“Fő feladatom a digitális szemléletváltás meghonosítása új üzletmenet-támogató megoldások bevezetésével”

2023 február 14.

Interjú Solcz-Újvári Magdolnával, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. osztályvezetőjével a Scrum Master képzésről

Dokumentumok digitalizációjával, és egyéb összetett digitalizációs projektekkel is foglalkozol munkád során, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt-nél vagy osztályvezető. A főváros integrált közmű szolgáltatójaként biztosan kiemelt szereppel bír nálatok a hatékonyság. Mesélnél a működésetekről, és arról, mi hívta életre azt, hogy jelentkezz Scrum Master képzésünkre?

Nagyon fiatal cégről van szó, a BKM Nonprofit Zrt. 2021. szeptember 1-jével alakult meg a Fővárosi Önkormányzat döntésére. Az egységes budapesti közműtársaság öt céget, és hat szolgáltatói tevékenységet egyesít, és az úgynevezett Stadtwerke-modell szerint működik. Ide tartozik a hulladékgazdálkodás, a kertészet, kéményseprés, köztisztaság, távfűtés, valamint a temetkezés is.

Integrált városi közműtársaságként digitális megoldásokkal támogatjuk Budapest közműellátását, nagyobb hatékonyságot és fenntarthatóságot célul tűzve az összeolvadásból származó szinergiák mentén.

A már említett Stadtwerke működési modell kialakításának részeként először megalakult a Dokumentumkezelés munkacsoport, majd az összeolvadással egyidejűleg ezt követte a Dokumentum menedzsment és digitalizációs osztály létrejötte. Feladatunk volt első körben a meglévő elektronikus iratkezelő rendszerek és iratkezelési folyamat egységesítése, mely nemcsak migrálási feladatokat, szakrendszeri integrációt, egységes IT infrastruktúrát követelt meg, hanem egy agilis szemléletet, hogy a változásokra megfelelő kommunikációval, együttműködéssel reagáljunk.

Célom volt többek között, hogy olyan tudásra tegyek szert, mellyel a menedzsment számára megmutathatom, hogy az Agilis módszertan segítségével a szervezeti kultúra fejleszthető, és nemcsak csapatban tud érvényesülni, hanem a teljes cég szintjén is, így a változásokra történő gyors reagálás érdekében a kommunikáció és az önszerveződés kiemelten fontos. Például az üzleti terület és az IT kapcsolata, illetve a szoftverfejlesztők együttműködése kulcstényező ahhoz, hogy egy nyelvet beszélve minél hatékonyabbak és eredményesebbek legyünk. Eljutottunk odáig, hogy az üzleti terület már szükségét érzi annak, hogy a digitalizáció területére merészkedve szorosan együtt dolgozzon az IT területtel.

Másik célom a nemzetközi vizsga volt, melyet a tréningnek köszönhetően sikeresen letettem.


 "Fő feladatom a digitális szemléletváltás meghonosítása és elterjesztése új üzletmenet-támogató megoldások bevezetésével, a vállalati folyamatok további optimalizálásával, a működési hatékonyság növelésével."

Minek a hatására döntötted el, hogy szeretnél mélyebben is megismerkedni az agilis módszertanokkal? Milyen szinten foglalkoztál agilis folyamatokkal a képzés elvégzése előtt, illetve volt-e a Scrum Masterhez hasonló feladatköröd korábban?

Munkakörömben (iratkezelés, dokumentum menedzsment, és általában a digitalizáció) fő feladatom a digitális szemléletváltás meghonosítása és elterjesztése új üzletmenet-támogató megoldások bevezetésével, a vállalati folyamatok további optimalizálásával, a működési hatékonyság növelésével, szem előtt tartva a kapcsolódó jogszabályokat. Szakmámból és érdeklődési körömből adódóan kiemelt figyelmet szentelek a digitális transzformációnak, mely a digitális technológiák bevezetésén túl szervezeti változásokat is igényel. Ez egy hosszabb folyamat, ahol az igénylő szakterület, az IT és a vezetés hármasa adja az alapot. A vállalati folyamatok elektronikus útra terelésével kapcsolatos fejlesztések viszont olyan szintre emelkedtek, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a fejlesztési szabályok és folyamatok betartatására is.

A munkámat szenvedélynek élem meg, és imádom azokat az alkalmazásokat, eszközöket, melyekkel dolgozom. A BKM nemcsak egy fiatal vállalat, de egy gyorsan modernizálódó, nagyon összetett tevékenységet végző közműcég, ahol nemcsak szükséges a digitalizáció, de a lehetőség is adott a szemléletváltásra, új szervezeti kultúra létrehozására.  Ebben pedig óhatatlanul az új típusú vezetési, munkaszervezési módszertanok is felértékelődnek.

Hol hallottál a képzésről?

Egy baráti beszélgetésen hallottam a Scrum keretrendszerről, és felkeltette az érdeklődésem. Munkám során nem találkoztam még Scrum Masterrel, így utánaolvastam, kutattam. Szeretem az összetett folyamatokat, a rendszerben gondolkodást, hiszen iratkezeléshez, elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó IT projektekben veszek részt, akár vezetőként, akár projekttagként, megfűszerezve egy pici humán készséggel. És mivel az IT területtel karöltve végezzük teendőinket, ezért született az a döntés, hogy érdemes lenne a meglévő tudásomat magasabb szintre emelni. Természetesen a képzésen megtanultuk, hogy a Scrum nemcsak a szoftverfejlesztésben alkalmazható, hanem egyéb területen is. A KÜRT Akadémia képzéseit már régóta nézegettem, így nem is volt kérdés, hogy a Scrum Master képzést itt végzem el.

A tanultak közül mely módszerek, vagy a képzés mely témái voltak leginkább tanulságosak/hasznosak számodra?

Nehéz lenne kiemelni, hogy a képzés témái közül mit találtam a leghasznosabbnak, hiszen úgy érkeztem, hogy a Scrum Master-ről csak szakirodalmi ismereteim voltak, így a képzés teljes egészében kielégítő volt számomra. Nagyon meggyőztek a helyzetgyakorlatok és az oktatók tapasztalatai, nagyban segítették a megtanult elmélet gyakorlati oldalról történő elmélyítését.

Melyek azok a módszerek, melyeket a munkád során már alkalmazol is a képzés hatására?

Röviden, néhány szóval: Timebox, coaching, változás!

Amit a képzést követően munkám során azonnal alkalmaztam, az a timebox. Használatával a tervezett meetingek nem húzódnak el, ad egy keretet és a résztvevők is tudják mennyi idejük van. A Coaching Grow modell segítségével több időt szentelek az egyén, illetve a csapat építésére, támogatva az önszerveződést (cél: sikerorientált munkatársak). Az agilis módszertan kapcsán pedig célom a gyors alkalmazkodás a változásokhoz, az egyszerűségre, átláthatóságra törekedve.

Hogy tetszett az agilis esemény (online gyárlátogatás), mint a képzés része?

Nagyon tetszett a daily scrum meeting! Jó volt belecsöppenni egy olyan világba, ahol az elméletben tanultak visszaköszöntek, a megtanult fogalmak teljesen „lazán röpködtek”, miközben „kisdiákként” lestem minden elhangzó kifejezést és rácsodálkoztam, hogy értem őket. Élményként éltem meg, és mindenképpen hasznos is volt a továbbiakhoz.

Beváltotta-e a képzés a hozzá fűzött reményeidet? Támogatja-e a céljaidat, amit a képzésen tanultál?

Munkakörömből adódóan az elektronikus irat- és dokumentumkezelő rendszert, valamint a szakterületi fejlesztési igények gyors változását kell lekövetni, így a rendszerfejlesztői, paraméterezési feladatok ellátása mellett könnyebb olyan teendőket véghezvinni, melyek támogatják az ütemezett munkát. Így kollégáimmal, partnereinkkel történő munkavégzés során egyszerre tudok foglalkozni a különböző szereplőkkel egy projektben vagy szervezetben. Segíteni, támogatni kell őket, hogy a munkájukat a lehető legjobban tudják elvégezni.

Kiknek ajánlanád a képzést?

Aki közvetlenül, annak mindenképpen ajánlom, de aki csak közvetetten is érintett az agilis folyamatokban, az is bátran vágjon bele. A képzés ad egy keretet a már meglévő ismereteknek, tudásnak, gyakorlati tapasztalatoknak. Nemcsak elméleti oldalról kapunk felkészítést egy jó csapattól, hanem gyakorlati példákon keresztül is megismerkedhetünk a Scrum keretrendszerrel, magával a Scrum Master feladataival, a vele szemben támasztott elvárásokkal.

Érdekel a Scrum Master képzés

2023 február 14.

Hozzászólások