„Az agilis vállalatoké a jövő”

2024 április 11.

Interjú Szegő Róberttel, a Gordiusz Alfa Kft. tulajdonosával Agilis Jetpack Vezetőknek képzésünkről

Szegő Róbert a 25 éve alapított, fém megmunkáló technológiák szállításával, szervezésével - akár komplett beruházások menedzselésével - foglalkozó, közel 3 milliárd forint árbevételű Gordiusz Alfa Kft. tulajdonosa, ügyvezetője. A cég korábban szervíz-és karbantartási szolgáltatást nyújtott ügyfeleinek, majd az ipari igényekkel együtt fejlődve ma már több, mint 15 világszínvonalú szerszámgép márkát képvisel. Eközben folyamatosan fejlődve ma már a 3D nyomtatásban az ipari szoftverek vagy éppen a robotizálás területén is meghatározó szereplővé nőtte ki magát a cég. Partnereivel termelésirányítási rendszerrel, Big data elemzésekkel támogatja ügyfelei menedzsment szintű döntéseit, partnerei technológiai beruházásait optimálisan menedzseli a gépek kiválasztásától a termelési folyamatok 21. századi szintre emeléséig. Szegő Róbert Agilis Jetpack Vezetőknek című képzésünk első évfolyamának hallgatójaként osztotta meg velünk tapasztalatait.

Miért választottad ezt a képzést?

Munkám során találkoztam már a Lean-módszerrel, de ez most egy új, izgalmas megközelítése a témának. Tudatosan kerestem olyan képzést, ami segít a korábban olvasott-hallott információkat rendszerezni. A cégemnél bevethető tudásra akartam szert tenni, azt gondolom, az agilis vállalatoké a jövő. A Gordius Alfa operatív vezetőjével jöttem el a képzésre. A képzés keresésekor minden induló képzést végignéztünk, végül két cég közül választottunk.

Ajánlanád-e másoknak is az Agilis Jetpack Vezetőknek képzést, és ha igen, leginkább kiknek?

Viszonylag gyorsan be tudtam építeni a képzésen tanultakat a mindennapokba. Gyorsan haladtunk a képzésen, a magam részéről rászántam heti további fél napot az ajánlott olvasmányokra, ami szintén hasznos volt. Cégvezetőknek-döntéshozóknak—tulajdonosoknak ajánlanám, főleg azoknak, akik modern cégszervezetet akarnak kialakítani. Azoknak is, akik a hagyományos cégkultúrában nem találták meg számításaikat, illetve akik beleszerettek az álmaikba, de mégsem úgy alakultak a számok, ahogy azt előre eltervezték. Kevésbé ajánlom gyakorlati vezetői tapasztalattal nem rendelkezőknek a képzést.

Mik voltak az elvárásaid, mikor jelentkeztél, és ezekből mi valósult meg?

Olyan konkrét, kézzelfogható tudásra vágytam, ami a vállalatom menedzsmentjének megoldást nyújt az agilis vállalati kultúra bevezetésében. Izgalmas előadásokon szerettem volna részt venni, élményszerű tanulásra vágytam.

Nagyon feszes agilis menetrenden mentünk végig. Feketeöves szakembereket hallhattunk, akik brutális tudással, óriási gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, mégis laza előadásmódban adták át a tudást. Minden perc motiváló volt, elhallgattam volna még egy-két napig. Nagyon tetszett a lényegretörő előadásmód és a profi szervezés a KÜRT Akadémia részéről.

Kovach Anton képzésvezető és Szegő Róbert az oklevélátadón

Miben más ez a vezetőképzés, mint amiken korábban részt vettél?

Nem trénerek oktattak, hanem hiteles, hús-vér cégvezetők valós tapasztalatokkal. Gyorsan elrepültek a képzési alkalmak, minden előadónak a kisujjában van a szakma-és a cégvezetés ismerete, szeretete. Szerencsére nem azt hallgattuk, hogy “a cégvezetésbe bele kell halni, olyan nehéz terep”, illetve ami tetszett, hogy légbőlkapott ígéretek sem hangzottak el. Néhány “szerszám” használatát, azaz az agilis működés fontos eszköztárát mutatták be az előadók, az már mindenki egyéni szorgalmán múlik, hogy ebből mennyi gyakorlással milyen eredményeket hoz ki.

Kellően gyakorlati volt a képzés, a szükséges elmélettel kiegészítve. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, el kell olvasni a 4-5 ajánlott szakirodalmat, de egy intenzív képzésen túl sok elméletre nincs, nem is lehet idő. Szívesen megnéztem volna egy hozzánk hasonló céget (termelő vállalatot), ahol a Lean folyamatok jobban látszódnak. A képzésen hallott esettanulmányok, gyakorlati példák nagyon meggyőzőek voltak, a tanult játékok egytől-egyig jó ötlet volt, én is átvettem, és már alkalmaztam is a cégemben.

Az itt szerzett emberi kapcsolatokon és az élményszerű képzési alkalmakon túl a minőségi én-idő élményét is adta nekem a KÜRT Akadémia képzése, hiszen teljes napokat tudtam szánni a saját személyes és szakmai fejlődésemre.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed/felismerésed a képzés során?

Egy cégvezetőnek a célokra és a kulcseredményekre kell fókuszálnia. Korábban volt rá példa, hogy mikromenedzseltem a cégemet, és minden részletet én akartam kitalálni, megmondani. Egy komplexebb szervezetben ez kontraproduktív, nemcsak a vezető biztos kiégéséhez, hanem a szervezet leblokkolásához is vezet előbb-utóbb.

Fogsz-e bármit másképp csinálni ezek után?

A képzés hatására sok mindent tudatosabban, elszántabban menedzselek mostantól. Vezetőként a korábbiaktól eltérően kulcsfontosságúnak tartom a jól meghatározott célokat, valamint év közben is megtartani a fókuszt ezen. Fontos a megfelelő tempó, a kiváló kollégáimba vetett bizalom, akikre rá lehet hagyni a döntéseket, ezáltal pedig a felhatalmazó működés a korábbinál hatékonyabb lesz.

Miért éri meg beiratkozni (milyen időtávban térül meg a képzés díja, mint befektetés)?

Versenypiaci körülmények között működő cégek vezetőinek ismerni és használni kellene ezeket a módszereket, hiszen a régi berögzült problémamegoldások ma már ritkán vezetnek eredményre. Nemcsak hatékonyabban működő, ezáltal versenyképes, üzletileg sikeres céget teremthetünk ezzel a tudással, hanem boldogabb cégkultúrát, kellemesebb munkakörnyezetet minden ott dolgozó számára. Új eszközök bevezetése és egy újfajta ritmus sokat lendíthet bármely vállalkozáson. A képzésen megszerzett tudás értéket teremt, nemcsak a veszteségek minimalizálása, hanem a többi vezető válláról lekerülő terhek miatt is. Hatékonyan működő cégek vezetőinek sokkal több idő áll rendelkezésre, amit a saját fejlődésükre fordíthatnak.


Jelentkezz Agilis Jetpack Vezetőknek című képzésünkre, tudd meg, hogyan maradj válságálló vezető viharos időkben is, hogyan vezess nyereséges céget nehéz gazdasági környezetben! Keresd kollégánkat, Juhász Dániel Ügyfélkapcsolati munkatársat a +36 70 978 0063-as telefonszámon a részletekkel kapcsolatban.

Érdekel az Agilis Jetpack Vezetőknek képzés

2024 április 11.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek