„Akkor tudok jól segíteni, ha tiszta az üzleti cél”

2022 június 30.

Menoni Tímea vállalati tanácsadóként csatlakozott a KÜRT Akadémia csapatához

Rajta volt Menoni Tímea bakancslistáján, hogy egyszer a KÜRT Akadémiával dolgozzon együtt. Ez a pillanat 2022 tavaszán érkezett meg, és a tapasztalt szervezetfejlesztő és coach már több komplex projektbe is becsatlakozott az elmúlt hónapokban. Tímea úgy illik integrált megközelítésünkbe, mint egy bonyolult kirakós ritka darabja: hiszen dolgozott stratégiai és működési kihívásokkal is, az elmúlt időszakban pedig a vezetők és vezetői csapatok hatékony segítője. Emellett az is közös hajtóerőnk, hogy nem szeretünk l’art pour l’art dolgozni, hanem tiszta üzleti célok mentén segítjük ügyfeleinket a változásban.

Mi motivált abban, hogy a KÜRT Akadémiával dolgozz?

Rajta volt a bakancslistámon, hogy a KÜRT Akadámiával együtt dolgozzak. Egyedülálló kezdeményezésnek tartottam a piacon, és izgalmas volt látni, ahogyan a vállalati tanácsadás üzletág egyre bővült és egyre sokszínűbbé vált. Emlékszem, amikor 2021 elején Császár Csaba is belépett a KÜRT Akadémiához partnerként, és megosztottatok egy fotót Kürti Tomról, Vityi Péterről és Császár Csabáról, ahol bejelentik az együttműködést. Ahogy elnéztem a képet, arra gondoltam: egyszer velük nagyon szívesen dolgoznék együtt.

Hogyan lett a bakancslistás célból valóság?

Tommal van egy 15 éves szakmai-személyes kapcsolatunk, hol közelebbről, hol távolabbról követtük egymás szakmai útját. Amikor év elején találkoztunk, már mögöttem volt az ASCON-nal való (az előző tanácsadó cég, akikkel dolgoztam) együttműködésem lezárása, így adta magát, hogy egy akkor induló KÜRT Akadémiás projektben együtt dolgozzunk.

Ekkor gondolom megismerted, hogy milyen vállalati projekteken dolgoznak szakértőink. Ez tovább növelte a kíváncsiságodat?

Nagyon örültem, hogy a projektekben van egy széles szakmai összekapcsolódás. Alapvetően szervezetfejlesztő vagyok, dolgoztam vállalati és tanácsadói oldalon is. Ahhoz, hogy lean és agilis transzformációk szervezetfejlesztési oldalát támogassam, megvolt a tanácsadási tapasztalatom, illetve az AXA-nál megtapasztaltam, hogy milyen vállalaton belül megélni, vezetni egy nagy transzformációs folyamatot.

Hogyan képzeljük el a gyakorlatban, szervezetfejlesztőként hogyan voltál a vezetője ennek a folyamatnak?

Azokat a vezetőket támogattam coachinggal, akiknek a területén a program zajlott. Ahol elakadás volt, ott segítettem őket abban, hogy hogyan illesszék össze az új megközelítést a korábbi gyakorlataikkal. Volt, amikor team coachként is beléptem a folyamatba – ahol például csapatként sok ellenállást szült a változás, ott fontos volt, hogy nézzük meg, mi az ellenállás gyökere, mit tudunk vele kezdeni. Az is egyfajta érték, ha képes egy csapat ellenállni, és megőrizni azt, ami fenntartható és érték számukra.

Melyek azok a változási helyzetek, amelyekben te a legjobban tudsz segíteni a vezetőknek?

Akkor tudok jól segíteni, amikor nagyon tiszta az üzleti cél. Ott és akkor lépek be hatékonyan szervezetfejtőként, amikor egy csapatnak azért kell magát meghaladnia, változnia, hogy egy üzleti célt elérjenek, és nem öncélú, „köldöknézős” a változás. Ilyenkor a változási motiváció is nagyon magas.

Sok olyan vezetővel dolgozom, akik korábban sose voltak coachingban, mert nem gondolták volna, hogy ez az ő műfajuk. Csak azért, hogy l’art pour l’art fejlődjenek, az számukra nem volt izgalmas. De abban a pillanatban, amikor van egy cél, amit nagyon el akarnak érni, de nem tudják átvinni a csapaton, akkor nyitottak lesznek arra, hogy külső támogatást kapjanak, és tudjanak a működésükön változtatni. Ilyenkor nagy ahaélményeket élünk át együtt, és ez a fajta reflexióra való hajlam és igény a működésük részévé válik.

Sok olyan vezetővel dolgozom, akik a feladatorientált–kapcsolatorientált tengelyen az előbbihez vannak nagyon közel. De, amikor megérzik, hogy milyen eredményeket hoz, amikor foglalkozunk a felsővezetői csapaton belül azzal, hogy miként működnek együtt, hogy ki hogyan éli meg a különböző helyzeteket, akkor máris látják a kapcsolódás fontosságát. Megérzik, hogy ha foglalkozunk a kapcsolatorientált oldallal, akkor 1+1 az már nem 2 lesz, hanem sokkal több, és meglátják azt a potenciált, ami ebben eredményként rejlik. Azt látom, hogy ezek a vezetői csapatok ilyenkor ugrásszerű fejlődésre képesek.

Milyen volt számodra integrálódni a KÜRT Akadémia vállalati tanácsadás csapatába?

Nagyon nagy nyitottsággal és szívélyesen fogadtak, azt hangsúlyozták, hogy pont én hiányoztam a csapatból, így könnyen megélem, hogy lehetek önmagam. Hamar bevontak többféle projektbe, és külön figyeltek arra, hogy mind a négyükkel – Kürti Tommal, Vityi Péterrel, Császár Csabával és Jókay Gáborral – is dolgozzak együtt. Fontos mérföldkő volt az integrációmban egy május eleji szakmai nap. Ránéztünk a projektekre, ügyfélesetekre tágabb perspektívából is. Ott, azon a tavaszi napsütéses napon a KÜRT Akadémia teraszán érkeztem meg igazán a csapatba.

Mire gondolhattak, amikor azt mondták, hogy pont te hiányoztál innen?

Ezen a szakmai napon többször előjött, hogy fontos az a diverzitás, amit nőként hozok a rendszerbe, hogy van ebben valamiféle puhaság és élesség egyszerre. Visszajelezték, hogy attól, hogy ott vagyok, egymással is másképpen kommunikálnak. Más egy csapat amikor csak férfiak vannak jelen, és más, amikor vannak a rendszerben nők is – most ketten voltunk Szalay Nadjával. Nem strukturálisan hozunk, hozok változást, inkább általam egy új árnyalat is került a palettára.

Integrált megközelítésünk során piaci, vezetési, működési és innovációs megközelítésből is dolgozunk ügyfeleinkkel – Menoni Tímea ebbe a 4/4-es megközelítésbe tud korábbi tapasztalataival bekapcsolódni.

Ha a szakmai munkára fordítjuk le, akkor mit jelent, hogy pont rád volt szükség?

Izgalmas beszélgetés volt, amikor az elején Tom mutatta az ábrát a KÜRT Akadémia 4/4-es integrált megközelítéséről. Mondtam neki, hogy ebből nekem három van meg: a szervezet- és vezetőfejlesztés, a stratégiaalkotás és a működési kérdések; a technológia az az oldal, amivel még nem dolgoztam. Erre Tom felnevetett, hogy ha három már megvan, az nagyon jó.

A vezetéstámogatási tapasztalataimról már meséltem, stratégiai és működésfejlesztési tapasztalatot az IFUA-nál szereztem, ahol egyetem után helyezkedtem el tanácsadóként. Az IFUA-s időből a strukturált megközelítés és a komplexitás kezelése égett be a szakmai szemléletembe. Ha látok egy szervezetet, akkor rendszerként fogom fel, gyorsan átlátom az összefüggéseit, megértem a mozgatórugóit. Ez a businesskritikus gondolkodás segít abban, hogy felmérjem, ha egy ponton változtatunk a rendszeren, akkor az hogyan fog hatni a részek és az egész viszonyára. Stratégiai, működésfejlesztési és hatékonyságnövelési projektekben vettem részt, melyek során nagyon elkezdett érdekelni, hogy hogy van az, hogy vannak olyan szervezetek, ahol a változás megy, mint kés a vajban, és van, ahol döcögősen megy, aztán el is akad. Egyre inkább az kezdett foglalkoztatni, hogy mi ebben a szerepe a vezetőnek és a szervezeti kultúrának. Később aztán az AXA-nál a változásnak ezzel a részével foglalkoztam. Azóta is a változás kulturális és leadership faktora a legizgalmasabb számomra.

Milyen projektekbe csatlakoztál a KÜRT Akadémiánál?

Háromféle munkában veszek részt: felsővezetői csapatok fejlesztésével, együttműködés-fejlesztésével foglalkozom. Benne vagyok egy nagyvállalat transzformációjában is, izgalmas, mert a teljes módszertani megközelítésünk megjelenik, párhuzamosan zajlik több projekt. Ebben az agilis transzformáció szervezetfejlesztési oldalát támogattam, team coachingot vezettünk Jókay Gáborral – most zárul le a mi feladatunk. A harmadikat pedig Császár Csabával visszük, kultúrafejlesztési munkába kezdtünk, sok egyéni coachingot is csinálok e kapcsán.

Ennél a vállalatnál a pár hónap tapasztalata alapján mit láttál, hogyan tudtátok segíteni a csapatot?

Agilis workshopokon kéthetente új módszertanokat tanultak, és párhuzamosan zajlott az éles projekt, amiben már ebben a szemléletben dolgoztak. Én pedig Jókay Gáborral együtt hétről hétre leültem a csapattal, hogy arról beszélgessünk, milyen nekik ebben a projektben benne lenni. A célunk az volt, hogy elkezdjenek beszélni és gondolkodni arról, hogy mitől könnyű vagy nehéz együtt dolgozniuk az új módszertanok mentén. Sokat voltak feladathelyzetben, ezeken a projekt team coaching alkalmakon azon dolgoztunk, hogy ez a hat ember hogyan is van egymással, mitől lesz hatékony az együttműködésük és hogyan tudnak élni a saját felhatalmazásukkal. Volt tér a visszajelzésre, ilyenkor lehetett az összegubancolódásokat kisimítani, vagy feltárni, hogy mi az, ami jól működik, mi az, ami zsákutcába visz.

Érzékeltetek változást a folyamat során, hasznos volt számukra ez a közös munka?

Sokat dolgoztunk az elején azon, hogy legyenek őszinte visszajelzések – jó minta volt, hogy a folyamat kapcsán is adhattak visszajelzést nekünk, és ezt meg is tették. Ösztönöztük, hogy azt is mondják el, mi az, ami segít, mi az, ami nem segít a közös munkánk során. Intenzív párbeszéd alakult ki, és így tudtuk abban segíteni őket, amire a leginkább szükségük volt. A hasznosságra is nagyon konkrétan visszajeleztek, a projekt szakmai záróprezentációjában külön kiemelték, hogy csapatként mit tanultak az együttműködésükből. Erre a reflexiójukra az egyik felsővezető rögtön kíváncsi is lett bővebben.

Az kiderült, hogy te miként tudod a tudásodat, tapasztalatodat a KÜRT Akadémia „szolgálatába állítani”. Neked mi az, ami ezekben a feladatokban motiváló? Mit ad ez az együttműködés neked?

Megtapasztalom, hogy milyen is integrált megközelítésben dolgozni. Korábban külön-külön foglalkoztam ezekkel a módszertanokkal, most van lehetőségem komplexen kipróbálni.  Például az nekem nagyon izgalmas, hogy üzleti környezetben, üzleti célok mentén úgy hozzak be szervezetfejlesztői tudást, hogy az integráns legyen. Most még nagyon kell arra figyelnem, hogy az üzleti nyelvet használjam a szavak szintjén szervezetfejlesztőként is. Mert ez nekem külön, kissé szeparáltan létezik a tudatomban: dolgoztam üzleti környezetben, értem azt a nyelvet, de ha szervezetfejlesztői szerepben lépek be, akkor a szervezetfejlesztői nyelv az, amit használok. Ahogy a kettőt együtt kell használni, abban rengeteg tanulási pont van. Ennek az integrálása nekem is szintlépés, hiszen vezetői csapatokat így tudok igazán hatékonyan fejleszteni. Gáborék sok visszajelzéssel segítenek ebben, nagy élmény ez a tanulás számomra.

Több vállalati tanácsadás projektünkbe is bekapcsolódsz szakértőként. Hogyan képzeljük el egy szabadúszó tanácsadó életét?

Nagyvállalati ügyfelekkel, komplex projekteken kizárólag a KÜRT Akadémiával fogok együttműködni. Ez fontos kérés volt Tom részéről, hogy legyek én is ennek a közösségnek az arca, legyek dedikáltan KÜRT Akadémiás szakértő – örömmel mondtam erre igent. Emellett az is fontos volt, hogy az egyéni coaching ügyfeleimmel továbbra is együtt dolgozhatok; így azok a csapatok, vezetők, akikkel korábban dolgoztam, időről időre visszajöhetnek hozzám. Fontos a praxisom fenntartása, ezt egyfajta felelősségnek is tekintem.

Annak nagyon örülök, hogy egyszerre tud ebben a KÜRT Akadémiás együttműködésben benne lenni a szabadúszó szabadsága és a stábtag szakmai odatartozása. Egy munkaviszonyos helyzetnek kevésbé lenne helye az életemben. Itt szabad vagyok, projektekre köteleződöm el, az időm felett én rendelkezek. Közben meg van egy szakmai otthonosságom, a csapatban stábtagnak számítok – ideális számomra ez a kettősség.

A corporate világba, a munkavállalói formába a lányaim születése után már nem tértem vissza. Ők most 8 és 4 évesek.  Fontos számomra, hogy velük van nyári szünetem, rugalmasan tudom alakítani a munkáimat, sokat vagyok velük. Máskor meg több napos vállalati munkán, elvonuláson is ott van a fókuszom. A férjem is teljes értékű szülőként van jelen a lányok életében, így mindketten rugalmasan, egymás naptárjával kompatibilisen alakítjuk a szakmai feladatainkat. Kevés a fix pont, sok a rugalmasság – ez oda-visszatölt, és így vagyok egyensúlyban.

Szívesen dolgoznál Tímeával és szakértőtársaival? Akkor ismerd meg Vállalati tanácsadás szolgáltatásainkat!

Érdekel a Vállalati tanácsadás

2022 június 30.

Hozzászólások