“Fontos volt, hogy fizikailag legyek jelen az oktatáson, mert így garantáltan “átjön” a tananyag”

2023 november 7.

Az agilis működés, ennek eszköztára, valamint ezen belül a Scrum Master szerepkör évek óta az egyik legtrendibb szakmák közé tartozik. A KÜRT Akadémia képzése egyedülálló a hazai piacon a tekintetben, hogy az élő, személyes képzési alkalmak nemcsak élményszerű tanulást adnak a szimulációs játékok segítségével, hanem valódi közösségi élményt, szakmai networking eseményt nyújtva a hallgatóknak. Kiss Péterrel Scrum Master képzésünk elvégzése után beszélgettünk.

Tavasszal végezted el a KÜRT Akadémia Scrum Master képzését. Mesélnél arról, hogy mivel foglalkozol, milyen céllal érkeztél, és hogyan került a fókuszodba ez a szakma?

Az elmúlt 3 évem - nagyrészt a Covid hatására - kalandos volt: rendezvényszervezéssel foglalkoztam, amit imádtam. A világjárvány betörésével ez szó szerint egyik percről a másikra ért véget. Szerencsés vagyok, mert akkoriban volt egy másodállásom is a hűtéstechnikával foglalkozó Total Cool Kft-nél, ahol ekkor teljes munkaidős pozíciót ajánlott a főnököm. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy maximálisan agilis munkakör. Éjszakai műszakban, éjjel viszem a csapatomat dolgozni. Áruházláncok ipari hűtőberendezéseinek összeszerelésével, üzembe állításával, szervízelésével foglalkozunk. Gyorsan kellett megtanulnom minden műszaki és technológiai tudnivalót, gyorsan kellett elsajátítanom azt is, mily módon lehet legjobban betanítani az újonnan érkezőket. Az agilitáshoz tartozik az is, hogy itt bármikor változhat bármilyen körülmény, és azonnal kell rá megoldást találni. Szeretem a munkámat, és szeretnék fejlődni, előrébb jutni a karrieremben. A képzésre való jelentkezésemet egyrészt ez a törekvés, másrészt a nővéremmel való beszélgetés hívta életre, melyben megemlítette, hogy az agilis munkahelyén épp Scrum Master-t keresnek, de nem találnak.

Még aznap este elkezdtem Scrum Master képzést keresni, és az első olyan, ami a színvonalas oktatást élő tantermi formában, interaktív módon ajánlotta, az a KÜRT Akadémia volt. Számomra fontos volt, hogy ne online, hanem fizikailag legyek jelen az oktatáson, mert így garantáltan “átjön” a tananyag. Illetve egy ilyen képzésnél fontos a folyamatos visszacsatolás, interakció, nem utolsósorban a többi hallgatóval. Nagyon örülök, hogy így döntöttem, nekem sokat adott az élő oktatás.

Már a képzés elején világossá vált számomra, hogy én mindig hasonló módon működtem és dolgoztam, azaz: embereket motiváltam, beosztottam az idejüket, megoldottam a csapat problémáit, optimalizáltam a működést, és összességében, kihoztam a legtöbbet belőlük.

"Szeretek dolgozni, szeretem a munkámat, és szerintem mindenki, aki így van ezzel, szeretne olyan – agilis – munkahelyen dolgozni, ahol magától értetődő a motiváltság, a becsülettel és hatékonyan elvégzett munka."

A képzésen tanultak közül mely módszerek voltak a legérdekesebbek számodra?

A Lean-módszer mindenképpen kiemelkedő volt, és maga a coaching is. A soft skill részt is kimondottan élveztem, és a tangram kockákkal végzett csapatjáték is szórakoztató volt. Egy ponton elakadtunk, a többiek pedig hagyták egy darabig, hogy magunktól jöjjünk rá a megoldásra.

Mi az, amit a képzésen tanultak közül a mostani munkakörödben is hasznosítani tudsz?

A szemléletmódot emelném ki. Szeretek dolgozni, szeretem a munkámat, és szerintem mindenki, aki így van ezzel, szeretne olyan – agilis – munkahelyen dolgozni, ahol magától értetődő a motiváltság, a becsülettel és hatékonyan elvégzett munka. Ha ennek adunk még pluszban egy olyan keretrendszert, aminek a segítségével időt, energiát és pénzt is spórolunk, az külön szuper. Vagy ha rájövünk a hibák okára, és legközelebb már nem követjük el, ezáltal a veszteség is kevesebb lesz. A Scrum Master szerepkörhöz megtanult szertartásosság véleményem szerint remek módon ad keretet, és ezzel értelmet is az egész folyamatnak. Bízom benne, hogy a későbbiekben más dolgokat is fogok tudni használni a munkám során. Nagyon újszerű volt számomra az agilis munkakörnyezetben végzett legós szimuláció például. Két csapatra oszlottunk, volt egy Scrum Master-ünk, és kreatív módon kellett legóból különféle dolgokat építenünk, hidat, házakat, kisvárost. Megvoltak az úgynevezett user story-k és a feladatok is. Az elején persze elkezdtünk kapkodni, de amikor megtörtént az első retrózás, volt alkalom arra, hogy mindenki visszajelzése alapján kiszűrjük a működési hibákat, és megtaláljuk a módját annak, hogy legközelebb ezeket kiküszöböljük. Itt nyilvánvalóvá vált, mennyire jó, amikor rá vagyunk kényszerítve arra, hogy kommunikáljunk a munkatársakkal, hiszen így tud a csapat egésze is fejlődni. Szuper élmény volt, ahogyan játékos, kreatív formában jöttek ki a legalapvetőbb emberi dolgok – nem bántam volna még több szimulációs játékot a képzésen!

Itt említeném meg a valós munkahelyi stand-up meetingbe való becsatlakozásunkat is, ami szintén érdekes élmény volt. Egy valódi, agilisan működő cég csapatának a hétfő délelőtti megbeszélésébe csöppentünk. A Scrum Master mellett a Product Owner-nek is feltehettük a kérdéseinket.

Kinek ajánlanád a képzést?

Véleményem szerint a Scrum Master munkakörhöz elengedhetetlen a magas érzelmi intelligencia, az empátia, a másokra való ráhangolódás képessége, egyszóval az emberközpontúság. Ez csupa olyan dolog, ami fejleszthető, de azért szükséges a meglétük. Azoknak ajánlanám elsősorban a képzést, akik rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal.

Érdekel a Scrum Master képzés

2023 november 7.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek