgatója

Hogyan került látókörödbe a KÜRT Akadémia, és mi motivált abban, hogy csatlakozz?

2015-ben elvégeztem a KÜRT Akadémia Agilis Vezetők képzését, ami nagy hatással volt rám. Minden egyes előadáson ott voltam, lelkesen jegyzeteltem, sokat olvastam a témában a képzési alkalmak után is. Friss és újfajta gondolatkört, egy merőben más szemléletmódot adott a képzés, olyat, amire nem is számítottam. Néhány évvel később Kürti Tom-hoz jártam felsővezetői coaching-ra, ami szintén nagyon pozitív és maradandó élmény volt. Jártam a KÜRT Akadémia által szervezett meetup-okra, sőt, egyszer Vityi Péterrel közösen tartottunk is egyet. Hosszú évek óta figyeltem a KÜRT Akadémia magas szakmai színvonalát, ahogy kézműves igényességgel állít össze és szervez a legelőremutatóbb témákban képzéseket, valamint, ahogy említettem is, volt szerencsém tapasztalni a coaching hatását is. Köztudott, hogy a KÜRT Akadémia a hazai piac legizgalmasabb vállalataival és szervezeteivel dolgozik együtt, azok digitális, szervezeti, vagy stratégiai transzformációját vezetve, kiemelkedő gyakorlati tudású szakértőkkel az élen. Tetszik az integrált megközelítés és a szervezetekre testreszabott programok, véleményem és tapasztalataim szerint is csak így lehet sikerre vinni minden egyes projektet. Komfortos vagyok a változásokkal én magam is, így az sem meglepő, hogy a KÜRT Akadémia szemléletmódja, mellyel a folyamatosan változó piacon, a váratlan helyzetekben is megőrizhető versenyelőnyt biztosít, számomra nagyon szimpatikus. A robotikával kapcsolatos múltam pedig jelzi, hogy kifejezetten  vonz az innováció, a digitalizáció, az új technológiák - és ezek együtt a KÜRT Akadémia védjegyei, akár a képzések, akár a vállalati tanácsadás tekintetében is. 

A szakmai oldalon túl van egy személyes vonal is ebben. Kürti Tommal közös szenvedélyünk a kerékpározás és a wakeboardozás. A közös hobbink során találtunk rá az E-foil nevű elektromos wakeboard deszka élvezetére. Hajtja magát, és szárnya van, mint a szárnyashajónak, aztán amint elér egy bizonyos sebességet, kiemelkedik a vízből. Ez egy személyesebb jellegű közös sikersztorink, de mindenképpen fontos folyamat volt a tekintetben, hogy kiderüljön, milyen jól működünk együtt.  

Most, a KÜRT Akadémiával közös értékekről gondolkodva eszembe jutott még valami. Olvastam, hogy az ember 35 éves koráig befogadó a technológia újdonságokkal szemben. Utána elfogadó, majd később elutasító lesz. Részben ehhez kapcsolódik az is, hogy volt szerencsém ismerni a dédszüleimet, akiknek a kilencvenes évekre esett az időskoruk. A saját szememmel láttam, hogy ők ebben az időszakban bizony már lemaradtak a technológia fejlődéséről, és kívülről nézték az akkori változásokat. Meggyőződésem, hogy a mai világban létkérdés kitolni a határainkat, mert egyáltalán nem mindegy, hogy életünk utolsó 5 évét, vagy 30 évét töltjük el úgy, hogy a technológia szárnyán szélsebesen elrepül mellettünk a világ, mi pedig csak nézünk és már fogalmunk sincs, mi történik. Sok befektetett munkával, élethosszig tartó tanulással és folyamatos fejlődéssel lehet elérni azt, hogy ne így történjen. Vallom, hogy a mai világban muszáj megértenünk és megfelelően használnunk az innovatív technológiákat, ezzel tudunk lépést tartani. És mivel a KÜRT Akadémia DNS-ében erőteljesen megvan ez a két dolog - technológiai innovációk iránti nyitottság és tanulás -, úgy érzem, harmonizálnak az értékeink. 

2018-ban vettél részt a KÜRT Akadémia Management Coaching-ján változásmenedzsment, vezetés és mátrix szervezés témakörben Kürti Tom vezetésével. Mit adott neked a coaching?  

Elképesztően sokat. Ezt két, számomra nagyon emlékezetes történettel tudom a leginkább érzékeltetni. Egyik korábbi munkahelyemen az amúgy is magas munkaterhelés és ezzel együtt az elvárások is irreális irányba nőttek, én viszont tűrtem és tettem a dolgom tovább szó nélkül. Az egyik beszélgetésünk alkalmával Tom egyszercsak váratlanul rámborította az asztalt, ami elválasztott kettőnket, ezzel érzékeltetve azt, hogy eljön a pont, amikor muszáj nemet mondanom bizonyos helyzetekben. Elég hatásos módja annak, hogy megtanulja az ember: muszáj felállítania a határait. Hálás vagyok, megtanultam a leckét.  

A másik történet a bátorságról szól, és arról, hogy néha szabad kicsit őrültnek is lenni. Kürti Tom irodájában beszélgettünk, aztán kicsit később az ötödik emeleti erkélyen találtam magam, amint vele együtt éppen átmászunk a másik erkélyre. Szerencsésen át is értünk, és a mai napig nagy élmény maradt az a bizonyos bátorságpróba. Azért azt le kell szögeznem, hogy az erkélyeken való átsétálgatást biztosan meg fogom tiltani a kollégáknak új szerepkörömben (nevet). Ehhez kapcsolódik az is, hogy egyszer egy ejtőernyő oktató azt mondta nekem, a félelem az jó, de a pánik öl. Megjegyeztem, és gyakran adott jó iránymutatást ez a mondat. Ha probléma adódik, félhetünk, de megoldjuk.  

Melyek azok a helyzetek, amelyekben te a legjobban tudsz teljesíteni vezetőként? 

Voltak évek, hogy tipikusan a problémamegoldás tette ki a munkám nagy részét. Azt mondják rólam, hogy nyugodtan és körültekintően tudom megfogni a probléma lényegét, hogy aztán a megoldás is a lehető legjobb legyen. Tehát sokáig azt hittem, a cégvezetés tulajdonképpen problémamegoldást jelent. Aztán ez változott, és az elmúlt években ügyvezetői szerepemben leginkább azt szerettem, hogy jelentős változásokat tudtam véghezvinni a szervezeten belül. Most, a KÜRT Akadémiával való közös együttműködésben az motivál leginkább, hogy egy kiválóan működő - értsd ezalatt: szervezetben, folyamatokban, technológiában, strukturáltságban jól kitalált - cégnél hogyan lesz a 100%-ból 150-, vagy akár 200%

Amellett, hogy ügyvezetőként, CEO-ként csatlakozol a KÜRT Akadémiához, a vállalati tanácsadásban is részt fogsz venni. Miként tudod eddigi tapasztalataidat a cég szolgálatába állítani? 

Az ügyvezetés és a vállalati tanácsadás mellett a képzéstámogatásban is részt fogok venni, tehát összesen három területen fogok dolgozni.  

Ha vállalati tanácsadásról beszélünk, akkor egyrészt a pénzügyi tapasztalataimat tudom a KÜRT Akadémia szolgálatába állítani. Ez az ügyfeleknek adott riporting-controllingtól terjedhet akár a kockázatitőke bevonásához szükséges üzleti terveknek az elkészítéséig. További érdekes terület a pénzügy szerepe a sales-ben, másrészt a stratégiai tanácsadás, akár nulláról, akár olyan esetekben, amikor lokális stratégiát kell beilleszteni egy nemzetközi anyaháznak a stratégiai vonalába. Van tapasztalatom a megfelelő pénzügyi OKR-ek és más típusú célok kitűzésében és megvalósításában is. A lakossági szolgáltatások, a franchise rendszer kialakítása, üzemeltetése, üzletileg sikeres működtetése szintén bekerül a szolgáltatásaink közé, akár szerződéskötéstől az együttműködésen át egészen az elszámolási módszertanokig. 

Menedzsment oldalról megközelítve a gyártó típusú cégek technológiai megoldások felé terelése, a digitalizációhoz vezető út felvázolása, ezek üzleti kontrollingja, a műszaki struktúrák támogatása szintén izgalmas kihívás lenne, és 12 év gyártócégek vezetése során elért sikereiből kiindulva ez bennem van. 

Ha pedig 1 év múlva elmondhatom azt, hogy ezzel a közösséggel, ezzel a közös munkával, ezekkel az elért eredményekkel elégedett vagyok, a kitűzött célokat sikerült megvalósítani, akkor fogom azt érezni, hogy valóban megérkeztem a KÜRT Akadémiához. 


Vityi Pétert, a KÜRT Akadémia társtulajdonosát, korábbi ügyvezetőjét arról kérdeztük, miért most érkezett el az idő a cég életében, hogy új CEO érkezzen?

„2018-ban vettem át a cégvezetést, amikor az előző CEO privát okok miatt nem tudta folytatni a munkát. Kürti Tomnak jeleztem, hogy amíg nem találjuk meg az ideális jelöltet, viszem én a feladatot a tanácsadói munka mellett. A COVID időszak átvészelése után került megint napirendre a kérdés – úgy éreztük, hogy Szilárd személyében megtaláltuk az ideális jelöltet. A tulajdonosok külön és többször beszélgettek Szilárddal; tapasztalata, vezetői stílusa, optimizmusa nagyon jól passzol a KÜRT Akadémia céljaihoz és belső kultúrájához. A magam részéről a továbbiakban a vállalati tanácsadásra, a digitális és stratégiai transzformációkra fókuszálok. Úgy gondolom, a technológia fejlődése minden szervezet számára kihívásokat rejt. Az új ügyféligények, piaci változások, makro események a vállalatra gyorsabb reagálási tempót kényszerítenek. Ebben a kihívásban szeretnénk vevőink számára segítséget nyújtani új módszerekkel, digitális eszközökkel, és munkatársaik mélyebb bevonásával. A csapatunk magja megvan, de további szakértőket is keresünk, akik kiváló tudással rendelkeznek agilis módszerek, új digitális megoldások és szervezetfejlesztés területén.” – Vityi Péter

Vityi Péter, a KÜRT Akadémia társtulajdonosa, partnere, korábbi ügyvezető igazgatója

Vityi Péterrel a Business Model Canvas-ról készült interjút itt olvashatod el: „A Business Model Canvas remekül megmutatja, hogy hol vagyunk most, és hol akarunk lenni pár év múlva” (kurtakademia.hu)

Te is belevágnál a Business Model Canvas-szal történő stratégiatervezésbe? Olvass a módszerről bővebben, és vedd fel a kapcsolatot Vityi Péterrel!

Érdekel a Business Model Canvas

2023 április 5.

Hozzászólások